Τι γίνεται αν προσβληθούμε από κορονοϊό ανάμεσα στις δύο δόσεις εμβολίου
Αν εμβολιαστούμε με το εμβόλιο της Pzifer, θα χρειαστεί να περιμένουμε τρεις εβδομάδες μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης ή κοντά σ′ αυτό το διάστημα. Αν πάλι εμβολιαστούμε με της Moderna, θα πρέπει να περιμένουμε τέσσερις εβδομάδες μεταξύ των δόσεων. (Και στις δυο περιπτώσεις δεν θεωρούμαστε πλήρως εμβολιασμένοι προτού περάσουν δυο εβδομάδες από την δεύτερη δόση).
Λοιπόν, τι συμβαίνει ενδιαμέσως; Είναι δυνατόν να προσβληθούμε από COVID -19; Και τι κάνουμε γι′ αυτό; Να τι χρειάζεται να ξέρουμε σύμφωνα με την HuffPost US:
Ναι, είναι οπωσδήποτε πιθανό να κολλήσουμε κορονοϊό μετά την πρώτη δόση.
Μπορεί να αισθανόμαστε ενθουσιασμένοι αφού λάβουμε την πρώτη δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna, και (αυτό είναι) κατανοητό. Τα εμβόλια χαιρετίζονται ως θαυμαστά λόγω του πόσο γρήγορα αναπτύχθηκαν, καθώς και λόγω του πόσο αποτελεσματικά είναι.
Χρειάζεται όμως χρόνος για το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αρχίσει να δημιουργεί μια ανταπόκριση και οι ειδικοί εξακολουθούν να μην είναι απολύτως σαφείς ακριβώς πόσο (μεγάλη) προστασία έχουν οι άνθρωποι μετά από μια μόνο δόση. Οι τρέχουσες μελέτες δείχνουν ότι μία εφάπαξ δόση του εμβολίου Pfizer ή Moderna είναι περίπου 80% αποτελεσματική στην πρόληψη της λοίμωξης COVID-19 περίπου δύο εβδομάδες μετά την πρώτη λήψη.
«Σίγουρα μπορεί όντως να συμβεί (η λοίμωξη)», δηλώνει ο Πολ Πότινγκερ, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, αναφερόμενος στην πιθανότητα μόλυνσης μεταξύ δύο δόσεων. «Θυμηθείτε, βλέπουμε ακόμη και μολύνσεις COVID-19 σε ασθενείς που έχουν πλήρως ανοσοποιηθεί, που σημαίνει (σε) μια σταθερή (περίοδο) δύο έως πέντε εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση τους από έναν ή από τους εμβολιασμούς mRNA».
Οι ερευνητές γνώριζαν αυτή την πιθανότητα από την αρχή. Ο Πότιγκερ επεσήμανε ότι οι αρχικές κλινικές δοκιμές για τα εμβόλια Pfizer και Moderna έδειξαν ότι και τα δύο ήταν περίπου 95% αποτελεσματικά στην πρόληψη του COVID-19 μετά και τις δύο λήψεις. Αλλά μερικοί από τους αποδέκτες εμβολίων που κατέληξαν να αρρωσταίνουν κατά τη διάρκεια των δοκιμών ήταν μεταξύ των δύο δόσεων.
«Αυτό που θα έλεγα είναι, ότι σωστά οι άνθρωποι ανησυχούν για τη σύλληψη του COVID-19 στη μέση της διαδικασίας εμβολιασμού τους», προσθέτει ο Πότιγκερ. «Θα πρέπει να ανησυχούν γι ’αυτό, γιατί δεν προστατεύονται ακόμη»..
Αλλά είμαστε πραγματικά καλά προστατευμένοι από σοβαρές ασθένειες και θάνατο
Οι ερευνητές και όσοι παρέχουν υγειονομική περίθαλψης είναι βασικά αλλεργικοί σε απόλυτους όρους όταν πρόκειται για οτιδήποτε σχετίζεται με την ανθρώπινη υγεία και ιατρική, οπότε πραγματικά δεν θα ακούσουμε ποτέ κάποιον να λέει ότι κάτι είναι 100% (σίγουρο). Ωστόσο, ένα εμβόλιο από τα εμβόλια mRNA φαίνεται να πλησιάζει την τελειότητα όσον αφορά την πρόληψη της νοσηλείας και του θανάτου.
«Τα άτομα που έλαβαν την πρώτη τους δόση προστατεύονται δραματικά από τη νοσηλεία ή το θάνατο», δηλώνει ο Πότινγκερ. .
«Στις μελέτες που έχουν γίνει, κανένας που εμβολιάστηκε δεν πέθανε. Προφανώς στον πραγματικό κόσμο, έχουμε πολλούς, πολύ περισσότερους ανθρώπους, αλλά (τα εμβόλια) εξακολουθούν να είναι εξαιρετικά, εξαιρετικά αποτελεσματικά στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών και θανάτου», προσθέτει η Βαλερί Κλουζέτ, ιατρός και ιατρικός διευθυντής μολυσματικών ασθενειών για τον έλεγχο των λοιμώξεων και τη διαχείριση αντιβιοτικών στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό υγείας Nuvance.
«Αυτό ισχύει σίγουρα μετά τη δεύτερη δόση, αλλά μάλλον ισχύει και για την πρώτη δόση», σημειώνει.
Εάν προσβληθούμε με COVID-19 μεταξύ των δόσεων, θα πρέπει να πάρουμε την δεύτερη δόση - αλλά το χρονοδιάγραμμα πιθανότατα θα είναι διαφορετικό.
Ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί, θα πρέπει να προγραμματίσουμε να κάνουμε την δεύτερη δόση. Αυτό επειδή, όπως εξηγούν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι ειδικοί εξακολουθούν να μην γνωρίζουν πραγματικά πόσο καιρό οι άνθρωποι προστατεύονται από το να αρρωστήσουν ξανά μετά την ανάρρωση από το COVID-19 - και (ναι), είναι εφικτή η επανεμφάνιση.
Ωστόσο, οι ειδικοί γνωρίζουν λίγο περισσότερα για το πόσο καιρό μας προστατεύουν τα εμβόλια. Τα τρέχοντα στοιχεία δείχνουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν τα εμβόλια Pfizer ή Moderna έχουν ισχυρή προστασία για τουλάχιστον έξι μήνες (κι ακόμα περισσότερο).
Τούτου λεχθέντος, εάν προσβληθούμε από COVID-19 μεταξύ των δύο δόσεων, ο χρόνος της δεύτερης δόσης μπορεί να αλλάξει λίγο. Πρώτον, δεν πρέπει να σχεδιάζουμε εμβολιασμό έως ότου (βεβαιωθούμε ότι) πληρούμε τα απαραίτητα κριτήρια για να τερματίσουμε την απομόνωσή μας. Αυτό είναι εν μέρει για να μείνουν οι άλλοι ασφαλείς ενώ θα πρέπει να είμαστε σε καραντίνα. Αλλά είναι επίσης (και για) να δώσουμε στο σώμα μας την καλύτερη δυνατή ευκαιρία για να αναπτύξουμε μια ισχυρή ανοσοαπόκριση.
«Πρέπει να περιμένουμε μέχρι να ξεπεράσουμε την οξεία (φάση της) ασθένειας Θέλουμε πραγματικά να δώσουμε στο ανοσοποιητικό μας σύστημα την καλύτερη πιθανότητα να ανταποκριθεί στο εμβόλιο», λέει η Κλουζέτ.
Επίσης, μπορούμε να επιλέξουμε να καθυστερήσουμε προσωρινά τον εμβολιασμό ενώ οι προμήθειες παραμένουν πραγματικά σε ζήτηση.
Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες και να κρατάμε τις κοινωνικές αποστάσεις
Και πάλι, ακόμη και μετά την πλήρη ανοσοποίηση, αναμένονται «ανακτήσεις εμβολίων». Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο έχουν αλλάξει κάποιες συστάσεις για πλήρως εμβολιασμένα άτομα (όπως να είναι σε θέση να συγκεντρωθούν με άλλα εμβολιασμένα άτομα χωρίς μάσκες), ενώ άλλες συστάσεις δεν έχουν αλλάξει.
Είναι ακόμα σημαντικό για όλους μας να φοράμε μάσκες και να διατηρούμε τις κοινωνικές αποστάσεις. Εάν έχουμε εμβολιαστεί, θα πρέπει να παίρνουμε αυτές τις προφυλάξεις, εκτός εάν βρισκόμαστε σε ιδιωτικό μέρος με άλλα άτομα που έχουν εμβολιαστεί ή με ένα άλλο νοικοκυριό χαμηλού κινδύνου, χωρίς εμβολιασμό.
«Μαθαίνουμε ότι όλο και περισσότερο τα εμβόλια εμποδίζουν επίσης τη μετάδοση, οπότε όχι μόνο προστατεύουμε τον εαυτό μας, αλλά προστατεύουμε και άλλους (μ′ αυτά)», λέει η Κλουζέτ. «Είναι ζητήματα προσωπικής αλλά και δημόσιας υγείας».