«Μόδα» η κλοπή καταλυτών: Γιατί τους αρπάζουν, πόσα κερδίζουν
Τους μήνες της καραντίνας ένα καινούργιο πεδίο δράσης για τους κακοποιούς εμφανίστηκε κυρίως στην Αττική: Κλέβουν καταλύτες.
Τα περιστατικά είναι απανωτά σε διάφορες περιοχές του Λεκανοπεδίου, με τους δράστες να εξαφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά και τα θύματα - ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων να δαπανούν εκατοντάδες ευρώ.
Ο τρόπος δράσης είναι σχεδόν όμοιος σε όλες τις περιπτώσεις. Τουλάχιστον δύο κακοποιοί κινούνται με ένα αυτοκίνητο. Επιλέγουν το όχημα – στόχο, σταθμεύουν δίπλα του, το ανυψώνουν με γρύλο και με έναν κόφτη αφαιρούν τον καταλύτη. Η όλη επιχείρηση διαρκεί δύο με τρία λεπτά.
Γιατί τους αρπάζουν
Οι καταλύτες περιέχουν μέταλλα, όπως το παλλάδιο, το ρόδιο και η πλατίνα, των οποίων η αξία είναι μεγάλη. Με ειδική μέθοδο και επεξεργασία μπορεί κάποιος να απομονώσει αυτά τα μέταλλα και να τα πουλήσει.
Επίσης, είναι πολύ εύκολο κάποιος να πουλήσει ολόκληρο έναν μεταχειρισμένο καταλύτη, καθώς ως ανταλλακτικό είναι δύσκολα ανιχνεύσιμο.
Ποιους καταλύτες προτιμούν
Όσο πιο παλιό είναι το μοντέλο του αυτοκινήτου, τόσο περισσότερα μέταλλα αξίας περιέχει. Οι δράστες, λοιπόν, προτιμούν οχήματα ηλικίας άνω των δέκα ετών και μάλιστα μεγάλου κυβισμού, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μεγάλο και το ανταλλακτικό.
Για κάθε κομμάτι, που παραδίδουν, κερδίζουν από εκατό μέχρι τριακόσια ευρώ, αλλά για τους κλέφτες είναι μία εύκολη διαδικασία, χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο, και σε περίπτωση σύλληψης δεν κινδυνεύουν με πολυετείς καθείρξεις.
Αντίθετα το κόστος για το θύμα μπορεί να ξεπεράσει και τα πεντακόσια ευρώ, καθώς συνήθως δεν απαιτείται μόνον η αντικατάσταση του καταλύτη, αλλά έχουν καταστραφεί καλώδια και βάσεις στήριξης.
Μόνον τον τελευταίο μήνα, τα κρούσματα με κλοπή καταλύτη στην Αττική είναι περισσότερα από σαράντα, με τους αστυνομικούς να έχουν προχωρήσει σε τουλάχιστον επτά συλλήψεις.