Έρχεται απαγορευτικό για την είσοδο ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας
Με δεδομένη την πρόθεση της κυβέρνησης να μην ξαναμπεί η χώρα σε καθολικό lockdown, κάτι που τόνισε και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αυτές τις ημέρες λαμβάνονται οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα ισχύσει για την πρόσβαση των ανεμβολίαστων πολιτών σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας. Δηλαδή σε εστιατόρια, καφέ, μπαρ, θέατρα και κινηματογράφους.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να βάλει απαγορευτικό σε όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί. Αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε όλους τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας με την επίδειξη του σχετικού πιστοποιητικού και της ταυτότητας τους. Ο λόγος που η κυβέρνηση μελετά τη νέα δέσμη μέτρων για τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας, είναι γιατί –όπως αναφέρουν πληροφορίες από το κυβερνητικό επιτελείο- η ψυχαγωγία αποτελεί επιλογή και όχι ανάγκη. Άρα, στην προσπάθεια που γίνεται για την προστασία της δημόσιας υγείας και από την στιγμή που κάποιοι αρνούνται να προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους, μπορεί να γίνει αυτός ο διαχωρισμός. Επίσης αναμένεται να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα και για την προσβαση των καταναλωτών σε καταστήματα, ανάλογα με το αν έχουν κάνει το εμβόλιο ή όχι.
Η προαναγγελία για την αυστηροποίηση των μέτρων για τους ανεμβολίαστους έγινε σήμερα το πρωί από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου. Σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ), ο κ. Οικονόμου ανέφερε σχετικά: «Νομίζω την Τρίτη θα ανακοινωθεί το πλαίσιο λειτουργίας της οικονομίας και της κοινωνίας όσον αφορά την πανδημία δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία, επιμένει δεν υποχωρεί, δημιουργεί απειλές σε πείσμα όσων ερμηνεύουν τα πράγματα με το δικό τους τρόπο», ενώ υπογράμμισε και τους κινδύνους που υπάρχουν για όσους δεν εμβολιάζονται. «Ή θα εμβολιαστούν αυτοί οι άνθρωποι, ή θα νοσήσουν, θέτοντας σε κίνδυνο το κοινωνικό σύνολο, κι όσους έχουν εμβολιαστεί, κι αυτό είναι άδικο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.
Ειδικότερα, δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.
Επίσης οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο παρέχεται δωρεάν, ενώ υπενθυμίζεται ότι μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.
Πάντως, όπως λένε από την κυβέρνηση, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αύξηση στον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό, συγκριτικά με το διάστημα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο.
Από την Δευτέρα 16/8 έως την Πέμπτη 19/8, προγραμματίστηκαν 53.000 νέα ραντεβού, ρυθμός διπλάσιος σε σχέση με τις μέρες πριν από τον Δεκαπενταύγουστο. Έως τη Παρασκευή είχαν λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση περισσότεροι από 5,89 εκατομμύρια πολίτες ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι αγγίζουν τα 5,6 εκατομμύρια.