Εμβολιαστικός τουρισμός - Ξοδεύουν χιλιάδες δολάρια για να πάνε στις ΗΠΑ να κάνουν εμβόλιο
Η έλλειψη εμβολίων και οι καθυστερήσεις στη διανομή τους σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο πυροδότησαν μια νέα ”τάση” τουρισμού που αποκαλείται εμβολιαστικός.
Αυτό που συμβαίνει είναι ότι πολλοί άνθρωποι σε χώρες που δεν τους δίνουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν άμεσα, ταξιδεύουν σε αυτές που μπορούν ακόμη και εάν είναι αλλοδαποί τουρίστες.
Μια τέτοια χώρα είναι οι ΗΠΑ καθώς σε κάποια αεροδρόμια, οι τουρίστες μπορούν, εφόσον το επιθυμούν να εμβολιαστούν δωρεάν. Υπάρχουν μόνο τρεις προϋποθέσεις: να μην νοσούν με Covid-19, να μην έχουν κάνει άλλο εμβόλιο για κορονοϊό και να είναι άνω των 18 ετών.
Με αυτή τη νέα ”φυλή” ταξιδιωτών μίλησε το BBC το οποίο βρέθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο.
″Έχω μια κόρη επτά ετών και οι γονείς μου είναι άνω των 70 ετών. Πρέπει να προστατέψω τον εαυτό μου για να μπορέσω να προστατέψω και την οικογένεια μου” λέει η Άμπερ Τσου, η οποία ξόδεψε 18.000 δολάρια σε αεροπορικά εισιτήρια από τον Ταϊβάν, διαμονή σε ξενοδοχεία κλπ για να πάει στις ΗΠΑ και να κάνει το εμβόλιο.
″Είμαι πολύ χαρούμενη. Ξέρω πως θα πρέπει να περιμένω 14 μέρες (για την ανοσία) αλλά αυτή τη στιγμή νιώθω ήδη σαν να είμαι superwoman”, λέει η Τσου αμέσως μετά τον εμβολιασμό της.
Όπως εξηγεί η δημοσιογράφος του BBC, αυτοί που ταξιδεύουν προκειμένου να εμβολιαστούν ξοδεύουν κατά κανόνα πολλές χιλιάδες δολάρια, τα οποία βέβαια προφανώς διαθέτουν, και πηγαίνουν στις ΗΠΑ ακόμη και από τις πιο απομακρυσμένες χώρες.
Από το Μάιο έως σήμερα, μόνο στο αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο έχουν γίνει περίπου 1.000 εμβολιασμοί ταξιδιωτών από 50 διαφορετικές χώρες.
″Δεν το κάναμε μόνο για τη Βραζιλία. Δεν αφορά μόνο αυτή (ο άμεσος εμβολιασμός) ή τις ΗΠΑ. Αφορά όλο τον κόσμο. Όλοι θέλουμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα” λένε δύο νεαρές γυναίκες από τη Βραζιλία που ταξίδεψαν στις ΗΠΑ για να κάνουν το εμβόλιό τους.
Ο Ντ.Γιάκελ, εκπρόσωπος του αεροδρομίου του Σαν Φρανσίσκο, εξηγεί πως υπήρχε επαρκές πλεόνασμα σε δόσεις εμβολίων ”και είναι ό,τι καλύτερο το ότι μπορούμε να το διαθέσουμε σε άλλους ανθρώπους. Βοηθάει τους πάντες. Βοηθάμε άλλες χώρες να αυξήσουν ταχύτερα τον αριθμό των εμβολιασμένων πολιτών τους, βοηθάει στην άρση των εμποδίων που υπάρχουν σήμερα σε ότι αφορά τις μετακινήσεις ταξιδιωτών. Στο τέλος όλοι κερδίζουν μέσα από αυτό το πρόγραμμα που προσφέρουμε”.
Στη συνέχεια η κάμερα του BBC στρέφεται σε μια 84χρονη γυναίκα από το Βιετνάμ που είναι μια από τις τελευταίες ταξιδιώτες που αφίχθη στο αεροδρόμιο προκειμένου να εμβολιαστεί.