Λαβρόφ: Απαράδεκτες οι κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επέκρινε την πρόθεση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας τις οποίες χαρακτήρισε «απαράδεκτες», αλλά και να παίξουν τον ρόλο του μεσολαβητή, λέγοντας ότι ο λευκορωσικός λαός έχει όλες τις δυνατότητες να επιλύσει τα ζητήματα του μόνος του.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας ενώπιον των φοιτητών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων στην Μόσχα (MGIMO), είπε ότι «στην Λευκορωσία υπάρχουν ζητήματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν αλλά ο λαός της Λευκορωσίας έχει όλες τις δυνατότητες να το κάνει αυτό μόνος του». Κατά την άποψη του Σεργκέι Λαβρόφ η Λευκορωσία διανύει σήμερα μια δύσκολη περίοδο και διάφορες δυτικές χώρες επιδιώκουν «να επιβάλουν δικές τους προσεγγίσεις για να ξεπεραστεί η τρέχουσα κατάσταση στην Λευκορωσία. «Θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη για κάποιες μεσολαβητικές υπηρεσίες» δήλωσε ο Λαβρόφ, επισημαίνοντας ότι «θα ενεργήσουμε με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και εκείνες τις δεσμεύσεις που υπάρχουν μεταξύ της Ρωσίας και της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας».
Αναφερόμενος σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είπε ότι «το να προσπαθούν ευθέως να εμφανίζονται ως κάποιοι δικαστές, όπως προσπαθούν να το κάνουν οι δυτικοί μας εταίροι και επιπλέον να εκδίδουν την ετυμηγορία τους και να επιχειρούν να εφαρμόσουν την ετυμηγορία τους αυτή μέσω της επιβολής κυρώσεων και άλλων απειλών, είναι κάτι που θεωρούμε απαράδεκτο στον σύγχρονο κόσμο».
Ο Λαβρόφ εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τα ήθη αυτά που εκδηλώνονται στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίνοντας τις γείτονες χώρες της Λευκορωσίας, οι οποίες στρέφονται κατά της συνταγματικής μεταρρύθμισης του Λουκασένκο θέλοντας να συμπαρασύρουν όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δυστυχώς, αυτά τα ήθη εκδηλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και πρωτίστως στους γείτονες της Λευκορωσίας, οι οποίοι θέλουν να συμπαρασύρουν στην πλατφόρμα τους που στρέφεται κατά του Λουκασένκο όλα τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Λαβρόφ.
Στο μεταξύ, η Μαρία Καλέσνικοβα, μια από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης, και το επιτελείο του συλληφθέντα πρώην υποψηφίου για την προεδρία Βίκτορ Μπαμπαρίκα ανακοίνωσαν την ίδρυση πολιτικού κόμματος με βίντεο - μήνυμα που ανάρτησαν στο διαδίκτυο. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης συνεχίζουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τέταρτη εβδομάδα.
«Εγώ η Μαρία Καλέσνικοβα και μέλη του επιτελείου του Βίκτορ Μπαμπαρίκα ανακοινώνουμε σήμερα την ίδρυση του πολιτικού κόμματος «Μαζί». Η χώρα βρίσκεται σε πολιτική και κοινωνικοοικονομική κρίση και εμείς μαζί ξέρουμε πώς θα βγούμε από την κρίση αυτή...», αναφέρουν τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης στο μήνυμά τους.
Ο Μπαμπαρίκα είχε συλληφθεί τον Ιούνιο με την κατηγορία της διάπραξης οικονομικών εγκλημάτων. Για να θέσει υποψηφιότητα είχε συγκεντρώσει 400.000 υπογραφές, αριθμός ρεκόρ για έναν ανεξάρτητο υποψήφιο.
Στο βίντεο –μήνυμα που δόθηκε στην δημοσιότητα χθες το βράδυ και στο οποίο δεν αναφέρεται η ημερομηνία εγγραφής του, ο Μπαμπαρίκα λέει ότι ένας από τους στόχους του κόμματος είναι η συνταγματική μεταρρύθμιση, ενώ η ίδρυση του κόμματος θα διασφαλίσει τη χρηματοδότησή του από διάφορες πηγές και τη δυνατότητα να λειτουργεί σε μόνιμη βάση.
Από την πλευρά της, η πρώην υποψήφια για την προεδρία της Λευκορωσίας και ηγέτιδα της αντιπολίτευσης Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια παρότι χαιρέτισε την ίδρυση του νέου κόμματος σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρώην υποψήφιου για την προεδρία Βίκτορ Μπαμπαρίκα για την αναγκαιότητα της συνταγματικής μεταρρύθμισης, δήλωσε στην δική της σελίδα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Telegram, ότι μια τέτοια συζήτηση υποκαθιστά το κύριο θέμα της πολιτικής ατζέντας και αίτημα της αντιπολίτευσης που είναι η παραίτηση του Λουκασένκο από την εξουσία.
«Δεν χρειάζεται να υποκαταστήσουμε την πολιτική ατζέντα με το να περάσουμε στην συζήτηση για την συνταγματική μεταρρύθμιση. Κάνω έκκληση να ακούμε αυτό που λέει ο λαός. Αρχικά είναι τα αιτήματα του λαού και μετά οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες είναι δυνατόν να γίνουν μόνο μετά τη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών», δήλωσε η Τιχανόφσκαγια, υπογραμμίζοντας ότι κύριο αίτημα του λευκορωσικού λαού είναι η παραίτηση του Λουκασένκο.
Κατά την άποψή της, οι δηλώσεις του Μπαμπαρίκα φαίνονται διφορούμενες επειδή στην παρούσα φάση ο Λουκασένκο «προσπαθεί να απομακρύνει χρονικά την παραίτησή του μιλώντας για μια ακατανόητη συνταγματική μεταρρύθμιση που θα γίνει σε αόριστο χρονικό ορίζοντα».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS, AFP, Reuters)