Το όραμα της Σιγκαπούρης για τη νέα κανονικότητα, «οδικός χάρτης» και για τις άλλες χώρες
Καθώς οι χώρες γύρω από την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού αυστηροποιούν για άλλη μια φορά τους περιορισμούς, σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τις πιθανές εξάρσεις της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, η Σιγκαπούρη έχει θέσει ένα νέο όραμα για να επιστρέψει η ζωή στο φυσιολογικό.
Ο «οδικός χάρτης», που προτάθηκε από τρία μέλη της ειδικής ομάδας Covid-19 της πόλης-κράτους, προβλέπει άρση των lockdown, μαζικό εντοπισμό επαφών των κρουσμάτων, επιστροφή στα ταξίδια χωρίς καραντίνα και στις μεγάλες συγκεντρώσεις.
Μεταξύ άλλων, θέλει να βάλει τέλος στην καθημερινή καταμέτρηση των κρουσμάτων.
Η πρόταση αυτή αποτελεί ριζική απομάκρυνση από το λεγόμενο μοντέλο της «μηδενικής μετάδοσης» που υιοθετήθηκε από διάφορες χώρες και εδάφη, το οποίο μέχρι στιγμής αποδείχτηκε επιτυχές για την αποφυγή μεγάλων εστιών κορονοϊού.
Ομως αυτό το μοντέλο, το οποίο απαιτεί αυστηρά, συχνά τιμωρητικά μέτρα καραντίνας, είναι σχεδόν αδύνατο να διατηρηθεί καθώς οι νέες παραλλαγές του ιού εξαπλώνονται και έτσι δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα, ισχυρίζονται τα μέλη της ειδικής ομάδας. Αντ ’αυτού, λένε ότι μπορούμε να ζήσουμε με την Covid.
«Τα κακά νέα είναι ότι η Covid-19 δεν μπορεί ποτέ να φύγει. Τα καλά νέα είναι ότι είναι δυνατόν να ζούμε κανονικά μαζί της», δήλωσε ο υπουργός Εμπορίου της Σιγκαπούρης. Γκαν Κιμ Γιονγκ Gan Kim Yong, ο υπουργός Οικονομικών, Λόρενς Γουονγκ και ο υπουργός Υγείας, Ονγκ Γε Κούνγκ, σε μια κοινή συνέντευξη τους στους στους Straits Times την περασμένη εβδομάδα.
«Μπορούμε να μετατρέψουμε την πανδημία σε κάτι πολύ λιγότερο απειλητικό, όπως είναι η γρίπη ή η ανεμοβλογιά και να συνεχίσουμε τη ζωή μας» τόνισαν.
Είναι ένα τολμηρό σχέδιο που θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες που επιθυμούν να επιστρέψουν στην (νέα) κανονικότητα και να ξαναρχίσουν τα ταξίδια και τον τουρισμό - και να προσφέρουν ελπίδα σε απογοητευμένους πολίτες που θέλουν να επιστρέψουν στη ζωή τους μετά από 18 μήνες πανδημικών περιορισμών.
Πώς θα το κάνουν
Το κλειδί για μια τέτοια προσέγγιση στην πανδημία; Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Η Σιγκαπούρη βρίσκεται σε καλό δρόμο με τα δύο τρίτα του πληθυσμού της να έχουν λάβει την πρώτη δόση εμβολίου έως τις αρχές Ιουλίου και στοχεύει να εμβολιάσει πλήρως αυτό το ποσοστό έως τις 9 Αυγούστου.
«Τα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης καθώς και της μετάδοσης. Ακόμα κι αν είστε μολυσμένοι, τα εμβόλια θα βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών συμπτωμάτων Covid-19», ανέφεραν οι υπουργοί.
Καθώς όλο και περισσότερα άτομα εμβολιάζονται, ο τρόπος με τον οποίο η Σιγκαπούρη παρακολουθεί τον αριθμό των κρουσμάτων καθημερινά θα αλλάξει. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι παρόμοιο με το πώς παρακολουθεί τις λοιμώξεις της γρίπης, η χώρα θα παρακολουθεί εκείνους που νοσούν σοβαρά ή πόσοι βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Τα μολυσμένα άτομα θα μπορούν να αναρρώσουν στο σπίτι.
Με τις νέες, δυνητικά πιο μεταδοτικές μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία σε όλο τον κόσμο, οι υπουργοί δήλωσαν ότι ενδέχεται να χρειαστούν ενισχυτικές δόσεις εμβολίου στο μέλλον και πρότειναν τη δημιουργία ενός «πολυετούς προγράμματος εμβολιασμού».
Ενώ θα εξακολουθούν να γίνονται τεστ και επιτήρηση, προτείνουν τη διεξαγωγή τεστ σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως πριν από μεγάλες κοινωνικές εκδηλώσεις ή όταν κάποιος επιστρέφει από το εξωτερικό, αντί να παρακολουθούνται και να απομονώνονται οι στενές επαφές.
Για να γίνει αυτό, οι υπουργοί λένε ότι θα γίνονται πιο γρήγορες και ευκολότερες μέθοδοι εξετάσεων, καθώς τα τεστ PCR χρειάζονται πολύ χρόνο για να παρέχουν αποτελέσματα. Αλλες μέθοδοι «εν εξελίξει» περιλαμβάνουν συσκευές που χρειάζονται περίπου ένα έως δύο λεπτά για να παράγουν αποτελέσματα.
Με την πάροδο του χρόνου, περισσότερες θεραπείες θα είναι διαθέσιμες για την Covid-19. Ηδη, οι υπουργοί επισημαίνουν θεραπευτικές ουσίες που είναι αποτελεσματικές στη θεραπεία όσων νοσούν πιο σοβαρά και επιταχύνουν την ανάρρωσή τους, καθώς και στη μείωση της σοβαρότητας των ασθενειών και των θανάτων.
Λένε επίσης ότι οι πολίτες θα κληθούν να δείξουν «κοινωνική ευθύνη», όπως καλή υγιεινή και να μείνουν μακριά από πλήθη όταν αισθάνονται αδιαθεσία για τη μείωση των ποσοστών μετάδοσης.
«Με τον εμβολιασμό, τον έλεγχο, τη θεραπεία και την κοινωνική ευθύνη, μπορεί να σημαίνει ότι στο εγγύς μέλλον, όταν κάποιος κολλήσει Covid-19, η αντιμετώπισή μας μπορεί να είναι πολύ διαφορετική από ό,τι τώρα», ανέφεραν οι υπουργοί.
Αλλες χώρες παραμένουν «προσεκτικές»
Η Σιγκαπούρη θεωρήθηκε επιτυχημένη στον έλεγχο του ιού, χάρη στους αυστηρούς ελέγχους στα σύνορα, την καθιέρωση καραντίνας και την ανίχνευση επαφών, καθώς και τους κανόνες για τις κοινωνικές συγκεντρώσεις και τη χρήση μάσκας.
Κατάφερε να συγκρατήσει νωρίτερα την εξάπλωση των κρουσμάτων, συμπεριλαμβανομένης της κορύφωσης τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Τον Μάιο, μια μικρή συστάδα συνδέθηκε με υπαλλήλους του Αεροδρομίου Τσανγκί, προκαλώντας αυστηρότερα μέτρα.
Η πόλη-κράτος των 5,7 εκατομμυρίων ανθρώπων έχει κατά μέσο όρο περίπου 18 κρούσματα την ημέρα τον τελευταίο μήνα και έχει καταγράψει μόλις 36 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
Η νέα προσέγγιση της Σιγκαπούρης αποκλίνει από άλλα μέρη που έχουν επίσης επιτύχει στη διαχείριση της πανδημίας, αλλά έχουν συγκριτικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και πρόσφατα επέβαλαν αυστηρότερους περιορισμούς.
(με πληροφορίες από CNN)