Υπογράφηκαν οι συμβάσεις του 5G – Πού υπάρχει κάλυψη
Οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπέγραψαν την Τετάρτη συμφωνίες με την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) για τη χρήση τμήματος του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος στα δίκτυα πέμπτης γενιάς.
Οι Cosmote, Vodafone και Wind αποκτούν έτσι τα δικαιώματα χρήσης των ζωνών 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz στις οποίες θα εκπέμπει το 5G, το οποίο θα επιτρέψει έως και δεκαπλάσιες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων.
Το 75% του συνολικού τιμήματος των 372 ευρώ θα διατεθεί για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και το 25% θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός»
«Για εμάς είναι ένα πρώτο βήμα» σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης. «Η αλλαγή θα έρθει κυρίως από τις βιομηχανικές εφαρμογές και την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε κάθε τομέα της οικονομίας» είπε, αναφερόμενος στις νέες δυνατότητες που ανοίγει το 5G.
Δύο από τις τρεις εταιρείες κινητής προσφέρουν ήδη υπηρεσίες 5G για χρήστες που διαθέτουν συμβατή συσκευή στα αστικά κέντρα.
Η Cosmote προσφέρει κάλυψη 5G σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Γιαννιτσά, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Ηγουμενίτσα και Μυτιλήνη.
Υπηρεσίες 5G της Wind είναι διαθέσιμες σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας (πλατεία Συντάγματος, Πειραιάς, Μικρολίμανο, Moσχάτο, Δραπετσώνα, μαρίνα Φλοίσβου, Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, εμπορικό κέντρο Γλυφάδας, πλαζ Βουλιαγμένης, Smart Park, Αττικό Ζωολογικό Πάρκο) και της Θεσσαλονίκης (πλατεία Δικαστηρίων, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ΔΕΘ-Βελλίδειο).
Η εμπορική διάθεση των υπηρεσιών 5G της Vodafone αναμένεται στις αρχές του 2021, οπότε θα ανακοινωθούν οι πρώτες περιοχές κάλυψης.
Οι εταιρείες έχουν τη συμβατική υποχρέωση να καλύψουν το 60% του πληθυσμού της Ελλάδας μέχρι το 2024 και το 90% μέχρι το 2027.
Περίπου 93 εκατ. ευρώ από τα έσοδα της δημοπρασίας θα αξιοποιηθεί για τη δημιουργία του ταμείου «Φαιστός», το οποίο θα χρηματοδοτεί υφιστάμενες και νεοσύστατες εταιρείες για την ανάπτυξη εφαρμογών 5G.
Τα δίκτυα πέμπτης γενιάς αναμένεται να ανοίξουν το δρόμο για το λεγόμενο Διαδίκτυο των Πραγμάτων (ΙοΤ), αποτελούμενο από κάθε είδους συνδεδεμένες συσκευές –από αυτόνομα αυτοκίνητα μέχρι ασύρματους αισθητήρες και κέντρα ελέγχου.
Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που επικαλέστηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, μέχρι το 2030 το 5G θα έχει οδηγήσει στη δημιουργία 69.000 θέσεων εργασίας, ενώ η προστιθέμενη αξία για την οικονομία θα ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.
Στο επενδυτικό ταμείο Φαιστός θα συμμετάσχουν και ιδιωτικά κεφάλαια με ποσοστό 30%.