Header Ads

H «Δόξα» του Γύζη παράδειγμα για κάθε ευπατρίδη

.

Ένας πίνακας με μεγάλη εθνική αξία και αναγνώριση δεν μπορεί να ανήκει σε έναν μόνο άνθρωπο. Με αυτή την σκέψη ο επιχειρηματίας Δημ. Γκέρτσος -Εγγονός του Ευάγγελου Παπαστράτου, ιδρυτή της μεγαλύτερης καπνοβιομηχανίας στην Ελλάδα- έκανε μία σπουδαία δωρεά-προσφορά προς την πατρίδα. 

Αποχωρίστηκε ένα κειμήλιο που ανήκει στην οικογένεια εδώ και εκατό χρόνια, τον πίνακα του Ν. Γύζη (1842-1901) «Δόξα», τον οποίο είχε αγοράσει ο παππούς του και τώρα το δώρισε στην Προεδρία της Ελληνικής  της Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή το έργο τέχνεις βρίσκεται στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς για την έκθεση ′ 21 Πριν και μετά) 

.

Γύζης

Ο Ν. Γύζης δημιούργησε τη «Δόξα» στα τέλη του 19ου αιώνα, γύρω στα 1898. Πηγή της έμπνευσής του ήταν η καταστροφή των Ψαρών το 1825,  όπως αποδίδεται στο ομώνυμο ποίημα του Διονυσίου Σολωμού και συγκεκριμένα στον στίχο «Στων Ψαρών την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η δόξα μονάχη…

Μονάχη

«Ας μην περπατάει η Δόξα μονάχη σε ένα σπίτι, αλλά ανάμεσα σε Έλληνες, πόσο μάλλον στην Προεδρία της Δημοκρατίας», είπε ο κ. Γκέρτσος παραδίδοντας τον πίνακα στην Ελληνίδα Πρόεδρο.

Εξαίσια πράξη

«Εξαιρετική η προσφορά του, ευγενής χειρονομία σε μια κρίσιμη εθνική συγκυρία, τώρα που γιορτάζουμε  την επέτειο της Επανάστασης του ΄21, του Αγώνα της Ανεξαρτησίας μιας Ελλάδας που δεν πτοείται στις δυσκολίες» είπε η Πρόεδρος.

Πρότυπο

Ο δικός μας Αγώνας σήμερα είναι στην Υγεία, είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μήπως λοιπόν είναι η ώρα για ένα Εθνικό Κάλεσμα στους σύγχρονους Εθνικούς Ευεργέτες, εάν υπάρχουν. Σ αυτούς που μπορούν να αποδείξουν οτι είναι.

Ευπατρίδη

Αυτοί  που  παλιά έδιναν περιουσίες ολόκληρες στην Πατρίδα. Να βοηθήσουν τώρα με Χορηγίες, να στηρίξουν  την χώρα , να σταθούν δίπλα στο αδύναμο Κράτος σ αυτήν την κρίσιμη εθνική συγκυρία . Απλό είναι. Αυτονόητο. Αναγκαίο. Θα συμβάλλουν έτσι με εθνική επιδοκιμασία στην αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων. Ο κόσμος θα τους ευγνωμονεί . Και οι ίδιοι θα αισθανθούν μεγάλη  χαρά.

Μέσα στην καρδιά της οικονομικής κρίσης πριν μία δεκαετία η οικογένεια Εμπειρίκου πούλησε  στην βασιλική  οικογένεια του Κατάρ εναν πίνακα του Σεζάν ”Οι Χαρτοπαίκτες” αξίας 250 εκατομυρίων ευρώ!

.

Το υψηλότερο  χρηματικό ποσόν που εχει δοθεί ποτέ γιά  εργο τέχνης. Είχαμε γράψει τότε μια ωραία ιδέα.. Να προσφέρθει  ενα μέρος του  σημαντικου ποσού  που πήρε στα χέρια της η μεγάλη εφοπλιστική αυτή  οικογένεια στους Ελληνες συνταξιούχους με τις μειωμένες αποδοχές..Τίποτα δεν εγινε.. Ευκαιρεία τώρα στα δύσκολα να επαναφέρουμε την ιδέα μιας κοινωνικής προσφοράς..Θα πιάσει τόπο!

Το ηθικό

Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που παρά τις δυσκολίες  ήταν λαμπροί οι εορτασμοί για το ‘21. Τα εγκαίνια της Εθνικής Πινακοθήκης με την εξαιρετική Κυρία της την Μαρίνα Πλάκα. Τις εκδηλώσεις Αγάπης και γιατί όχι λατρείας από τους ξένους τόσο μέσα στο Προεδρικό Μέγαρο όσο κι έξω απ’ αυτό. Ο με αρχαιοελληνική παιδεία Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν. Ο Πρίγκηπας Κάρολος, που έχει εκφραστεί επανειλημμένα όμορφα για την Ελλάδα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαϊντεν και τόσοι άλλοι. Η εντυπωσιακή παρέλαση. Η επαρκής ενημέρωση και με επιμορφωτικά προγράμματα Ελληνική τηλεόραση. Ο γαλάζιος φωτισμός. Ανεβάζουν το ηθικό..

Έπαινος

Με αφορμή λοιπόν τα 200στά γενέθλια της σύγχρονης Ελλάδας, δύο αιώνες μετά την κήρυξη της Επανάστασης του ’21 και την αξιέπαινη δουλειά που έχει κάνει ως τώρα η Επιτροπή 2021″ με πρόεδρο την Γιάννα Αγγελοπούλου και βεβαίως την «Πρωτοβουλία 1821 -2021» θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες και όσα πρωτόγνωρα ζούμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον κόσμο, το έργο που έχει επιτελεστεί  για την προβολή της χώρας μας είναι τεράστιο. Συνέδρια, εκδηλώσεις, ομιλίες  διαδικτυακά βέβαια λόγω των συνθηκών, σε μουσεία, δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς, σε ένα γοητευτικό ταξίδι ιστορίας και τέχνης που συγκινεί ακόμα στον 21ο αιώνα.

Ένα μπράβο λοιπόν. Και τυχόν κριτικές και διαφωνίες είναι πάντα μέσα σε ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα και κατά τη γνώμη μου άνευ μεγάλης σημασίας μπροστά στο έργο που επιτελείται…

Ικανότητα και η αξιοσύνη

Η ικανότητα και η αξιοσύνη όσων το επιτελούν και βεβαίως αυτών που προΐστανται μπορεί να αξιοποιηθεί δημιουργικά και στο μέλλον για το καλό του τόπου. Ίσως η προσπάθεια του ΄21 να είναι ένα βήμα και για άλλα επιτεύγματα.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.