Μενδώνη για Μυκήνες: Οι αρχαιότητες δεν έπαθαν την παραμικρή μη αναστρέψιμη απώλεια ή ζημία
«Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών υπέστη μικρές απώλειες. Το μουσείο δεν κινδύνευσε καθόλου, η Πύλη των Λεόντων, τα πολύ σημαντικά μνημεία του Ταφικού Περιβόλου, τα Κυκλώπεια Τείχη δεν τα άγγιξε η φωτιά. Η φωτιά ξεκίνησε από μια κοντινή χορτολιβαδική έκταση και επειδή υπήρχε ισχυρός αέρας πέρασε μέσα στον αρχαιολογικό χώρο, όπου όμως, ευτυχώς, η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας είχε κάνει εξαιρετικά συστηματική αποψίλωση, άρα δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν υπήρχαν χόρτα. Επομένως η φωτιά δεν μπόρεσε να επεκταθεί περισσότερο», αναφέρει σε νέα δήλωση της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη σχετικά με την πυρκαγιά στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών. Το πρωί της Δευτέρας διενεργήθηκε από την ίδια αυτοψία στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στη συνέχεια διευρυμένη σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιακών παραγόντων.
Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Αργολίδας με τους συνεργάτες του, ο δήμαρχος ’Αργους - Μυκηνών, ο αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας, ο γ.γ. Πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, η έφορος Αρχαιοτήτων Αργολίδας, καθώς και όλοι οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Πολιτισμού, που από την Κυριακή βρίσκονται στον αρχαιολογικό χώρο.
«Το πολύ σημαντικό ήταν ότι, καθώς δεν υπήρχε καύσιμη ύλη, δεν αναπτύχθηκαν θερμικά φορτία τέτοια τα οποία θα δημιουργούσαν πρόβλημα στο δομικό υλικό των μνημείων. Αυτά τα οποία ακούστηκαν ότι κινδύνευσαν οι Μυκήνες να ασβεστοποιηθούν ή πως οι Μυκήνες καταστράφηκαν ολοσχερώς είναι απολύτως αναληθή. Αυτό το οποίο συνέβη είναι να δημιουργηθούν νησίδες καμένων χόρτων -χιλιοστών πάνω από το έδαφος- και εδάφους και φυσικά ο καπνός να έχει μαυρίσει ορισμένους τοίχους από τα μνημεία, ακριβώς επειδή από εκεί πέρασε η φωτιά. Είναι αισθητικό το πρόβλημα και όχι ουσιαστικό. Οι αρχαιότητες δεν έπαθαν την παραμικρή μη αναστρέψιμη απώλεια ή ζημία. Το αισθητικό μέρος το έχει ήδη αναλάβει η αρμόδια ΕΦΑ Αργολίδας από σήμερα. ’Άλλωστε απόδειξη ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημίες είναι το γεγονός ότι από σήμερα για κάποιον ο οποίος θα είναι εκεί είναι ανοικτός και σε κάθε περίπτωση και ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο λειτουργούν κανονικά από αύριο το πρωί», συμπλήρωσε η υπουργός Πολιτισμού, τονίζοντας ότι στις Μυκήνες «λειτούργησε απολύτως η πρόληψη. Η πρόληψη ήταν η εξαιρετικά συστηματική και σχολαστική αποψίλωση του αρχαιολογικού χώρου από την αρμόδια ΕΦΑ που δεν επέτρεψε στη φωτιά να αναπτυχθεί και η έγκαιρη παρέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας».
Σε ερώτηση για την πυρασφάλεια του χώρου και αν λειτούργησε κανονικά, η κ. Μενδώνη απάντησε ότι σύστημα πυρασφάλειας υπάρχει στον αρχαιολογικό χώρο. «Υπάρχουν δεξαμενές μεγάλες με δεκάδες τόνους νερού και υπάρχει και το σύστημα τις οποίες τις συνδέει. Δεν χρειάστηκε να λειτουργήσουν διότι αντέδρασε αμέσως η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Επομένως η παρέμβαση ήταν πολύ πιο άμεση και πολύ πιο δυναμική και κυρίως επενέβησαν σε πολύ σύντομο χρόνο τα εναέρια μέσα: δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο. Οι δεξαμενές ήταν γεμάτες, παραμένουν γεμάτες, απλώς η παρέμβαση των εναέριων μέσων και των πυροσβεστών ήταν άμεση και δεν υπήρξε λόγος ενεργοποίησης του συστήματος των δεξαμενών του αρχαιολογικού χώρου», τόνισε η κ. Μενδώνη.
Η ίδια επανέλαβε ότι «απώλειες του μνημειακού αποθέματος δεν υπήρξαν. Το μόνο που μπορεί να πει κανείς ότι συνέβη είναι πως σε 4 τ.μ. τοίχο όπου είχε υπάρξει από τις προηγούμενες δεκαετίες αναστηλωτική παρέμβαση και είχαν χρησιμοποιηθεί εύφλεκτα υλικά, όπως φελιζόλ, τα υλικά αυτά εξαερώθηκαν. Αυτή είναι η πραγματική ζημία στο αναστηλωμένο τμήμα και είναι προφανές ότι τις επόμενες πολύ λίγες μέρες θα αποκατασταθεί απολύτως». Όσο για τα σημεία από τους πλαστικούς σωλήνες που συνδέουν τις δεξαμενές και κάηκαν, η υπουργός διευκρίνισε ότι «αυτό ήταν το πρώτο ζήτημα που συζητήσαμε σε αυτή τη διευρυμένη σύσκεψη και είναι θέμα μιας - δυο ημερών να αποκατασταθεί».
Στη σύσκεψη επίσης αποφασίστηκε «να ενισχυθεί το σύστημα πυρόσβεσης με κρουνούς υψηλής πίεσης, πράγμα το οποίο προϋποθέτει να γίνει ένα έργο ύδρευσης από το τελευταίο σπίτι του οικισμού μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο. Αυτό είναι στην αρμοδιότητα του δήμου, κάναμε τη σχετική συνεννόηση να γίνει το έργο, το οποίο αναλαμβάνει να το χρηματοδοτήσει το ΥΠΠΟΑ προκειμένου να υπάρξει κι αυτή η επιπλέον ενίσχυση. Επίσης η αρμόδια αντιπεριφέρεια ανέλαβε να καθαρίσει ακόμα περισσότερο τα ρέματα τα οποία υπάρχουν εκατέρωθεν του αρχαιολογικού χώρου», όπως σημείωσε η κ. Μενδώνη.
Σε ερώτηση σχετικά με τα πεύκα που υπάρχουν στις Μυκήνες, η υπουργός απάντησε ότι η φωτιά δεν έφτασε καθόλου στο συγκεκριμένο αλσύλλιο. «Αυτό το οποίο επίσης είπαμε σήμερα, αλλά είναι αρκετά μεσο-μακροπρόθεσμο, είναι να ξεκινήσει αμέσως μια μελέτη αντικατάστασης των πεύκων μέσα στον αρχαιολογικό χώρο από άλλα φυτά τα οποία είναι αρκετά δύσκολο να καούν. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα πάρει χρόνο, γιατί και τα πεύκα να βγουν κάποια στιγμή, για να μην υπάρξει αλλοίωση του τοπίου (καθώς τα μνημεία συνδέονται με συγκεκριμένο φυσικό περιβάλλον), θα πρέπει να μεγαλώσουν τα νέα φυτά για να καλύψουν αυτό το κενό», υπογράμμισε η υπουργός, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά την αξία του καθαρισμού των αρχαιολογικών χώρων. «Είναι μια διαδικασία που πρέπει να ξεκινάει από τον Μάρτιο και να επαναλαμβάνεται μέχρι και τον Ιούνιο-Ιούλιο. Ειδικά για τις Μυκήνες, όπως με πληροφόρησε η Έφορος Αρχαιοτήτων, το μόνιμο προσωπικό που είναι στον αρχαιολογικό χώρο ασχολείται συστηματικά με την αποψίλωση και πως τελευταία φορά που ασχολήθηκε με αυτήν ήταν πριν δυο μέρες».