Κανένα θέμα διπλού συστήματος καταγραφής κρουσμάτων, επιμένουν Πέτσας και ΕΟΔΥ
Διαψεύδει τα δημοσιεύματα περί παράλληλων συστημάτων και διπλής καταγραφής σχετικά με τα τεστ για κορονοϊό και τα κρούσματα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας ότι η διακίνηση η ψευδών ειδήσεων και η αμφισβήτηση των επίσημων στοιχείων τη στιγμή που η χώρα, όπως και ολόκληρη η Ευρώπη, δίνει μάχη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας βλάπτουν την κοινή προσπάθεια.
«Υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19 και βρίσκεται διαρκώς στη διάθεση των επιστημόνων. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής υπάρχουν μόνο στη φαντασία κάποιων».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημειώνει, ότι ο ΕΟΔΥ συντάσσει με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία και δημοσιεύει καθημερινά την ”Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” και με βάση αυτά τα στοιχεία οι ειδικοί συζητούν και λαμβάνουν τις αποφάσεις. «Αυτή είναι η πραγματικότητα. Οτιδήποτε άλλο υπονομεύει την κοινή προσπάθεια όλων μας», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Πέτσας.
Υπερασπίστηκε δε το έργο του ΕΟΔΥ που «από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για την αντιμετώπιση της» τονίζοντας πως «τα στελέχη και το επιστημονικό προσωπικό του εργάζονται συστηματικά και ακούραστα», κάτι, που, όπως λέει, βλέπουν όλοι οι Έλληνες.
Τι αναφέρουν τα δημοσιεύματα
Το δημοσίευμα στο «Βήμα» έχει τίτλο «Αδύναμος κρίκος ο ΕΟΔΥ» και κάνει λόγο για δύο συστήματα καταγραφής ανακρίβειες, καταχώρηση στοιχείων με διαφορετικά κριτήρια και για καθυστερήσεις στην ενημέρωση των δεδομένων. Κάνει όμως και λόγο για τριβές, εξαιτίας των δύο συστημάτων, μεταξύ Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά από τη μία και Βασίλη Κικίλια και Παναγιώτη Αρκουμανέα από την άλλη με αντικείμενο το μητρώο ασθενών COVID 19.
Η δε εφημερίδα ”Δημοκρατία” κάνει λόγο «έγκλημα στην καταγραφή των κρουσμάτων» στο πρωτοσέλιδό της και στοχοποιεί τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέας ότι έστησε παράλληλο σύστημα καταγραφής με ιδιωτική εταιρία με αποτέλεσμα η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων να ενημερώνεται με καθυστέρηση τουλάχιστον μιας εβδομάδας για τον πραγματικό και συνολικό αριθμό των νοσούντων. Αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ως αποτέλεσμα «οι επιστήμονες που εισηγούνται τα μέτρα να μην έχουν την πλήρη εικόνα και να ακολουθούν ασθμαίνοντας την ραγδαία εξέλιξη της πανδημίας».
Τι απαντά ο ΕΟΔΥ
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ΕΟΔΥ που κάνει λόγο για δημοσιεύματα που ”αποτελούν αποκυήματα νοσηρής φαντασίας” και για συκοφαντίες σε βάρος 2.500 εργαζομένων του Οργανισμού οι οποίοι για 10 μήνες βρίσκονται με αυταπάρνηση, καθημερινά, σε όλη την Ελλάδα, για να προστατέψουν τη Δημόσια Υγεία.
Τονίζεται δε με νόημα πως ”Η συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, ήταν, είναι και θα παραμείνει άριστη”.
Σε ό,τι αφορά την ουσία των ζητημάτων που θέτουν τα δημοσιεύματα του κυριακάτικου Τύπου ο ΕΟΔΥ υποστηρίζει ότι:
1. Υπάρχει ένα και μόνο ένα σύστημα καταγραφής κρουσμάτων, το Εθνικό Μητρώο COVID-19. Τα περί παράλληλων συστημάτων και διπλού τρόπου καταγραφής διαψεύδονται κατηγορηματικά. Καποιοι είτε σκοπίμως είτε από άγνοια μπερδεύουν τα ευφάνταστα σενάρια τους με την αναγκαία επιδημιολογική επαλήθευση στοιχείων.
2. Περισσότεροι από 100 επιστήμονες του ΕΟΔΥ εργάζονται καθημερινά για τη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων.
3. Με τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα στοιχεία συντάσσεται και δημοσιεύεται καθημερινα η ”Ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από το νέο κορωνοϊό (COVID-19)” του ΕΟΔΥ.
”Οι κρίσεις πουλάνε καλά που έλεγε και ο Ουμπέρτο Έκο, αλλά το ελάχιστο που απαιτούν οι καιροί είναι να σταθούμε, ατομικά και συλλογικά, στο ύψος των περιστάσεων”, σχολιάζουν στον ΕΟΔΥ.