Header Ads

Ρόιτερς: Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγάλει στις αγορές δεκαετές ομόλογο

Η νέα ελληνική έξοδος στις διεθνείς αγορές σχεδιάζεται, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, στη βάση της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου. Οι ανάγκες της Ελλάδας είναι αυξημένες, όχι μόνο λόγω κορονοϊού, αλλά και λόγω έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο. REUTERS/Neil Hall

Η Ελλάδα έχει δώσει εντολή σε έξι τράπεζες να ετοιμάσουν την έκδοση ενός δεκαετούς ομολόγου με σκοπό την άντληση έως και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με όσα ανέφερε πηγή με γνώση του θέματος στο πρακτορείο Reuters.

Οι ελληνικές αρχές ενημέρωσαν (Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου) ότι οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ανέλαβαν να δρομολογήσουν την έκδοση αυτού του ομολόγου στο εγγύς μέλλον. Η Αθήνα στοχεύει να συγκεντρώσει περίπου 1,5 - 2,0 δισεκατομμύρια ευρώ (1,80 έως 2,40 δισεκατομμύρια $), ανέφερε η ίδια πηγή.

Η Ελλάδα βγαίνει από τριπλή δοκιμασία οικονομικής διάσωσής της, μετά από μια δεκαετία κρίσης χρέους.

Οι Έλληνες ανυπομονούσαν για να επιτύχουν οικονομική ανάκαμψη φέτος, αλλά η πανδημία του κορονοϊού έχει ανατρέψει τις προσδοκίες τους και τώρα βλέπουν την οικονομία να συρρικνώνεται σε ποσοστό έως και 10%.

Η Ελλάδα, η οποία επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων το 2017, διέθεσε σχεδόν 34 δισεκατομμύρια ευρώ από αχρησιμοποίητα κεφάλαια διάσωσης και μετρητά που συγκέντρωσε από τις αγορές.

Έχει ήδη συγκεντρώσει 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ από εκδόσεις ομολόγων φέτος.

Η κυβέρνηση έχει επίσης δηλώσει ότι σκοπεύει να δαπανήσει έως και 14 δισεκατομμύρια ευρώ για την υποστήριξη εταιρειών και την προστασία των εργαζομένων από τον αντίκτυπο του lockdown που επιβλήθηκε μέσα στο 2020, προκειμένου να περιοριστεί η διάδοση του COVID-19.

Τη Δευτέρα (31 Αυγούστου) το βράδυ, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να δαπανήσει μέρος των ταμειακών της αποθεμάτων το 2020 για να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις της - εν μέσω εντάσεων με την Τουρκία για ενεργειακούς πόρους στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.