Ανατριχιαστική ανακάλυψη: Ποια φίδια τρώνε ένα-ένα τα όργανα βατράχων ενώ είναι ακόμα ζωντανά
Σε μια μακάβρια και ανατριχιαστική ανακάλυψη προχώρησαν επιστήμονες από τη Δανία και την Ταϊλάνδη σχετικά με τον τρόπο που τρέφεται ένα συγκεκριμένο φίδι. Ενώ η πλειοψηφία των φιδιών καταπίνει ολόκληρο το θήραμά τους, το φίδι με την ονομασία Oligodon fasciolatus έχει αναπτύξει μια ιδιαίτερα μακάβρια συνήθεια σίτισης που δεν είχε παρατηρηθεί σε άλλο φίδι στο παρελθόν.
Σε έρευνα για τα ασιατικά αυτά φίδια στην Ταϊλάνδη, η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Χένρικ Βρινγκς, βρήκε ότι ένα τέτοιο φίδι μπορεί να χρησιμοποιήσει τα πίσω δόντια του για να κόψει την κοιλιά ενός μεγάλου δηλητηριώδους βάτραχου. Μετά βάζει μέσα όλο το κεφάλι του και βγάζει τα όργανα ένα-ένα, ενώ το θήραμα είναι ακόμα ζωντανό. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στο περιοδικό Herpetozoa.
Σε αυτές τις σκληρές επιθέσεις, τα βατράχια αγωνίστηκαν πολύ για να ξεφύγουν, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις αποδείχθηκε μάταια. Οι επιθέσεις αυτές διήρκεσαν μέχρι και μερικές ώρες, ανάλογα με τα όργανα που θα τραβούσε πρώτα το φίδι.
Τα βατράχια της έρευνας ανήκουν στο σχετικά κοινό είδος που ονομάζεται Duttaphrynus melanostictus, το οποίο είναι γνωστό ότι εκκρίνει μια ισχυρή τοξίνη από τους αδένες που βρίσκονται στο λαιμό του. Θα μπορούσαν λοιπόν τα φίδια να έχουν υιοθετήσει αυτήν την περίπλοκη και ανατριχιαστική προσέγγιση για να αποφύγουν τη δηλητηρίαση.
Υπήρχε βέβαια και μια περίπτωση φιδιού που κατάπιε ολόκληρο έναν τέτοιο βάτραχο, μικρότερο όμως σε ηλικία. Το γιατί δεν το γνωρίζουν ακόμα οι επιστήμονες. Μια υπόθεση είναι ότι οι μικρότεροι βάτραχοι είναι λιγότερο τοξικοί από τους ενήλικες. Ή μπορεί τα φίδια αυτά να είναι αντέχουν το δηλητήριο του ασιατικού μαύρου φρύνου, αλλά το μεγάλο μέγεθος των ενήλικων βατραχιών να εμποδίζει την κατάποση ολόκληρου του θηράματος.
Μια σημαντική πληροφορία είναι τα φίδια αυτά είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο. Ωστόσο οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το δάγκωμά τους μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες πληγές που αιμορραγούν για ώρες, λόγω αντιπηκτικών ουσιών που μεταφέρουν στο αίμα του θηράματος. Τα δόντια τους έχουν σχεδιαστεί για να προκαλούν ρήξεις συνδέσμων αντί για τρυπήματα, έτσι θα αισθάνεστε σαν να σας έχει κοπεί το δάχτυλό.