Header Ads

Αρτεμις I: Το νέο διαστημόπλοιο της NASA είναι ψηλότερο από το Άγαλμα της Ελευθερίας

Η NASA δημοσίευσε νέες φωτογραφίες από το πρόσφατα συναρμολογημένο Space Launch System (SLS), του πιο ισχυρού οχήματος διαστημόπλοιου που κατασκευάστηκε από τη δεκαετία του 1960.

Ο πύραυλος συναρμολογήθηκε την Παρασκευή στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της Φλόριντα. Πρόκειται για ένα νέο τύπο πυραύλων με σκοπό την μεταφορά αστροναυτών στο φεγγάρι και στην συνέχεια στον Άρη.

Το πρώτο ταξίδι του νέου διαστημόπλοιου αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2021, σε μια σειρά αποστολών με σκοπό να στείλουν και πάλι πλήρωμα στο φεγγάρι, για πρώτη φορά από το 1972.

To Άρτεμις I αυτή την στιγμή έχει ύψος 65 μέτρων αλλά μόλις ολοκληρωθεί η συναρμολόγηση του ο πύραυλος θα ζυγίζει περίπου 4 εκατομμύρια κιλά και το ύψος θα αγγίξει τα 110 μέτρα, 20 περισσότερα από το Άγαλμα της Ελευθερίας. Θα έχει την δυνατότητα να μεταφέρει βάρος 27.000 κιλά, αρκετό για την μετάβαση της κάψουλας Οράϊον, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για να φέρει αστροναύτες στο διάστημα σε μελλοντικές αποστολές.

Το Άρτεμις I θα μεταφέρει πλήρωμα στο φεγγάρι έως το 2024

Η NASA στοχεύει να εκτοξεύσει τον πύραυλο στην πρώτη του πτήση τον Οκτώβριο του 2021. Η παρθενική πτήση του πυραύλου είναι η πρώτη από τις τρεις αποστολές που η NASA έχει σχεδιάσει να φέρει τους ανθρώπους πίσω στο φεγγάρι.

Εάν οι αποστολές πετύχουν, ο πρώτος άνδρας μετά από 50 χρόνια και η πρώτη γυναίκα, θα μπορούσαν να επιστρέψουν στον δορυφόρο της Γης έως το 2024. Η πρώτη αποστολή θα είναι μη επανδρωμένη, καθώς πρέπει να δοκιμαστεί η αποτελεσματικότητα του πυραύλου να μεταφέρει την κάψουλα στο φεγγάρι και στην συνέχεια να την επιστρέψει πίσω στην Γη.

 

Δύο πανίχυροι εκτοξευτήρες

Οι δίδυμοι εκτοξευτήρες που βρίσκοναι στις δύο πλευρές του πυραύλου μπορούν να παράγουν 1.6 εκατομμύρια κιλά ώθησης σε μόλις δύο λεπτά. Το διαστημόπολοιο το ίδιο μπορεί να παράγει 900 χιλιάδες κιλά ώθησης.

Μετά από μια αποτυχημένη πρώτη προσπάθεια, οι κινητήρες των βασικών μονάδων πυροδοτήθηκαν με επιτυχία για περίπου οκτώ λεπτά στις 18 Μαΐου, ανοίγοντας το δρόμο για τη συναρμολόγηση του πυραύλου.

Οι κινητήρες θα παρέχουν αρκετή δύναμη ούτως ώστε η κάψουκλα Οράιον να ταξιδεύει με ταχύτητα 39 χιλιάδες χιλίομετρα την ώρα. 

 

Πηγή: Insider.com

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.