Οικονόμου: Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να αυξηθούν οι εμβολιασμένοι
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ήταν ξεκάθαρος στο μπρίφινγκ. «Δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, καθώς αρνείται τον εμβολιασμό. Οι λόγοι είναι γνωστοί, αλλά πια μη αποδεκτοί από την επιστημονική κοινότητα, από την πλειοψηφία των πολιτών, από την Κυβέρνηση.
Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμείνει όμηρος τέτοιων αντιλήψεων», τόνισε ο κ. Οικονόμου, προσθέτοντας ότι αύριο το απόγευμα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις για τις απαγορεύσεις που θα ισχύσουν το επόμενο διάστημα για όσους παραμένουν ανεμβολίαστοι και κυρίως για την πρόσβαση τους σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας.
«Είναι υποχρέωσή μας να εξασφαλίσουμε, στο μέτρο του δυνατού, την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην πληρότητα της ζωής. Όσες και όσοι δεν επιθυμούν να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια, θα χρειαστεί να προσαρμοστούν σε ένα διαφορετικό για αυτούς περιβάλλον έως ότου ξεπεραστεί ο κίνδυνος της πανδημίας», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που έχει μελετήσει η κυβέρνηση είναι να μην έχουν οι ανεμβολίαστοι τη δυνατότητα εισόδου σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, όπως είναι τα μπαρ, τα καφέ, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα. Άγνωστο παραμένει ακόμα το τι θα ισχύσει για την είσοδο τους σε καταστήματα λιανεμπορίου, ενώ συζητείται η επιστροφή της υποχρεωτικής χρήσης της μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους.
Ειδική μέριμνα θα υπάρξει και για τον τρόπο λειτουργίας των σχολείων και των πανεπιστημίων. Όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές, δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου. Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν. Το τι θα ισχύσει όμως τελικά για το χώρο της εκπαίδευσης αναμένεται να διευκρινιστεί τις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Παιδείας.
Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, εκτός από τους υγειονομικούς και όσους απασχολούνται σε δομές φροντίδας ηλικιωμένων και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Όπως διευκρίνισε είναι ένα ενδεχόμενο που θα αξιολογηθεί. Στόχος είναι η αύξηση του ποσοστού των ανθρώπων που δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Οικονόμου, είναι πλήρως εμβολιασμένο το 65% των πολιτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, ενώ το ποσοστό του ενεργού πληθυσμού κυμαίνεται στο 55% με 56%. Διευκρίνισε πάντως ότι αν συνυπολογιστεί και ο αριθμός όσων έχουν νοσήσει και διαθέτουν πλέον αντισώματα, αυτό το ποσοστό αυξάνεται. Και πάλι όμως απέχει αρκετά από αυτό που απαιτείται για να οικοδομηθεί το τείχος ανοσίας.