ΟΗΕ: Το κόστος των τροφίμων αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας
Οι παγκόσμιες τιμές τωντροφίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό τους εδώ και μια δεκαετία, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Εθνη.
Ο ΟΗΕ χρησιμοποιεί έναν ευρύ δείκτη του παγκόσμιου κόστους των τροφίμων, ο οποίος έχει αυξηθεί για 12 συνεχόμενους μήνες.
Οι προμηθευτές έχουν επηρεαστεί από τις διακοπές στην παραγωγή, στην εργασία και στις μεταφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι ανησυχίες αυξάνονται για τον ευρύτερο πληθωρισμό και για το πώς οι υψηλότεροι λογαριασμοί σε σούπερ μάρκετ και παντοπωλεία θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) παρακολουθεί τις τιμές μιας σειράς τροφίμων σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών, των ελαιούχων σπόρων, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του κρέατος και της ζάχαρης.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 39,7% τον Μάιο - η μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2010 - σύμφωνα με τον δείκτη.
Και τα πέντε συστατικά του δείκτη αυξήθηκαν, καθοδηγούμενα από το αυξανόμενο κόστος των φυτικών ελαίων, των σιτηρών και της ζάχαρης.
Αυτό ώθησε τον δείκτη στο υψηλότερο συνολικό επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2011.
Το αυξημένο κόστος είναι αποτέλεσμα της αναθερμασμένης ζήτησης σε ορισμένες χώρες και της καθυστέρησης λόγω χαμηλής παραγωγής.
Οι διαταραχές της αγοράς και των προμηθειών λόγω των περιορισμών στην κίνηση έχουν δημιουργήσει τοπικές ελλείψεις και υψηλότερες τιμές.
Οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει ότι η υψηλή ζήτηση και η χαμηλή παραγωγή θα οδηγήσουν σε αύξηση του πληθωρισμού καθώς οι οικονομίες βγαίνουν από τα lockdown.
Ωστόσο, ορισμένες βιομηχανίες θα μπορούσαν να δουν μια ισχυρή ανάκαμψη. O FAO προβλέπει ρεκόρ στην παγκόσμια παραγωγή δημητριακών φέτος, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποσυμπίεση που δέχονται οι τιμές.
Τι είναι ο πληθωρισμός
Ο πληθωρισμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο αυξάνονται οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών.
Εκτός από τις τιμές στα ψώνια και τις υπηρεσίες, επηρεάζει τα επιτόκια και, επομένως, τα δάνεια και τις υποθήκες και χρησιμοποιείται για τον καθορισμό πολλών αντιτίμων, όπως τα εισιτήρια τρένου.
Είναι ένα από τα βασικά σημεία-κλειδιά της οικονομικής ευημερίας, επειδή επηρεάζει το τι μπορούν να αγοράσουν οι καταναλωτές με τα χρήματά τους. Εάν υπάρχει πληθωρισμός, τα χρήματα δεν φτάνουν πολύ μακριά.
Ωστόσο, ένας μικρός πληθωρισμός ενθαρρύνει συνήθως τους ανθρώπους να αγοράζουν προϊόντα νωρίτερα και διευκολύνει τις εταιρείες να αυξάνουν τους μισθούς. Και τα δύο αυτά πράγματα ενισχύουν την οικονομική ανάπτυξη.
Οι κεντρικές τράπεζες των περισσότερων χωρών έχουν στόχο πληθωρισμού μεταξύ 2% και 2,5%.
Πηγή: BBC