Στήριξη στη Γαλλία, αλλά και μήνυμα αυτοσυγκράτησης προς όλο τον κόσμο από την ΕΕ
Οι ηγέτες της ΕΕ δήλωσαν «σοκαρισμένοι» από τις επιθέσεις στη Γαλλία, όπου τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πέμπτη από έναν άνδρα που φώναζε «αλλάχ ακμπάρ».
Σε κοινή δήλωσή τους χαρακτήρισαν τους φόνους ως τρομοκρατικές επιθέσεις και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία. Σημειώνεται πως ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία δέχτηκε ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση και είπε ότι θα ανέπτυσσε χιλιάδες στρατιώτες για την προστασία σημαντικών χώρων, όπως χώροι λατρείας και σχολεία.
«Καλούμε τους ηγέτες ανά τον κόσμο να εργαστούν προς την κατεύθυνση του διαλόγου και της κατανόησης μεταξύ των κοινοτήτων και των θρησκειών αντί για τον διχασμό» είπαν στην αρχή της τηλεδιάσκεψης όπου συζητείται η υγειονομική κρίση της πανδημίας Covid-19 στην Ευρώπη.
«Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, τον γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας - στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού» αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου συμπληρώνεται πως «εμείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και θλιμμένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία. Καταδικάζουμε με τον πιο ισχυρό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μακρόν: Η Γαλλία δέχεται επίθεση
Από πλευράς του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε και αυτός την αλληλεγγύη του στη Γαλλία, καταδικάζοντας τις απαράδεκτες «τρομοκρατικές επιθέσεις». «Βρισκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των Γάλλων. Η Αμερική βρίσκεται στο πλευρό του παλαιότερου συμμάχου μας σε αυτήν τη μάχη», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter.
«Αυτές οι τρομοκρατικές επιθέσεις εξτρεμιστών ισλαμιστών πρέπει να τερματιστούν αμέσως», συμπλήρωσε. «Καμία χώρα, είτε πρόκειται για τη Γαλλία είτε για μια άλλη χώρα, δεν μπορεί να τις ανεχθεί πλέον!».
Μήνυμα αλληλεγγύης προς τον γαλλικό λαό και τον πρόεδρο Μακρόν απηύθυνε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο twitter. H κυρία Σακελλαροπούλου, γράφοντας στα γαλλικά, επισημαίνει ότι «oι αξίες και ο τρόπος ζωής μας απειλούνται. Η Ευρώπη δεν θα υποχωρήσει στον θρησκευτικό φανατισμό και τη μισαλλοδοξία».
Μιλώντας από το σημείο της επίθεσης, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε ότι η Γαλλία δέχτηκε επίθεση «εξαιτίας των αξιών μας, της επιθυμίας μας για ελευθερία, για τη δυνατότητα στο έδαφός μας να έχουμε ελευθερία πίστης...και το λέω ξεκάθαρα σήμερα: Δεν θα υποχωρήσουμε».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Διεθνής καταδίκη της επίθεσης στη Νίκαια - Μητσοτάκης: «Είμαστε ενωμένοι»
Αστυνομική πηγή είπε στο Reuters πως ο δράστης θεωρείται ότι ήταν 21χρονος Τυνήσιος που πρόσφατα εισήλθε στη Γαλλία από την Ιταλία. Οι αρχές της Τυνησίας άρχισαν σχετική έρευνα.
Σημειώνεται πως στη Σαουδική Αραβία η κρατική τηλεόραση ανέφερε πως Σαουδάραβας συνελήφθη στη Τζέντα μετά από επίθεση και τραυματισμό φρουρού στο γαλλικό προξενείο. Η γαλλική πρεσβεία ανέφερε πως ήταν στο νοσοκομείο μετά από επίθεση με με μαχαίρι, αν και η ζωή του δεν ήταν σε κίνδυνο.
Περιστατικό έλαβε χώρα και στο Μονφαβέτ, κοντά στην Αβινιόν, εντός ωρών από την επίθεση στη Νίκαια, όπου αστυνομικοί σκότωσαν έναν ένοπλο άνδρα που απειλούσε περαστικούς- ωστόσο η γαλλική Le Figaro, επικαλούμενη πηγές της εισαγγελίας, ανέφερεπ πως ο άνδρας υποβαλλόταν σε ψυχιατρική θεραπεία και δεν φαινόταν να υπάρχει τρομοκρατικό κίνητρο.
Τα περιστατικά αυτά λαμβάνουν χώρα λίγο καιρό μετά τον αποκεφαλισμό κοντά στο Παρίσι από έναν φανατικό ισλαμιστή ενός καθηγητή που είχε δείξει σκίτσα του Μωάμεθ στην τάξη. Η Γαλλία υπεραμύνθηκε του δικαιώματος δημοσίευσης των σκίτσων, κάτι που προκάλεσε οργή στον μουσουλμανικό κόσμο.
(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ)