Στο 3% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη – «Πονοκέφαλος» για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Στο 3% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο από 2,2% τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, δοκιμάζοντας την υποβάθμιση της αύξησης των τιμών τους τελευταίους μήνες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία έχει δεσμευθεί ότι θα τις αγνοήσει ως προσωρινές.
Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 10ετίας και πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ που είναι 2%.
Ο πληθωρισμός τροφοδοτήθηκε από το υψηλό ενεργειακό κόστος και το άλμα των τιμών των τροφίμων, ενώ καταγράφηκαν ασυνήθιστα μεγάλες αυξήσεις και στις τιμές των βιομηχανικών προϊόντων.
Η ΕΚΤ έχει αναθεωρήσει επανειλημμένα ανοδικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό φέτος, με τα πραγματικά στοιχεία να τις ξεπερνούν κάθε φορά, ενώ ο πληθωρισμός είναι πιθανόν να συνεχίσει να αυξάνεται έως τον Νοέμβριο.
Με τον πληθωρισμό στη Γερμανία να αναμένεται να πλησιάσει το 5% τους επόμενους μήνες, η ΕΚΤ είναι πιθανό να δεχθεί αυξημένη πίεση για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό που ξυπνά μνήμες από μεγάλες αυξήσεις τιμών στο παρελθόν.
Η ΕΚΤ θεωρεί πως η αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως σε μία σειρά εφάπαξ παραγόντων που σχετίζονται με το εκ νέου άνοιγμα της οικονομίας και ότι οι αυξήσεις τιμών θα περιοριστούν γρήγορα το επόμενο έτος.
Σε συνέντευξή του στο Reuters την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Φίλιπ Λέιν υποστήριξε ότι αυτές οι πληθωριστικές εκπλήξεις δεν αλλάζουν τις απόψεις του σχετικά με την προσωρινή φύση των πιέσεων στις τιμές καθώς οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν περιορισμένες.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ παραδέχονταν ότι είχαν υποεκτιμήσει τις πιέσεις στις τιμές βραχυπρόθεσμα, αλλά συνέχισαν να αναφέρουν ότι το χαμηλό επίπεδο του δομικού πληθωρισμού - που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών τροφίμων - στηρίζει τη χαλαρή πολιτική τους.
Ωστόσο, τον Αύγουστο αυξήθηκε πολύ και ο δομικός πληθωρισμός, φθάνοντας το 1,6% από το 0,9%.
Η ΕΚΤ θα συνεδριάσει στις 9 Σεπτεμβρίου για να αποφασίσει για τον ρυθμό των αγορών ομολόγων το επόμενο τρίμηνο. Αν και είναι πιθανές κάποιες προσαρμογές, ο Λέιν υποστήριξε ότι θα είναι οριακές καθώς η ΕΚΤ δεσμεύεται να διατηρήσει «ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ