Header Ads

Γιορτές με παιχνίδια: 10 προτάσεις για τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του κορονοϊού

.

Πάντα τα παιχνίδια (από επιτραπέζια και βιντεοπαιχνίδια μέχρι τρενάκια, αυτοκινητάκια, κούκλες κλπ) έχουν την τιμητική τους τα Χριστούγεννα, ωστόσο οι φετινές διακοπές είναι διαφορετικές λόγω της πανδημίας και των μέτρων lockdown. Αυτό, βέβαια, φαίνεται πως ενισχύει τον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών, ενώ αποδυναμώνει τους άλλους και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην εν λόγω αγορά, όπου όλοι οι «παίκτες» επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την εκτόξευση της ζήτησης- και αυτό μπορεί να έχει ατυχείς επιπτώσεις, αν κρίνει κανείς από αυτό που συμβαίνει με την κυκλοφορία του Cyberpunk 2077 το οποίο, όπως προκύπτει, χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να βγει με λιγότερα τεχνικά προβλήματα (αν και η άποψη του γράφοντος είναι πως, όπως έγινε και με την τριλογία των Witcher της ίδιας εταιρείας, πριν περάσει πολύς καιρός, και όταν διορθωθούν τα πιο πολλά και πιο βαριά bugs μάλλον θα μιλάμε και πάλι για ένα από τα καλύτερα RPG που βγήκαν ποτέ).

Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλετε να «καείτε» αυτές τις γιορτές (περισσότερο από όσο συνήθως), ακολουθούν κάποιες προτάσεις μας- ανεξαρτήτως έτους κυκλοφορίας- τόσο από «συμβατικά» βιντεοπαιχνίδια μέχρι και κάποιες διαφορετικές προτάσεις.

The Witcher 3: Wild Hunt (+ Hearts of Stone & Blood and Wine)

 

 

Μιας και αναφερθήκαμε στο Cyberpunk 2077, ας αρχίσουμε με τον «προκάτοχό» του: Το Witcher 3 (το οποίο προσωπικά τελείωσα πρόσφατα, ολοκληρώνοντας μια μακρά και υπέροχη gaming Οδύσσεια) αποτελεί ένα αληθινό αριστούργημα- ένα magnum opus της εταιρείας, ωδή στην τέχνη των παιχνιδιών (και όποιος δεν αντιλαμβάνεται πως τα παιχνίδια γενικότερα είναι τέχνη- από το πρώτο ξύλινο αλογάκι μέχρι τα σημερινά VR παιχνίδια- μάλλον έναν αιώνα πριν θα χλεύαζε και το σινεμά ως μορφή τέχνης, πριν από 3.000 χρόνια θα έκραζε την ποίηση και τη λογοτεχνία, στην εποχή των σπηλαίων θα κορόιδευε τις βραχογραφίες κλπ). Κατ’εμέ πρόκειται για το καλύτερο RPG που έχει βγει ποτέ, αφήνοντας πίσω του ακόμα και ογκόλιθους όπως τα έπη της Bioware, και της Bethesda ή την τριλογία του Mass Effect. Μπορεί να κλείνει πλέον πέντε χρόνια από την κυκλοφορία του, αλλά παραμένει στην κορυφή, ειδικά με τα δύο εξαιρετικά expansions του. Ένας τεράστιος, ασύλληπτα σχεδιασμένος κόσμος (πέρα από το main quest, όπως έχει πει ένας φίλος μου, κάθε περιοχή και sidequest έχουν τη δική τους, ξεχωριστή ιστορία, αλλά αυτό αντί να γίνεται κουραστικό, είναι απλά κάτι στο οποίο δεν μπορείς να αντισταθείς), μια καταπληκτική ιστορία, υπέροχοι χαρακτήρες, και γενικά ένα RPG που έχει μείνει στην ιστορία. Αν δεν το έχετε παίξει ακόμα (εγώ το κρατούσα για την «κατάλληλη στιγμή», και αυτή εν τέλει ήρθε ένεκα των lockdown), κάντε το- θα αναρωτιέστε γιατί περιμένατε τόσον καιρό για να ασχοληθείτε μαζί του. Στο ίδιο πνεύμα, θα σύστηνα και το Cyberpunk 2077, αλλά εξακολουθούν να υφίστανται πολλά bugs, ειδικά αν έχετε PS4 ή Xbox One (στο PC πάντως είναι σαφώς λιγότερα τα προβλήματα), οπότε ίσως θα ήταν καλύτερα να περιμένετε λίγο μέχρι να «στρώσει» το παιχνίδι.

A Game of Thrones: The Board Game- Digital Edition

 

 

Αν είστε φαν των επιτραπεζίων, το lockdown μάλλον θα σας έχει δημιουργήσει πρόβλημα, καθώς εμποδίζει τις συνάξεις για παιχνίδι. Βεβαίως, από την άλλη, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για «επιτραπαίζειν» ψηφιακώς, όπως το tabletopia ή το boardgame simulator. Εάν πάλι είστε σαν τον γράφοντα και προτιμάτε εξειδικευμένες ψηφιακές εκδόσεις των αγαπημένων σας επιτραπεζίων, τότε να δείτε την εξαιρετική μεταφορά του A Game of Thrones: The Board Game. Ένα πάρα μα πάρα πολύ καλό επιτραπέζιο παιχνίδι, γνωστό για τα «πισώπλατα μαχαιρώματα» και τη μηχανορραφία που το χαρακτηρίζει, μεταφέροντας άψογα το βασικό θέμα της δημοφιλούς low fantasy σειράς βιβλίων/ τηλεοπτικής σειράς. Έξτρα πλεονέκτημα: Εάν παίζετε online με αγνώστους, είναι μικρές οι πιθανότητες να τσακωθείτε με τους συμπαίκτες σας εάν το παρακάνετε στις...προδοσίες.

Παιχνίδια στο Discord

 

 

Και μια και πιάσαμε τα επιτραπέζια, να πάμε και μια βόλτα στο Discord: Δεν είναι παιχνίδι, μα μια πλατφόρμα επικοινωνίας μέσω φωνής, βίντεο και κειμένου- και, όπως προκύπτει, ενδείκνυεται για όσους θέλουν να επιδοθούν είτε σε πιο «ζωντανό» online gaming, είτε επιθυμούν να μεταφέρουν την εμπειρία μιας μάζωξης για επιτραπέζια, καρτοπαίχνιδα ή pen&paper παιχνίδια ρόλων online, ο καθένας από το σπίτι του. Συνδέστε τις κάμερές σας, φτιάξτε το «τραπέζι»/«δωμάτιό» σας και παίξτε όπως θα παίζατε άμα ήσασταν δια ζώσης όλοι μαζί στο ίδιο δωμάτιο. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να φαίνεται «πολύ κακό για το τίποτα» (γιατί να μην παίξει κάποιος απλά κάποιο «κανονικό» online παιχνίδι στην τελική), αλλά τελικά το κάνουν πολλοί και εξ ιδίας πείρας μπορώ να πω ότι η εμπειρία είναι πολύ καλύτερη από ό,τι ακούγεται: Παίζοντας τους τελευταίους μήνες το αγαπημένο μου cardgame (Vampire: The Eternal Struggle- ένα από τα κορυφαία καρτοπαίχνιδα όλων των εποχών, βασισμένο στον κόσμο του Vampire: The Masquerade, που επανεκδίδεται) μέσω Discord, έχω να πω ότι είναι (πάρα) πολύ καλύτερο από ό,τι περίμενα να παίζεις έτσι. Πολλοί το κάνουν και με επιτραπέζια (αρκεί να έχουν επαρκή αντίτυπα) ή με pen&paper παιχνίδια ρόλων.

1821: Η Μάχη

 

.

 

Και μιας και πιάσαμε τα επιτραπέζια: Για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση κυκλοφορεί μια σειρά παιχνιδιών, μεταξύ των οποίων το 1821: Η Μάχη από τη Desyllas Games. Η «βάση» του είναι το Risk, ωστόσο οι σχεδιαστές του έχουν προβεί σε αλλαγές για να ταιριάξει καλύτερα με το θέμα, με αποτέλεσμα ένα ημι-συνεργατικό παιχνίδι όπου οι παίκτες παίζουν στην ουσία τους Έλληνες οπλαρχηγούς οι οποίοι προσπαθούν να νικήσουν τους Οθωμανούς (οι οποίοι παίζουν «στον αυτόματο») και να ελευθερώσουν τη χώρα- ωστόσο στο τέλος κερδίζει μόνο ένας, οπότε καλή η συνεργασία, αλλά...με μέτρο! Οι κανόνες είναι απλοί μα το gameplay ιδιαίτερα ενδιαφέρον (σίγουρα πολύ πιο ενδιαφέρον από το συμβατικό, πατροπαράδοτο Risk) και η ποιότητα παραγωγής είναι πολύ καλή. Τώρα το πότε θα δεήσετε να το παίξετε, δεδομένων των lockdown είναι άλλη ιστορία (κάτι που ισχύει γενικότερα για τα επιτραπέζια αυτό τον καιρό), αλλά θεωρώ ότι αξίζει την προσοχή σας.

Halo: The Master Chief Collection

 

 

Τα Halo έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στο gaming: Έχοντας αρχίσει από τις κονσόλες, άργησαν να έρθουν στο PC, αλλά τελικά κατέφθασαν, με ανανεωμένα/ βελτιωμένα γραφικά (όπου χρειαζόταν αυτό). Η εμβληματική σειρά των εν λόγω first person shooters επιστημονικής φαντασίας συνδύαζε καταιγιστική δράση με έξοχο σενάριο και έναν ήρωα που άφησε το δικό του αποτύπωμα στην ιστορία του gaming: Toν Master Chief, ή αλλιώς John-117- έναν υπερστρατιώτη που παίρνει «επ’ώμου» τη σωτηρία της ανθρωπότητας στη μάχη απέναντι σε έναν αδυσώπητο εξωγήινο εχθρό, στο πλαίσιο μιας ασυνήθιστα επικής για τα δεδομένα των first person shooters ιστορίας.

Iron Harvest

 

 

Τα RTS (real time strategy) κάποτε βασίλευαν στον κόσμο του PC gaming, με εμβληματικούς τίτλους όπως τα C&C (πρόσφατα κυκλοφόρησε και το remaster του Red Alert), τα Warcraft, το Starcraft και πολλά άλλα. Ωστόσο κάποτε το είδος αυτό παρήκμασε, και για πολλά χρόνια τη «σημαία» κρατούσαν τίτλοι όπως το Starcraft 2 και τα Company of Heroes. To Iron Harvest, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο, ανήκει στη «σχολή» των RTS της Relic (Dawn of War, Company of Heroes), και βασίζεται στον ιδιαίτερα ενδιαφέροντα κόσμο του δημοφιλούς επιτραπεζίου Scythe: Στην ουσία μια εναλλακτική περίοδος γύρω στον Α′ Παγκόσμιο Πόλεμο, στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης, όπου δίπλα στους στρατιώτες, τα πολυβόλα και τα λοιπά γνωστά μέσα της περιόδου υπάρχουν τεράστια ρομπότ (ατμοκίνητα/ ντιζελοκίνητα, μη φανταστείτε Robotech καταστάσεις, αλλά πάντα...ρομπότ). Ένα πάρα πολύ καλό RTS, που, όπως και να το δει κανείς, έρχεται από μια άλλη εποχή.

Gears Tactics

 

 

Τα X-Com της Microprose έγραψαν τη δική τους ιστορία στα παιχνίδια στρατηγικής τη δεκαετία του 1990. Έκτοτε πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι, και πολλοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να «πάρουν τη δάδα»- άλλοι με μεγαλύτερη και άλλοι με μικρότερη επιτυχία. Ωστόσο ο «χρισμένος» διάδοχος ήρθε με το remake, Χ-Com: Enemy Unknown το 2012, και μετά με το X-Com 2: War of the Chosen, που πραγματικά «ανέστησαν» την επίλεκτη Extraterrestrial Combat Unit ή αλλιώς X-Com– την πρώτη και τελευταία ουσιώδη γραμμή άμυνας της ανθρωπότητας απέναντι στην εξωγήινη απειλή (αν δεν τα έχετε παίξει, κάντε το). Την επιτυχημένη «φόρμουλα» αυτή έχουν επιχειρήσει να χρησιμοποιήσουν και άλλοι δημιουργοί- ξανά με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιτυχία. Μεταξύ αυτών είναι και το Gears Tactics, που πήρε τον σκοτεινό, άγριο κόσμο της γνωστής σειράς «κονσολάδικων» shooters Gears of War (με πρωταγωνιστή τον σκληροτράχηλο Marcus Fenix) και τον έφερε στον κόσμο των turn based παιχνιδιών στρατηγικής. Ο παίκτης καλείται να ηγηθεί μιας επίλεκτης ομάδας στρατιωτών που μάχονται ενάντια στην ξαφνική επίθεση των τρομακτικών Locust από τα έγκατα του πλανήτη Sera. Το Gears Tactics αποτελεί, χωρίς υπερβολές, ένα από τα καλύτερα «X-Com clones» που έχουν βγει (αν και εστιάζει στις μάχες αντί για την οικονομική διαχείριση και τις έρευνες που αποτελούν βασικό κομμάτι των X-Com).

X-Com: Chimera Squad

 

 

Και μια και μιλήσαμε για το «clone», ας δούμε και τον «κανονικό» συνεχιστή: Το X-Com: Chimera Squad είναι το τρίτο κεφάλαιο της σειράς των νέων X-Com, και φαίνεται πως οι σχεδιαστές του ήθελαν να ικανοποιήσουν τους φαν χωρίς ταυτόχρονα να τους δώσουν «ξαναζεσταμένο φαγητό». Το Chimera Squad λαμβάνει χώρα μετά τα γεγονότα του X-Com 2 και αυτή τη φορά ο παίκτης καλείται να ηγηθεί μιας μεικτής επίλεκτης ομάδας ανθρώπων-εξωγήινων απέναντι σε μια ασαφή απειλή που επιδιώκει να προκαλέσει αποσταθεροποίηση ενός κόσμου που προσπαθεί να ξανασταθεί στα πόδια του.

Battlestar Galactica: Deadlock

 

 

Αν είστε έστω και λίγο φαν της επιστημονικής φαντασίας, το πιθανότερο είναι πως θα γνωρίζετε τι εστί Battlestar Galactica. Το Deadlock της Slitherine, γνωστής για τα παιχνίδια στρατηγικής της, είναι ένα πολύ ιδιαίτερο space combat strategy, όπου ο παίκτης καλείται να πολεμήσει στην περίοδο που όλοι θέλαμε ανέκαθεν να δούμε: Τον Πρώτο Πόλεμο με τους Cylons. Το στυλ του Deadlock είναι μοναδικό – δεν θα βρείτε και πολλά στο συγκεκριμένο genre διαστημικών μαχών. Ο παίκτης δίνει τις εντολές στα σκάφη του σε 3D πεδία μαχών και αυτές διαδραματίζονται ταυτόχρονα με του αντιπάλου, σε μια επική, πολύ στρατηγική εμπειρία μεγάλων διαστημικών μαχών. Battlestars και Basestars ανταλλάσσουν πυρά, Vipers και Raiders δίνουν σκληρά dogfights και ο παίκτης καλείται να δώσει τη μάχη του για τη σωτηρία των μακρινών «ξαδέλφων» μας των Αποικιών της Kobol, εν μέσω ενός πυκνού, story-heavy παιχνιδιού. Στα καλύτερα στοιχεία του Deadlock περιλαμβάνεται το ότι οι δημιουργοί του έχουν βγάλει σειρά expansions υπό τη μορφή σεζόν/ επεισοδίων- οπότε κατά κάποιον τρόπο το Battlestar Galactica: Deadlock είναι η σειρά που θέλαμε πάντα να δούμε σχετικά με τον πρώτο πόλεμο μεταξύ της ανθρωπότητας και των ρομποτικών «παιδιών» της. Αν είστε φαν του BSG, μη διανοηθείτε να το χάσετε.

Hades

 

 

Αν σας αρέσουν τα Diablo-clones και γοητεύεστε από την αρχαία ελληνική μυθολογία, μέχρι πρόσφατα η μία και μόνη (και εξαιρετική) επιλογή σας ήταν το υπέροχο Titan Quest. Αυτό ωστόσο άλλαξε με το πανέμορφο Hades, όπου ο παίκτης καλείται να παίξει τον Ζαγρέα, «γιο του Άδη», που δεν περνάει καλά εκεί που είναι και θέλει να πάει στον Όλυμπο. Στην πορεία θα πρέπει να ρίξει...πολύ ξύλο, και να συναντήσει πολλούς θεούς και θεές, σε θαυμάσια σχεδιασμένες πίστες. Ένα εξαιρετικά διασκεδαστικό παιχνίδι, που έχει θεωρηθεί ένα από τα καλύτερα του 2020. 

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.