Ένα δείγμα υγείας του πολύπαθου ελληνικού λαού, είναι ότι έχει αγκαλιάσει την εξωτερική πολιτική τα τελευταία δέκα έτη. Γιατί είναι υγεία; Γιατί είναι η μόνη πτυχή της πολιτικής ζωής που έχουμε την ευκαιρία να ενωθούμε. Η εξωτερική πολιτική είναι ″Εθνική Ελλάδας″.
Δεν έχει σημασία ποιός βάζει το γκόλ, όλοι χαιρόμαστε με τις επιτυχίες και λυπόμαστε με τις αποτυχίες.
Χθες ήταν μια πολύ καλή μέρα για την εξωτερική πολιτική καθώς ο Νίκος Δένδιας, έγινε ο πρώτος Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών που έδειξε στην Τουρκία ότι αν θέλει να κάνουμε διάλογο, πρέπει να εκείνη να προσέχει πότε μας καλεί και κυρίως, τι μας λέει.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναθεωρήσει τα απαρχαιωμένα μείγματα πολιτικής της στα ελληνοτουρκικά.
Γιατί όμως η χθεσινή παράσταση του Νίκου Δένδια στην Άγκυρα ήταν τόσο σημαντική;
Οι απαντήσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου ομολόγου του, ήταν αποστομωτικές.
Ο Νίκος Δένδιας έκανε αυτό που ορίζει η ρεαλιστική σχολή στις διεθνείς σχέσεις.
Κάθε απειλή πρέπει να επιστρέφεται αν θέλουμε να υπάρχει ειρήνη.
Η ειρήνη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισορροπία. Αν κάποιος προχωρά και ο άλλος οπισθοχωρεί, δεν υπάρχει ισορροπία.
Εμβρόντητος ο Τσαβούσογλου που έχει μάθει να κάνει κηρύγματα μαζί με τον Ερντογάν και τον Καλίν, παρακολούθησε τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών να εννοεί όσα λέει.
Η αποτροπή είναι ολόκληρη κοσμοθεωρία και δεν έχει να κάνει με το επιχειρησιακό επίπεδο όταν παρατάσσονται στρατεύματα. Η αποτροπή ξεκινάει από τη διπλωματία και κυρίως, από την επικοινωνία.
Χθες, δεκάδες εκατομμύρια Τούρκοι ανακάλυψαν ότι μάλλον δεν είμαστε ″μεζές″ και ότι ξέρουμε τι ζητάμε.
Μετά τον Έβρο και το κυνηγητό στο Αιγαίο Πέλαγος το περασμένο καλοκαίρι, Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών αποδεικνύει ότι η πολιτική μας απέναντι στην Τουρκία βρίσκεται ευτυχώς σε ένα μεταβατικό στάδιο.
Από τον κατευνασμό και το δόγμα ″μην ενοχλείτε τον ενοχλητικό γείτονα″, περνάμε σε κάτι σύγχρονο που εφαρμόζουν όλα τα κράτη που σέβονται τον εαυτό τους. Εφαρμόζουμε όσα λέει ο πολιτικός ρεαλισμός και οι λέξεις στη διπλωματική γλώσσα, είναι εδάφη στη σκακιέρα.
Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών μετέφερε το μπαλάκι της εσωστρέφειας στο εσωτερικό της Τουρκίας.
Η αντιπολίτευση στην Τουρκία ψάχνει το οτιδήποτε για να το χρεώσει στον κορεσμένο πολιτικά Ερντογάν.
Το χθεσινό δεν ήταν όμως κάτι ευκολοχώνευτο καθώς το τουρκικό πολιτικό σύστημα δεν αντέχει εθνικές ήττες και ως εθνική ήττα θα αντιμετωπιστεί.
Άνθρωποι σαν τον Ακάρ ή τον Καλίν, θα χρεώσουν αυτήν την αποτυχία στον Τσαβούσογλου και πάει λέγοντας.
Το μήνυμα του Νίκου Δένδια στην Τουρκία, ήταν σαφές: ″Αν δεν έχετε κάτι ουσιαστικό να πείτε, μη μας καλείτε, εκτός και αν θέλετε show″.
Η Τουρκία θα σκεφτεί πολλές φορές να χρησιμοποιήσει συναντήσεις με Έλληνες ομολόγους με show το οποίο θα προσφέρεται σε πληθωριστικές τιμές στο εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας.
Δε θα αισθάνονται και τόσο ασφαλείς οι Τούρκοι με το να χρησιμοποιούν συναντήσεις με Έλληνες αξιωματούχους για να δείξουν στην Ε.Ε ότι είναι διαλλακτικοί για τον εκάστοτε μήνα των Συνόδων Κορυφής.
Η χθεσινή μέρα έχει σημασία και για την ελληνική στρατηγική κουλτούρα. Το περίφημο φοβικό σύνδρομο και ο ″ρεαλισμός της υποχωρητικότητας″ που μόνο ρεαλισμός δεν είναι, φαίνεται να έχουν μπει στο ράφι της βιβλιοθήκης με τις αποτυχημένες προσεγγίσεις.
Στην ακαδημία κάθε άποψη έχει την αξία της και όλες πρέπει να διδάσκονται. Όμως σε επίπεδο policy making και lobbying πρέπει να τηρείται ευλαβικά ο δαρβινισμός. Ό,τι δεν εξελίσσεται, παύει να υπάρχει. Ό,τι δεν εξυπηρετεί την επιβίωση ενός κράτους, δεν ακολουθείται.
Οι εμμονές σε συνταγές που μας οδήγησαν ένα βήμα πριν από τον πόλεμο με την Τουρκία, (οι επιτυχημένες πολιτικές στις διεθνείς σχέσεις, κρίνονται από το πόση ειρήνη φέρνουν) θα μας εγκαταλείψουν γιατί πολύ απλά, κάνουμε αυτό που κάνουν όλα τα πολιτισμένα κράτη.
Συζητάμε, προβάλλοντας τις θέσεις μας ανοικτά και παύουμε να συζητάμε για να μην εκνευρίσουμε τη γειτονική μας χώρα, η οποία σύμφωνα με την Nancy Pelosi έχει ομοιότητες με Ιράν και τη Βόρεια Κορέα.
Ο κατευνασμός δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών δείχνει πως η Ελλάδα έχει συνειδητοποιήσει πως η Τουρκία δεν είναι ανίκητη.
Είναι μεγάλη ευκαιρία για την ελληνική εξωτερική πολιτική να αλλάξει σελίδα στα ελληνοτουρκικά.
Τέλος, η γεμάτη αυτοπεποίθηση απάντηση του Νίκου Δένδια στον Τσαβούσογλου έστειλε μήνυμα και στους συμμάχους μαςοι οποίοι από χθες μας σέβονται περισσότερο.
Όλοι σέβονται εκείνον που ξέρει τι ζητάει και εκείνον που είναι αποφασισμένος να υποστηρίξει τα συμφέροντά του. Να χτίσουμε τη νέα στρατηγική μας στα ελληνοτουρκικά πάνω στη χθεσινή ημέρα.
Οι Τούρκοι έτσι κι αλλιώς είχαν στο πρόγραμμα να δημιουργήσουν εντάσεις στην περιοχή, καθώς εδώ και εβδομάδες, καλλιεργούσαν το γνωστό -αφιλόξενο για συζητήσεις υψηλού επιπέδου- κλίμα. Τι κάναμε τελικά χθες; Κάτι αυτονόητο που μέχρι προχθές, δεν ήταν.