Ρέκβιεμ για ένα σπουδαίο Διπλωμάτη: Πέθανε ο Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης
Η τυπική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών για την απώλεια ενός Έλληνα διπλωμάτη καριέρας λέει πολύ λίγα στην περίπτωση του Αδαμάντιου Βασιλάκη - Ντίμη για τους στενούς φίλους και συνεργάτες του.
Στα μάτια των περισσότερων από εμάς, που γνωρίζουν ελάχιστα για την καθημερινότητα και για το πως γίνεται κάποιος διπλωμάτης πρώτης γραμμής, ο τίτλος του Πρέσβη παραπέμπει σε κάποιο «επάγγελμα πολυτελείας».
Ο Αδαμάντιος Βασιλάκης δεν γεννήθηκε σε σαλόνια. Γεννήθηκε στη Χίο και αποφοίτησε από την Εμπορική Σχολή του νησιού. Κατόπιν, έχοντας χάσει νωρίς τον πατέρα του, στηρίχθηκε από ένα στενό συγγενικό του πρόσωπο ώστε να πάει στις Βρυξέλλες και να πάρει πτυχίο Πολιτικών και Διπλωματικών Επιστημών από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.
Όλα αυτά τον έκαναν ικανό να στέκεται αργότερα με επιτυχία και επάρκεια στα σαλόνια, όπου συχνάζουν διπλωμάτες, αλλά και έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας. Έχοντας πίσω του μία τέτοια διαδρομή, δεν είναι τυχαίο ότι ο Αδαμάντιος Βασιλάκης συμπεριφερόταν πάντοτε ως δάσκαλος, μοιράζοντας συμβουλές στους νέους διπλωμάτες, με υπομονή και μεράκι. Ένας από αυτούς, θυμάται ότι από τα χείλη του Βασιλάκη έλαβε τις πρώτες ουσιαστικές γνώσεις για το πως πρέπει να εργαστεί μέσα στην διπλωματική αποστολή - γνώσεις που ουδείς μοιραζόταν εύκολα. «Ας τα μάθει μόνος, όπως όλοι εμείς», έλεγαν μέσα τους οι παλαιότεροι στην υπηρεσία...
Μου έκανε κάποτε την τιμή να προσκαλέσει στην πολυκατοικία όπου έζησε με την οικογένειά του στο Παλαιό Φάληρο, ώστε να μου δώσει σοβαρές απαντήσεις σε δημοσιογραφικά ερωτήματα για το ”σκοπιανό”, όντας επίσημος διαπραγματευτής της Ελλάδας από το 2007 - αλλά ατύπως από νωρίτερα, ίσως από το 2003.
Με υποδέχθηκε νέο δημοσιογράφο, με αφοπλιστική απλότητα και διάθεση να μοιραστεί γνώσεις. Δεν θα ξεχάσω ποτέ, το καρότσι τύπου ”σούπερ μάρκετ” που έσπρωχνε ο ίδιος φορτωμένο με βιβλία, ανασύροντας ένα κάθε τόσο για να μου δείξει τα σημεία που είχε υπογραμμίσει. Δεν θα ξεχάσω και ότι με κέρασε καφέ με κέικ, ανησυχώντας μήπως κουραστώ από την ανάλυσή του...
Ένας άλλος διπλωμάτης μου επιβεβαίωσε αργότερα, ότι στην ίδια πολυκατοικία νοίκιαζε κάποτε κι ένα μικρότερο διαμέρισμα ο Βασιλάκης, ώστε να χωρέσουν τα αμέτρητα βιβλία που ουδέποτε αποχωριζόταν.
Σταθμοί μίας λαμπρής σταδιοδρομίας
Ο Αδαμάντιος Βασιλάκης δεν στεκόταν στον τίτλο και στην βιτρίνα. Υπήρξε ζωντανό παράδειγμα αποδεικνύοντας ότι οι άνθρωποι κάνουν τους ρόλους - και όχι οι τίτλοι τους ανθρώπους.
Όταν τον τοποθέτησαν κάποτε στην μάλλον ξεπεσμένη τότε διευθυντική θέση του αρμόδιου επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατάφερε να ανορθώσει με το δικό του ανάστημα και να ξαναδώσει κύριος στο συγκεκριμένο πόστο.
Όταν αργότερα έγινε μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ, έγραψε ιστορία αναλαμβάνοντας την καμπάνια για να κερδίσει η χώρα μία θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, συγκεντρώνοντας 187 θετικές ψήφους επί συνόλου 193 χωρών. Ξεπέρασε η Ελλάδα σε ψήφους και την Δανία, που εξελέγη ως δεύτερη ευρωπαϊκή χώρα με 181 ”ναι”.
«Αν υπήρχε θέση δημάρχου στον ΟΗΕ, ο Ντίμης θα την κέρδιζε με ευκολία», λέει ένας νεότερος Πρέσβης χαμογελώντας. Ήταν τόσο δημοφιλής. Είχε διαμορφώσει προσωπικές σχέσεις με τους αντιπροσώπους σχεδόν όλων των χωρών του κόσμου, έστω και αν κάποιες από αυτές δεν ενδιέφεραν ιδιαίτερα την Ελλάδα ή δεν είχαμε και πολλά κοινά συμφέροντα.
Και όταν ανέλαβε το ακανθώδες θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κέρδισε την εμπιστοσύνη του Μάθιου Νίμιτς, αλλά ακόμα και των εκπροσώπων της μετέπειτα Βόρειας Μακεδονίας, ιδιαίτερα του Νικόλα Ντιμιτρόφ, παραδίδοντας σεμινάρια διπλωματίας σε πολλές περιπτώσεις. Μέχρι την τελική Συμφωνία των Πρεσπών.
Έχοντας κλείσει ένα μυθικό κύκλο στην καριέρα του, ο Αδαμάντιος Βασιλάκης ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να μιλήσει με τους πάντες στο υπουργείο Εξωτερικών με το μικρό τους όνομα. Από τον πλέον υψηλόβαθμο διπλωμάτη, μέχρι το κατώτερο στέλεχος.
Δεν στέκομαι απλώς όρθιος για να σας πω, Αντίο Κύριε Πρέσβη. Υποκλίνομαι.
Ανακοίνωση Υπουργείου Εξωτερικών για την απώλεια του Πρέσβη ε.τ. Αδαμάντιου Βασιλάκη
Το Υπουργείο Εξωτερικών θρηνεί την απώλεια του Πρέσβη ε.τ. Αδαμάντιου Βασιλάκη, ενός εξαίρετου διπλωμάτη που τίμησε την πατρίδα και απετέλεσε υπόδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν.
Ο Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης εισήλθε στη Διπλωματική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών το 1972 και κατά τη διάρκεια της θητείας του υπηρέτησε σε καίριες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη.
Την περίοδο 2002-2007 διετέλεσε Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη. Το 2005-2006 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Από το 2007 ήταν επικεφαλής διαπραγματευτής της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τον Προσωπικό Απεσταλμένο του ΓΓΗΕ για το ονοματολογικό, Μ. Nimetz.
Υπηρέτησε την Ελλάδα με εντιμότητα, αξιοπρέπεια και πίστη στο καθήκον. Ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου, καθώς και οι συνάδελφοί του εκφράζουν θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.