Κυριακάτικο τραπέζι: Ραβιόλια ογκρατέν και κέικ καρότου με γλάσο λευκής σοκολάτας
Δύο πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές για το Κυριακάτικο τραπέζι αυτής της εβδομάδας.
Για κυρίως μαγειρεύουμε ραβιόλια ογκρατέν με τριμμένη γραβιέρα και παρμεζάνα, μαζί με λιαστές ντομάτες και μπόλικο βασιλικό πλατύφυλλο ενώ για γλυκό θα σερβίρουμε κέικ καρότου με γλάσο από λευκή σοκολάτα.
Καλή όρεξη.
Ραβιόλια ογκρατέν
Μερίδες: 4
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Υλικά
500 γρ. ραβιόλια με τυρί
2 φλιτζάνια γάλα
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα
1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
8 λιαστές ντομάτες σε λάδι
1 σκελίδα σκόρδο τριμμένο
2 χούφτες φρέσκος πλατύφυλλος βασιλικός
αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
για την μπεσαμέλ
Βάζουμε στην κατσαρόλα το βούτυρο με το σκόρδο και το αλεύρι και τα ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να ενωθούν. Ρίχνουμε το γάλα σιγά σιγά ανακατεύοντας, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει το μειγμα να πήζει. Όταν πήξει η μπεσαμέλ, την κατεβάζουμε από την φωτιά.
Βράζουμε τα ραβιόλια σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά και τα στραγγίζουμε.
Στραγγίζουμε τις λιαστές ντομάτες από το λάδι και τις κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια. Ψιλοκόβουμε τον βασιλικό.
για το στήσιμο
Αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ την μπεσαμέλ, προσθέτουμε τα ραβιόλια, τις λιαστές ντομάτες, τον βασιλικό και την γραβιέρα. Τα ανακατεύουμε και τα αδειάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος. Πασπαλίζουμε την επιφάνει με την παρμεζάνα και ψήνουμε σε προσθεμασένο φούρνο στους 200 βαθμούς γαι 30 λεπτά.
Αναδημοσίευση από Extra Gourmet «36 λαχταριστές μακαρονάδες» από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία σε συνταγές του Βαγγέλη Δρίσκα.
Κέικ καρότου με γλάσο λευκής σοκλάτας
Μερίδες: 8
Προετοιμασία: 15 λεπτά
Ψήσιμο: 50 λεπτά
Υλικά
2 1/2 ψλιτζάνια αλεύρι
1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
4 αυγά
1 φλιτζάνι βούτυρο
1 1/2 φλιτζάνι καρότο τριμμένο
1/2 φλιτζάνι καρυδόψυχα τριμμένη
1/2 φλιτζάνι σταφίδες
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1/2 φλιτζάνι βούτυρο λιωμένο
για το γλάσο
400 γρ. τυρί κρέμα
300 γρ. σοκολάτα λευκή
1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
Εκτέλεση
Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο το μείγμα. Ρίχνουμε ένα ένα τα αυγά, το καρότο, την καρυδόψυχα, τις σταφίδες και λίγο λίγο τα αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. (Κρατάμε μια κουταλιά αλεύρι)
Αλείφουμε μια φόρμα Νο 26 με βούτυρο και την πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Στρώνουμε το μείγμα στην φόρμα και το ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 - 45 λεπτά.
Βάζουμε σε μία κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, την σοκολάτα και ανακατεύουμε, μέχρι να λιώσει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει. Χτυπάμε στο μπολ του μίξερ το τυρί, προσθέτουμε το μείγμα της σοκολάτα και ανακατεύουμε. Κόβουμε το κέικ στα δύο κατά μήκος, απλώνουμε το μισό γλάσο και τα ενώνουμε πάλι. Αλείφουμε την επιφάνεια του κέικ με το υπόλοιπο γλάσο.
Tip
Αν θέλουμε μπορούμε να παραλείψουμε το γλάσο και να πασπαλίσουμε το κέικ με ζάχαρη άχνη.
Αναδημοσίευση από «Μαγειρεύοντας... για γιορτινές στιγμές» από τις εκδόσεις Φυτράκη σε συνταγές Βάσιας Χριστοφόρου.