Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αρνούνται να διαπραγματευτούν ενώ η σύγκρουση εξαπλώνεται
Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν αλληλοκατηγορήθηκαν την Τρίτη για πυρά απευθείας στις επικράτειές τους, και απέρριψαν τις πιέσεις για ειρηνευτικές συνομιλίες καθώς η σύγκρουση για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ απειλεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο.
Και οι δύο πλευρές ανέφεραν πυρά από την άλλη πλευρά κατά μήκος των συνόρων τους, πολύ δυτικότερα από την αποσχιθείσα περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου σφοδρές μάχες ξέσπασαν μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων την Κυριακή. Τα περιστατικά αυτά υποδεικνύουν περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, παρά τις εκκλήσεις από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ και άλλους. Η σύγκρουση αυτή προκαλεί έντονη ανησυχία για τη σταθερότητα στην περιοχή του νοτίου Καυκάσου, από όπου διέρχονται αγωγοί αερίου και πετρελαίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Στα καταφύγια του Ναγκόρνο Καραμπάχ - Περιμένοντας τα νέα ενώ έξω πέφτουν βόμβες
Ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίγιεφ, μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση, απέρριψε κατηγορηματικά κάθε πιθανότητα συνομιλιών. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, είπε στον ίδιο σταθμό πως δεν θα λάμβαναν χώρα συνομιλίες ενώ συνεχίζονταν οι συγκρούσεις.
Δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και των ντόπιων αρμενικών δυνάμεων του Ναγκόρνο Καραμπάχ που άρχισαν την Κυριακή.
Μετά από συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών την Τρίτη, το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ «εξέφρασε προβληματισμό» για τις συγκρούσεις, καταδίκασε τη χρήση βίας και υποστήριξε την έκκληση του γγ Αντόνιο Γκουτέρες για άμεσο τερματισμό των συγκρούσεων.
Κλιμακώνοντας τις εντάσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, η Αρμενία ανέφερε πως τουρκικό μαχητικό F-16 κατέρριψε δικό της αεροσκάφος στον αρμενικό εναέριο χώρο, με αποτέλεσμα τον θάνατο του πιλότου. Δεν έδωσε στοιχεία για το περιστατικό. Η Τουρκία χαρακτήρισε «εντελώς αναληθή» τον ισχυρισμό και το Αζερμπαϊτζάν τον διέψευσε επίσης.
«Η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να καταδικάσει αποφασιστικά την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν και τις ενέργειες της Τουρκίας και να απαιτήσει να αποσυρθεί η Τουρκία από την περιοχή» είπε ο Πασινιάν στη ρωσική κρατική τηλεόραση. «Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή...θα φέρει περαιτέρω κλιμάκωση και επέκταση της κλίμακας της σύγκρουσης».
Ο Αλίγιεφ κατηγόρησε την Αρμενία ότι επινόησε το περιστατικό, αρνούμενος πως η Τουρκία έχει κάποια συμμετοχή στη σύγκρουση. Επίσης είπε ότι το Αζερμπαϊτζάν καλεί στα όπλα δεκάδες χιλιάδες εφέδρους, στο πλαίσιο μερικής επιστράτευσης που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα.
Μια εξέλιξη σε γενικευμένο πόλεμο θα απειλούσε να εμπλέξει όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και τη Ρωσία. Η Μόσχα έχει αμυντική συμμαχία με την Αρμενία, μα διατηρεί στενές σχέσεις και με το Αζερμπαϊτζάν. Το Κρεμλίνο ανέφερε πως ο πρόεδρος Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Πασινιάν για δεύτερη φορά από τότε που άρχισε η κρίση και είπε ότι και οι δύο πλευρές θα έπρεπε να πάρουν μέτρα αποκλιμάκωσης. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξαν επαφές μεταξύ Πούτιν και Αλίγιεφ.
Το Κρεμλίνο είπε ότι η Μόσχα είναι σε συνεχή επικοινωνία με την Τουρκία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν. Οποιαδήποτε συζήτηση περί παροχής στρατιωτικής υποστήριξης στις αντιμαχόμενες περιοχές ρίχνει λάδι στη φωτιά, ανέφερε.
Ο Πασινιάν είπε στο BBC σε συνέντευξή του πως οι αζερικές δυνάμεις βομβάρδισαν χωριά και πόλεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και εντός της ίδιας της Αρμενίας την Τρίτη. «Υπάρχουν απώλειες στρατιωτών και αμάχων. Δεκάδες έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί» είπε.
Η εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε πως 12 Αζέροι άμαχοι έχουν ως τώρα σκοτωθεί και 35 τραυματιστεί από αρμενικά πυρά. Η αζερική πλευρά δεν έχει αποκαλύψει στρατιωτικές απώλειες. Το Ναγκόρνο Καραμπάχ έχει αναφέρει απώλειες τουλάχιστον 84 στρατιωτών.