Διασπορά fake news για τα δυτικά εμβόλια από ΜΜΕ σε Κίνα και Ρωσία "βλέπει" έκθεση της ΕΕ
Ρωσικά και κινέζικα μέσα ενημέρωσης επιδιώκουν συστηματικά να σπέρνουν δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια δυτικών φαρμακευτικών κατά της Covid-19 στις τελευταίες εκστρατείες τους παραπληροφόρησης που αποσκοπούν στον διχασμό της Δύσης, σύμφωνα με ευρωπαϊκή έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης των δύο χωρών προωθούσαν ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο σε πολλές γλώσσες, δραματοποιώντας τις ανησυχίες για την ασφάλεια των εμβολίων, κάνοντας αβάσιμες συσχετίσεις μεταξύ εμβολιασμών και θανάτων στην Ευρώπη και προωθώντας τα ρωσικά και κινέζικα εμβόλια ως ανώτερα, ανέφερε η έκθεση της ΕΕ.
Το Κρεμλίνο και το Πεκίνο αρνούνται όλες τις κατηγορίες της ΕΕ περί παραπληροφόρησης, καθώς οι Βρυξέλες εκδίδουν τακτικές εκθέσεις για το θέμα και επιδιώκουν να συνεργαστούν με την Google, το Facebook, το Twitter και την Microsoft για τον περιορισμό της διάδοσης ψευδών ειδήσεων.
Η ρωσική και η κινεζική διπλωματία εμβολίων «ακολουθεί ένα παιχνίδι λογικής μηδενισμού και συνδυάζεται με προσπάθειες παραπληροφόρησης και χειραγώγησης για να υπονομευτεί η εμπιστοσύνη στα εμβόλια της Δύσης», υπογραμμίζει η έκθεση της ΕΕ που δημοσιεύθηκε από την υπηρεσία για τον έλεγχο της παραπληροφόρησης του ευρωπαϊκού μπλοκ, που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (EEAS).
«Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα χρησιμοποιούν κρατικά ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, δίκτυα συνεργαζόμενων μέσων ενημέρωσης και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένων επίσημων λογαριασμών διπλωματών μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την επίτευξη αυτών των στόχων», ανέφερε η έκθεση, επικαλούμενη 100 ρωσικά παραδείγματα αυτό το χρόνο. Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ κατηγορούν τακτικά τη Ρωσία για συγκαλυμμένες δράσεις, συμπεριλαμβανομένης της παραπληροφόρησης, σε μια προσπάθεια της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει τη Δύση, εκμεταλλευόμενη διαιρέσεις στις κοινωνίες.
Σύμφωνα με την έκθεση, έγινε εκμετάλλευση των προβλημάτων εφοδιασμού εμβολίων της AstraZeneca, καθώς και οι πολύ σπάνιες παρενέργειες των εμβολίων των AstraZeneca και Johnson & Johnson.
«Τόσο τα επίσημα κανάλια της Κίνας όσο και τα μέσα ενημέρωσης που τάσσονται υπέρ του Κρεμλίνου, έχουν πληθύνει το περιεχόμενο σχετικά με τις φερόμενες παρενέργειες των δυτικών εμβολίων, διαστρεβλώνοντας και δραματοποιώντας δημοσιεύματα διεθνών μέσων ενημέρωσης και τη συσχέτιση θανάτων με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech στη Νορβηγία, την Ισπανία και αλλού», ανέφερε η έκθεση.
«Χάος στους εμβολιασμούς»
Η Ρωσία αρνείται οποιαδήποτε τέτοια τακτική και ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει κατηγορήσει ξένους εχθρούς ότι στοχοποιούν τη Ρωσία διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις για τον κορονοϊό.
Πέρυσι, η Κίνα προσπάθησε να μπλοκάρει μια έκθεση της ΕΕ στην οποία αναφερόταν ότι το Πεκίνο διαδίδει παραπληροφόρηση σχετικά με το ξέσπασμα του κορονοϊού, σύμφωνα με μια έρευνα του Reuters.
Ενώ η ΕΕ δεν εμβολιάζει τους 450 εκατομμύρια πολίτες της τόσο γρήγορα όσο η Βρετανία, η οποία δεν είναι πλέον μέλος της Ένωσης, οι εμβολιασμοί κερδίζουν τώρα ταχύτητα, με χρήση κυρίως του εμβολίου που παρασκεύασαν η αμερικανική φαρμακευτική Pfizer σε συνεργασία με το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας BioNTech
Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι «το Brexit έσωσε το Ηνωμένο Βασίλειο από το ‘χάος στους εμβολιασμούς’ που κατακλύζει την ΕΕ», τόνισε η ευρωπαϊκή έκθεση. «Τέτοιες αφηγήσεις δείχνουν μια προσπάθεια διασποράς διχόνοιας εντός της ΕΕ», υπογραμμίζεται.
Στην έκθεση, η ΕΕ τόνισε ότι ο επίσημος λογαριασμός του ρωσικού εμβολίου Sputnik V στο Twitter προσπάθησε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη του κοινού στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Το Sputnik V απάντησε ότι η εκστρατεία παραπληροφόρησης είναι εναντίον της Ρωσίας και του εμβολίου της, όχι το αντίστροφο.
«Θα συνεχίσουμε να καταπολεμούμε την εκστρατεία παραπληροφόρησης εναντίον του Sputnik V για να προστατεύσουμε ζωές σε όλο τον κόσμο και να αποφύγουμε το μονοπώλιο εμβολίων, το οποίο μπορεί να επιδιώκουν ορισμένοι παραγωγοί εμβολίων», ανέφερε στο Twitter.
Τον λογαριασμό στο Twitter διαχειρίζεται το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων (RDIF), το οποίο είναι υπεύθυνο για την εμπορία και την προώθηση του εμβολίου Sputnik V.
Την ίδια ώρα η Κίνα προωθεί τα εμβόλια της ως «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» και «παρουσιάζοντάς τα ως πιο κατάλληλα σε αναπτυσσόμενες χώρες και επίσης στα Δυτικά Βαλκάνια», αναφέρει η έκθεση. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκονται σε μια πορεία ένταξης στην ΕΕ.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ