Ο δρυοκολάπτης, το μύδι και τα άλλα 21 είδη που κηρύχθηκαν εξαφανισμένα από τη Γη
Θλιβερά για τον πλανήτη είναι τα νέα που ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι αμερικανικές αρχές, οι οποίες κήρυξαν οριστικά εξαφανισμένα από τη Γη 23 πουλιά, ψάρια και άλλα είδη ζωής.
Πρόκειται για μια σπάνια κίνηση από τους αξιωματούχους της άγριας ζωής να εγκαταλείψουν την ελπίδα για ένα φυτό ή ζώο, αλλά οι επιστήμονες λένε ότι έχουν εξαντλήσει τις προσπάθειές τους για να βρουν αυτά τα 23 είδη. Και προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή, πέρα από άλλες πιέσεις, θα μπορούσε να κάνει τις εξαφανίσεις αυτές πιο συχνές, καθώς ένας ολοένα και πιο θερμαινόμενος πλανήτης αυξάνει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα φυτά και η άγρια ζωή.
Ο δρυοκολάπτης με το ιβουάρ ράμφος ήταν ίσως το πιο γνωστό είδος που η Υπηρεσία Ψαριών και Αγριας Ζωής των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει εξαφανιστεί. Τις τελευταίες δεκαετίες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες περί εμφάνισής του πυροδότησαν μια φρενίτιδαν αναζητήσεων στα έλη του Αρκάνσας, της Λουιζιάνα, του Μισισιπή και της Φλόριντα, οι οποίες τελικά αποδείχτηκαν μάταιες.
Αλλα είδη ένα μύδι γλυκού νερού στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ (flat pigtoe), εντοπίστηκαν στην άγρια φύση μόνο μερικές φορές και έκτοτε δεν το ξαναείδε κανείς.
Οι αιτίες για αυτές τις εξαφανίσεις ποικίλλουν - υπερβολική ανάπτυξη, ρύπανση των υδάτων, υλοτομία, ανταγωνισμός από άλλα είδη, πουλιά που θανατώνονται για τα φτερά τους και ζώα που αιχμαλωτίζονται από ιδιώτες συλλέκτες. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι είναι η υπέρτατη αιτία.
Ενα άλλο κοινό σημείο είναι ότι και τα 23 είδη είχαν τουλάχιστον μια μικρή πιθανότητα επιβίωσης όταν προστέθηκαν στη λίστα των απειλούμενων ειδών τη δεκαετία του 1960.
Σε όλο τον κόσμο, περίπου 902 είδη έχουν τεκμηριωθεί ως εξαφανισμένα. Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος, επειδή ορισμένα δεν αναγνωρίζονται ποτέ επίσημα και πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η γη βρίσκεται σε «κρίση εξαφάνισης» με τη χλωρίδα και την πανίδα να εξαφανίζονται τώρα 1.000 φορές πάνω από τον ιστορικό ρυθμό.
Είναι πιθανό ένα ή περισσότερα από τα 23 είδη που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Τετάρτης να εμφανιστούν ξανά, δήλωσαν αρκετοί επιστήμονες.
Για παράδειγμα η Διεθνής Ενωση για τη Διατήρηση της Φύσης, μια ομάδα που εδρεύει στην Ελβετία και παρακολουθεί τις εξαφανίσεις παγκοσμίως, δεν βάζει τον δρυοκολάπτη με το ελεφαντόδοντο στη σχετικά λίστα, επειδή είναι πιθανό τα πουλιά αυτού του είδους να υπάρχουν ακόμα στην Κούβα.
Η Χαβάη έχει τα περισσότερα είδη στον κατάλογο με τις νέες εξαφανίσεις - οκτώ δασικά πουλιά και ένα φυτό. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή τα νησιά έχουν τόσα πολλά φυτά και ζώα, πολλά από τα οποία έχουν εξαιρετικά μικρό φάσμα και μπορούν να εκλείψουν γρήγορα.
Το πιο πρόσφατο που εξαφανίστηκε ήταν το Poʻouli, ένας είδους πουλιού γνωστό και ως μελισσοκόμος, που ανακαλύφθηκε μόλις το 1973.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχαν απομείνει μόνο τρεις - ένας αρσενικό και δύο θηλυκά. Μετά την αποτυχία να ζευγαρώσει στη φύση, το αρσενικό αιχμαλωτίστηκε για πιθανή αναπαραγωγή και πέθανε το 2004. Τα δύο θηλυκά δεν τα ξαναείδε ποτέ κανείς.
Από το 1975, 54 είδη έχουν βγει από τον κατάλογο των επαπειλούμενων ειδών μετά την ανάκαμψή τους, συμπεριλαμβανομένου του φαλακρού αετού, του καφέ πελεκάνου και των περισσότερων μεγάπτερων φαλαινών .
Η κλιματική αλλαγή καθιστά την ανάκτηση των ειδών πιο δύσκολη, προκαλώντας ξηρασία, πλημμύρες, πυρκαγιές και μεταβολές της θερμοκρασίας που αυξάνουν τις απειλές που έχουν ήδη αντιμετωπίσει τα είδη.
Ο τρόπος που σώζονται επίσης αλλάζει. Οι επιστήμονες δεν επικεντρώνεται πλέον σε μεμονωμένα είδη, πόσο μάλλον σε μεμονωμένα πτηνά. Οι αξιωματούχοι λένε ότι ο ευρύτερος στόχος τώρα είναι η διατήρηση του οικοτόπου τους, γεγονός που ενισχύει τα είδη όλων των τύπων που ζουν εκεί.