Μετάλλαξη Δέλτα στην Κρήτη: Κάτω των 30 όσοι νοσούν, ακόμα και παιδιά
Την ανησυχία του για τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία φαίνεται να προσβάλλει κυρίως τους νέους που δεν έχουν εμβολιαστεί, εξέφρασε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ενώ έδωσε στοιχεία για την έκταση της εξάπλωσης στην Κρήτη.
«Το στέλεχος Δέλτα υπάρχει στην Κρήτη εδώ και τρεις εβδομάδες. Ξεκίνησε με τρία περιστατικά και τώρα έχουν αυξηθεί, σχεδόν διπλασιάζονται κάθε 10 μέρες. Όλοι είναι κάτω από 30 ετών, υπάρχουν αρκετά κρούσματα κάτω από 15 ετών, ακόμα και παιδιά 8 ετών, ενώ τα περισσότερα είναι ηλικίας 16-24 ετών. Ευτυχώς δε νοσηλεύεται σχεδόν κανείς από αυτούς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Αισιόδοξο, σύμφωνα με τον καθηγητή είναι το γεγονός ότι δεν πρόκειται για ορφανά κρούσματα στην κοινότητα, αλλά για περιστατικά που ανακαλύφθηκαν ως στενές επαφές.
Ερωτηθείς αν τα παιδιά μπορεί να έχουν κάποιες σοβαρές επιπλοκές από τη μετάλλαξη Δέλτα, τόνισε ότι όλοι οι κορωνοϊοί μπορούν να προκαλέσουν, σε σπάνιες περιπτώσεις, νόσο kawasaki και άλλες καρδιαγγειακές νόσους. «Δεν είναι καθόλου καλή ιδέα να νοσήσει έστω και ασυμπτωματικά ένα παιδί γιατί τέτοια προβλήματα μπορεί να τα εκδηλώσει 1-1,5 μηνά μετά την αρχική νόσηση. Κι εδώ έρχεται η μεγάλη ανάγκη να εμβολιαστούμε εμείς οι μεγάλοι για να μην κολλήσουμε τα παιδιά. Είναι δυνατόν να έχουν τα παιδιά μας αυτούς τους κινδύνους; Είναι δυνατόν να τα στείλουμε τον Σεπτέμβρη στο σχολείο, να διατρέχουν αυτούς τους κινδύνους με δασκάλους, καθηγητές, γονείς και παππούδες ανεμβολίαστους;», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Σχετικά με το τείχος ανοσίας, επισήμανε ότι δεδομένου ότι ο εφηβικός και παιδικός πληθυσμός προσεγγίζει το 17%, πρέπει να εμβολιαστεί σχεδόν το 100% των ενηλίκων, «γιατί μετά πρέπει να βάλουμε στο παιχνίδι τις ομάδες κάτω των 18 ετών». Συμπλήρωσε δε ότι θα είναι εξαιρετική υποθήκη, αν πετύχουμε τείχος ανοσίας σε ποσοστό 70-75%.
Κατ’ οίκον εμβολιασμοί, σε πλατείες ή και πλαζ στην Κρήτη
Στις 6 Ιουλίου ξεκινάει από την Κρήτη η επόμενη φάση της επιχείρησης ”Ελευθερία” σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς ατόμων που είτε ζουν σε δυσπρόσιτες περιοχές και δεν έχουν τη δυνατότητα, είτε επειδή ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να εμβολιαστούν, το επόμενο διάστημα θα το πράξουν σε κατ′ οίκον επισκέψεις. Αυτό δήλωσε από το Ηράκλειο που βρίσκεται ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μετά από τρίωρη συνάντηση με αυτοδιοικητικούς και λοιπούς φορείς, εξήγησε ότι η προσπάθεια για να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό συμπολιτών μας, καθίσταται σαφές ότι αποτελεί μια κοινή προσπάθεια, από την οποία δεν θα λείψει κανείς.
Όπως τόνισε, κατ′ εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη από τις 6 Ιούλιου και μετά ξεκινάνε σε όλη τη χώρα οι εμβολιασμοί με κινητές ομάδες του υπουργείου Υγείας, κατόπιν συνεργασίας με τους δήμους και τις κοινότητες που θα έχουν ήδη προσκομίσει λίστες με όσους δεν έχουν εμβολιαστεί και επιθυμούν να το πράξουν.
«Η Κρήτη είναι πρωτοπόρα και θα πρέπει να πρωτοπορήσει και στον εμβολιασμό» είπε ο υπουργός Υγείας, που συνέδεσε τον εμβολιασμό και το τείχος ανοσίας που θα δημιουργηθεί, με τον τουρισμό και την ανάγκη προστασίας και της τουριστικής περιόδου που σημαίνει, όπως τόνισε, πολλά για την τοπική οικονομία.
«Στόχος μας είναι να υπερασπιστούμε το αγαθό της δημόσιας υγείας και να δώσουμε μονάδες ελευθερίας στην κοινωνία και ταυτόχρονα στηρίξουμε την οικονομική δραστηριότητα, τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους. Είναι υποχρέωσή μας μετά από 15 δύσκολους μήνες» προσέθεσε ο κ. Κικίλιας που επισήμανε ότι η επιχείρηση ”Ελευθερία” έχει πάει εξαιρετικά, η χώρα χαίρει εκτίμησης σε όλη την Ευρώπη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την κρίση, και πως μέσω αλλαγής νοοτροπίας, η δημόσια διοίκηση αντιμετωπίζει πλέον διαφορετικά τους πολίτες. «Τους αντιμετωπίζει με σεβασμό και αξιοπρέπεια, επαγγελματισμό και αλληλεγγύη. Νομίζω ότι αυτό το βλέπουν οι συμπολίτες μας στα εμβολιαστικά κέντρα που εμβολιάζονται» ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους που συνοδεύει τον κ. Κικίλια στις επαφές που θα έχει στην Κρήτη, ανέφερε ότι επιχειρησιακά υπάρχει η δυνατότητα αυτή την ώρα να γίνουν οι εμβολιασμοί εκτός εμβολιαστικών κέντρων, κοντά στην κοινωνία, ακόμη και σε μεγάλες πλατείες ή και πλαζ το επόμενο διάστημα για να εμβολιαστούν νέοι.
«Έχουμε επαφή με δημάρχους απομακρυσμένων δήμων που θα διαμορφώσουν αρχικά λίστες με τον πληθυσμό που θέλει να εμβολιαστεί, θα εφοδιάζουμε με εμβόλια και θα γίνεται εκεί ο εμβολιασμός. Ο κατ′ οίκον εμβολιασμός είναι ένα ξεχωριστό πρόγραμμα που ψηφίστηκε χθες και το κάλεσμα στους γιατρούς θα γίνει μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. Οι γιατροί θα δηλώσουν συμμετοχή, έτσι ώστε οι πολίτες να έρχονται σε επαφή μαζί τους και να κανονίζουν τον εμβολιασμό» διευκρίνισε ο κ. Θεμιστοκλέους. Το πρόγραμμα που θα ξεκινήσει στην Κρήτη στις 6 Ιουλίου, όπως δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, θα έχει ως κωδική ονομασία και ως στόχο ”Μήνυμα Υγείας-Γιορτή Ελευθερίας”.
Εκτός από την αυτοδιοίκηση και τα επιμελητήρια, αλλά και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων και ενώσεων, στη συνάντηση συμμετείχε και εκπρόσωπος της Εκκλησίας Κρήτης που εξέφρασε την στήριξη στην προσπάθεια, είτε υπό τη μορφή προτροπής των πιστών από άμβωνος είτε με τη μορφή παραχώρησης αιθουσών σε απομακρυσμένες ενορίες για να γίνεται ο εμβολιασμός.