Ανγκελα Μέρκελ: Αποχωρεί νικήτρια - Δημοφιλέστερη ηγέτιδα σε 6 χώρες
Μετά τις βουλευτικές εκλογές στις 26 Σεπτεμβρίου και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, η Ανγκελα Μέρκελ δεν θα είναι πια καγκελάριος της Γερμανίας μετά από 16 ολόκληρα χρόνια.
Πριν από λίγες μέρες το κόμμα της, η Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU), βρέθηκε σε σφυγμομέτρηση πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες (SDP) για πρώτη φορά μετά από 15 χρόνια, ένα μήνα πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές.
Η Μέρκελ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2015, θα παραιτηθεί μετά τις εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, και ο διάδοχος της στην ηγεσία των χριστιανοδημοκρατών, Αρμιν Λάτσετ δεν έχει την ίδια απήχηση στους ψηφοφόρους.
Ωστόσο μια νέα δημοσκόπηση που έγινε σε πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισπανία και Ιταλία) και τις Ηνωμένες Πολιτείες, δείχνει πως η Μέρκελ, παραμονές της αποχώρησής της από την καγκελαρία της Γερμανίας, συγκεντρώνει την υψηλότερη αποδοχή από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη στον κόσμο.
Στη δημοσκόπηση της yougov.co.uk, οι περισσότεροι ερωτηθέντες και από τις έξι χώρες δήλωσαν πως έχουν θετική γνώμη για τη Μέρκελ.
Η βετεράνος καγκελάριος, η οποία από την εκλογή της το 2005 συνεργάστηκε με τέσσερις Αμερικανούς και Γάλλους προέδρους, πέντε Βρετανούς πρωθυπουργούς και οκτώ Ιταλούς αρχηγούς κυβερνήσεων, σημείωσε θετικά ποσοστά με +61% στην Ισπανία, +49% στη Γαλλία και +30% στην πατρίδα της, τη Γερμανία.
Οι γνώμες για την γερμανίδα καγκελάριο στην Ιταλία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ελαφρώς λιγότερο θετικές σε ποσοτά +23%, +17% και +15% αντίστοιχα.
Ο κόσμος θα θυμάται την Μέρκελ κυρίως για την οικονομική της επιτυχία και τη βελτίωση της εικόνας της Γερμανίας στο εξωτερικό
Εχοντας χαρακτηριστεί από πολλούς ως η πιο ισχυρή γυναίκα στον κόσμο και de facto ηγέτης της ΕΕ, η Μέρκελ - μετρημένη, προσεκτική, μεθοδική και ρεαλιστική, εκτιμήθηκε κυρίως για τον χειρισμό της γερμανικής οικονομίας.
Η δημοσκόπηση έδειξε για τη Μέρκελ θετική γνωμή +46% συνολικά στις έξι χώρες για την οικονομική διαχείριση της, μαζί με μέσες θετικές βαθμολογίες +44,5% για τη βελτίωση της φήμης της Γερμανίας στο εξωτερικό και +34% για τον αντίκτυπό της στη γερμανική κοινωνία. Η δράση της για την κλιματική αλλαγή και στην κρίση του κορονοϊού έλαβε επίσης ευνοϊκές κριτικές.
Αρνητικές οι γνώμες για το πως αντιμετώπισε την κρίση χρέους στην Ελλάδα
Ωστόσο, αναφορικά με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την κρίση χρέους στην Ελλάδα, οι συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση σε όλες τις χώρες πλην της Ισπανίας έχουν καθαρά αρνητική γνώμη. Συγκεκριμένα, -29% στην Ιταλία, -16% στη Γαλλία, -15% στη Γερμανία, -14% στη Βρετανία, -3% στις ΗΠΑ. Αντιθέτως, στην Ισπανία το ποσοστό είναι στο +5%.
Παρομοίως αρνητική γνώμη συγκεντρώνει και ο τρόπος που χειρίστηκε τη μεταναστευτική κρίση της Ευρώπης το 2015 στις περισσότερες χώρες, κυρίως στην Ιταλία όπου το ποσοστό είναι στο -29%.
Λίγο πριν αποχωρήσει από την καγκελαρία και με το μέλλον της Γερμανίας να φαίνεται ολοένα και πιο αβέβαιο, οι περισσότεροι ερωτηθέντες στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία κατέταξαν τη Μέρκελ μεταξύ των πέντε πιο ισχυρών παγκόσμιων προσώπων, έναντι του ενός τρίτου περίπου των Βρετανών ( 31%) και Αμερικανών (36%).
Τα ποσοστά των άλλων ηγετών
Από τους υπόλοιπους ηγέτες του κόσμου, ακολουθεί ο Τζο Μπάιντεν - μόλις οκτώ μήνες από την εκλογή του- ο οποίος εξακολουθεί να επωφελείται από το φαινόμενο «εναντίωσης στον Τραμπ», ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν από τα χαοτικά γεγονότα αυτού του μήνα στο Αφγανιστάν τα οποία έφεραν σημαντική πτώση στα ποσοστά αποδοχής του Αμερικανού Πρόεδρου.
Ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Tριντό κατέγραψε επίσης θετικό ”πρόσημο” στις προτιμήσεις, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν βαθμολογήθηκε θετικά μόνο σε δύο χώρες: τη Γερμανία και την Ισπανία. Άλλοι σημαντικοί ηγέτες, όπως ο Κινέζος Σι Τζινπίνγκ, ο Ρώσος Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Ναρέντρα Μόντι της Ινδίας και ο Βρετανός Μπόρις Τζόνσον, κατέγραψαν καθαρά αρνητικά ποσοστά και στις έξι χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σημείωσε καθαρά αρνητικές βαθμολογίες -22 στη Βρετανία, -40 στην Ιταλία, -53 στη Γερμανία, -24 στη Γαλλία, -48 στην Ισπανία και -2 στις ΗΠΑ. Ο λιγότερο δημοφιλής παγκόσμιος ηγέτης ήταν ο Σι, με μέση καθαρά αρνητική βαθμολογία έγκρισης -55.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 9 Ιουλίου και 10 Αυγούστου με αντιπροσωπευτικά εθνικά δείγματα περισσότερων από 1.000 ατόμων.