ΗΠΑ: Ο δρυοκολάπτης με ιβουάρ ράμφος και άλλα 22 είδη ζώων κυρήχθηκαν ως εξαφανισμένα
Στο ”χρονοντούλαπο της ιστορίας” κατοχύρωσε η Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Πανίδας των ΗΠΑ τον υπέροχο δρυοκολάπτη με ιβουάρ ράμφος (Campephilus principalis) και άλλα 22 είδη πτηνών και ψαριών καθώς κυρήχθηκαν ”εξαφανισμένα”.
Αν και πρόκειται για μια σπάνια κίνηση από τους υπαλλήλους της υπηρεσίας να εγκαταλείπουν κάθε ελπίδα εντοπισμού ενός φυτού ή ζώου, οι κυβερνητικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι εξάντλησαν τις προσπάθειές τους για να βρουν αυτά τα 23 σπάνια και πλέον εξαφανισμένα είδη.
Ο δρυοκολάπτης γνωστός και ως τρυποκάρυδος με το ιβουάρ ράμφος ήταν ίσως το πιο γνωστό είδος που η Υπηρεσία Ιχθύων και Άγριας Πανίδας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι έχει εξαφανιστεί. Ανεπιβεβαίωτες εμφανίσεις του τις τελευταίες δεκαετίες, πυροδότησαν μια φρενίτιδα -τελικά άκαρπων- αναζητήσεων στα έλη του Αρκάνσας, της Λουιζιάνα, του Μισισιπή και της Φλόριντα.
″Όταν βλέπω ένα από αυτά τα πραγματικά σπάνια ζώα, έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι ίσως να είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που αντικρίζω αυτό το ζώο”, δήλωσε ο Anthony Ford, βιολόγος των Υπηρεσιών Ιχθύων και Άγριας Πανίδας των ΗΠΑ στο Τενεσί, ο οποίος ειδικεύεται στα μύδια γλυκού νερού, ενός ακόμα είδους που θεωρείται πλέον εξαφανισμένο.
Οι παράγοντες πίσω από τις εξαφανίσεις αυτών των ζώων ποικίλλουν: Ρύπανση των υδάτων, υλοτομία, ανταγωνισμός μεταξύ ειδών, πουλιά που θανατώνονται για τα φτερά τους και ζώα που συλλαμβάνονται από ιδιώτες συλλέκτες. Σε κάθε περίπτωση, οι άνθρωποι παραμένουν η τελική αιτία.
Να σημειωθεί πως και τα 23 αυτά είδη θεωρήθηκαν ότι είχαν τουλάχιστον μια μικρή πιθανότητα επιβίωσης όταν προστέθηκαν στη λίστα των απειλούμενων ειδών τη δεκαετία του 1960.
Σε όλο τον κόσμο, περίπου 902 είδη έχουν κατοχυρωθεί ως εξαφανισμένα. Ο πραγματικός αριθμός πιστεύεται ότι είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος επειδή ορισμένα δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ επίσημα. Πολλοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι η γη βρίσκεται σε «κρίση εξαφάνισης» με τη χλωρίδα και την πανίδα να εξαφανίζονται πλέον 1.000 φορές ταχύτερα από τον ιστορικό ρυθμό.
Πάντως, είναι πιθανό ένα ή και περισσότερα από τα 23 είδη που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της Τετάρτης να επανεμφανιστούν, δήλωσαν κάποιοι επιστήμονες.
Από το 1975, 54 είδη έχουν βγει από τον κατάλογο των ειδών προς εξαφάνιση, συμπεριλαμβανομένου του φαλακρού αετού, του καφέ πελεκάνου και των περισσότερων φαλαινών.
Η κλιματική αλλαγή καθιστά την επιβίωση των ειδών ακόμα πιο δύσκολη, φέρνοντας ξηρασία, πλημμύρες, πυρκαγιές και μεταβολές της θερμοκρασίας.
Ο τρόπος που διασώζονται αυτά τα είδη επίσης αλλάζει. Οι ειδικοί δεν επικεντρώνεται πλέον σε μεμονωμένα είδη, πόσο μάλλον σε μεμονωμένα πτηνά. Ο ευρύτερος στόχος τους τώρα είναι η διατήρηση του οικοτόπου αυτών των ειδών ζώων.
Πηγή: Associated Press