Τελικά πόσο βρώμικα είναι τα χαρτονομίσματα
Κατά την διάρκεια της πανδημίας όλοι έχουμε συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν πολλά σημεία που μπορούν να ζήσουν τα μικρόβια, από επιφάνειες κτιρίων μέχρι καθημερινά αντικείμενα. Ένα από αυτά, τα καθημερινά, είναι και τα χαρτονομίσματα.
Μάλιστα τους τελευταίους έξι μήνες δεν είναι λίγες οι χώρες που περιόρισαν τις συναλλαγές σε ρευστό. Στις Ηνωμενες Πολιτείες εμπορικά καταστήματα και εστιατόρια δέχονται μόνο πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες ή ψηφιακές υπηρεσίες. Τον Μάρτιο η Νότια Κορέα αφαίρεσε όλα τα χαρτονομίσματα από την κυκλοφορία για δύο εβδομάδες για απολύμανση - και μάλιστα έκαψε κάποια - για να επιβραδύνει την εξάπλωση της νόσου.Η Κίνα προχώρησε σε παρόμοιες ενέργειες τον Φεβρουάριο.
Μήνες μετά την πανδημία, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, διευκρίνισαν ότι η μετάδοση μέσω επιφανειών μπορεί να μην είναι τόσο συνηθισμένη όσο αρχικά φοβόταν.Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα χαρτονομίσματα είναι εντελώς απαλλαγμένα από μικρόβια.Λοιπόν, πόσο βρώμικα είναι τα μετρητά;
«Ως άνθρωποι, κολυμπάμε στα μικρόβια», δήλωσε στην HuffPost ο καθηγητής μικροβιολογίας και παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Γκρόσμαν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Φίλιπ Μ.Τιέρνο. «Είναι παντού στα πράγματα που χειριζόμαστε».
Το 2014, ερευνητές από το Κέντρο Γονιδιωματικής & Βιολογίας Συστημάτων του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εντόπισαν περίπου 3.000 τύπους βακτηρίων σε χαρτονομίσματα από μια τράπεζα του Μανχάταν. Αυτά τα μικρόβια περιελάμβαναν βακτήρια που συνδέονται με τροφική δηλητηρίαση, σταφυλόκοκκοκο, γαστρικό έλκος και πνευμονία.
Τα χαρτονομίσματα τείνουν να κυκλοφορούν για περίπου 6,6 χρόνια ακόμα, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα, οπότε υπάρχει μεγάλη δυνατότητα για τη συλλογή μικροβίων. Μια μελέτη του 2002 από τη Βάση Ράιτ Πάτερσον της Πολεμικής Αεροπορίας στο Οχάιο εξέτασε 68 χαρτονομίσματα και διαπίστωσε ότι το 94% ήταν μολυσμένα με βακτήρια.
«Συνήθως οι άνθρωποι μεταδίδουν μικρόβια και βακτήρια από τρια μέρη του σώματος. Την μύτη και το στόμα όπως ο στρεπτόκοκκος, το δέρμα όπως ο σταφυλόκοκκος και τα κόπρανα. Στην ουσία ως κοινωνία κολυμπάμε στα μικρόβια» λέει ο Φίλιπ Τιέρνο.
«Ευτυχώς για εμάς, δεν είναι όλα παθογόνα και υπάρχει αντίδραση από το ανοσοποιητικό μας σύστημα που προσπαθεί να καταπολεμήσει την μόλυνση », πρόσθεσε.
«Επιπλέον, χρειάζεται ένας ορισμένος αριθμός οργανισμών για να προκαλέσει μόλυνση, η οποία ποικίλλει ανάλογα με το παθογόνο. Για να μολυνθεί το σώμα από σαλμονέλα, θα πρέπει να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα βακτηρίων για να ξεπεράσουμε τη φυσιολογική χλωρίδα του εντέρου μας, ενώ θεωρητικά μόνο μερικά ιικά σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν ένα επεισόδιο νοροϊού, που αποτελεί σημαντική αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας».
Πρόσθεσε μάλιστα, ότι οι επιστήμονες εξακολουθούν να μελετούν τον κορονοϊό για να δουν πόσα ιικά σωματίδια γενικά χρειάζονται για να ξεπεραστεί η ανοσία.
Ο καθηγητής Φίλιπ Τιέρνο σημείωσε επίσης ότι βρήκε περισσότερα μικρόβια σε χαρτονομίσματα παρά σε νομίσματα.
«Τα κέρματα έχουν μεταλλικά στοιχεία όπως νικέλιο, χαλκό, ασήμι και ψευδάργυρο, μερικά από τα οποία μπορεί να είναι αντιμικροβιακά», εξήγησε. «Έτσι, στα νομίσματα θα βρούμε χαμηλότερα αριθμό».
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον αριθμό των μικροοργανισμών είναι η παλαιότητα των χαρτονομισμάτων αλλά και η χρονολογία εκτύπωσης τους.
«Τα νέα χαρτονομίσματα έχουν πάνω τους μία αντιμικροβιακή ουσία, οπότε είναι λιγότερο πιθανό να κρατήσουν μικρόβια», μας λέει ο Φίλιπ Τιέρνο.
«Αλλά εξαντλείται με την πάροδο του χρόνου, οπότε όσο παλαιότερα είναι τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να υπάρχουν μικρόβια σε αυτά.Η ζέστη και η υγρασία κάνουν επίσης τη διαφορά. Γιά παράδειγμα, μπορούμε να βρούμε μεγάλες ποσότητες μικροοργανισμών σε χρήματα που χειρίζεται ένας πωλητής χοτ-ντογκ της Νέας Υόρκης το καλοκαίρι, αφού ασχολείται με λιπαρά υλικά, καθώς βοηθούν τους μικροοργανισμούς να επιβιώσουν πιο εύκολα».
Οι έρευνες έχουν επίσης δείξει πως χαρτονομίσματα μικρής ονομαστικής αξίας είναι πιθανότερο να έχουν υψηλότερες ποσότητες μικροοργανισμών επειδή χρησιμοποιούνται συχνότερα.
Ο Φίλιπ Τιέρνο σημειώνει πως παρά το γεγονός πως η μετάδοση της νόσου να μην είναι τόσο πιθανή μέσα από τα χαρτονομίσματα, εντούτοις το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών αποτελεί το Α και το Ω κατά την διάρκεια της πανδημίας.
«Πριν αγγίξουμε το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη μας με τα χέρια μας, που αποτελούν μεγάλα σημεία εισόδου στο σώμα μας, πρέπει να πλένουμε καλά τα χέρια μας».
«Τα χρήματα δεν είναι απαραίτητα ο μεγαλύτερος αγωγός μόλυνσης. Όμως, οποιοδήποτε αντικείμενο αγγίζεται πολλές φορές την ημέρα από διαφορετικά άτομα, όπως το τηλέφωνό μας, μπορεί να είναι πρόβλημα.Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει επίσης να το απολυμαίνουμε σε τακτά χρονικά διαστήματα».
Τέλος, ο Φίλιπ Τιέρνο υπενθυμίζει σε όλους μας την σημασία της χρήσης μάσκας προσώπου αλλά και της διατήρησης των αποστάσεων μεταξύ μας.
«Η χρήση μάσκας είναι πολύ σημαντική, όπως και η διατήρηση μιας ασφαλούς απόστασης. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι μέχρι να έχουμε εμβόλιο και ανοσία στην αγέλη».
ΠΗΓΗ: HuffPost US