«Annette», «Η Ξηρασία» και «Η Ενσάρκωση του Κακού»
Οι ταινίες που κάνουν πρεμιέρα στις αίθουσες την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου, μαζί με τις τρεις επανεκδόσεις, είναι συνολικά έντεκα -μεταξύ αυτών και ένα animation. Με πρώτη το πολυσυζητημένο μιούζικαλ του Λεός Καράξ που απέσπασε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες.
«Annette»
Ένας αντισυμβατικός και αυτοκαταστροφικός stand-up κωμικός και μια διεθνούς φήμης σοπράνο ζουν έναν παθιασμένο έρωτα, αποκτούν ένα μυστηριώδες κοριτσάκι μ′ ένα ξεχωριστό πεπρωμένο, την Ανέτ, αλλά η σχέση τους αρχίζει να καταρρέει όταν η καριέρα του πρώτου παίρνει την κάτω βόλτα. Την μουσική της ταινίας υπογράφουν οι Sparks.
Η ταινία, η πρώτη αγγλόφωνη του Λεός Καράξ, είναι αφιερωμένη στην κόρη του, η οποία εμφανίζεται στο πλευρό του στην αρχή της ταινίας, στο στούντιο: στη συνέχεια, όλοι μαζί, παρέα με τους πρωταγωνιστές και το δίδυμο των Sparks (τα αδέλφια Ράσελ και Ρον Μάελ), ξεχύνονται στους δρόμους του Λος Άντζελες, τραγουδώντας.
Όταν ο Λεός Καράξ πρότεινε στην Μαριόν Κοτιγιάρ το ρόλο, ήταν αδύνατον να τον αναλάβει γιατί ήταν έγκυος, ωστόσο, λόγω προβλημάτων παραγωγής η ταινία τελικά γυρίστηκε με δύο χρόνια καθυστέρηση, γεγονός που επέτρεψε τελικά στην γαλλίδα σταρ να συμμετάσχει.
Παίζουν Άνταμ Ντράιβερ, Μαριόν Κοτιγιάρ, Σάιμον Χέλμπεργκ.
«Η Ενσάρκωση του Κακού»
Η ιστορία παρακολουθεί τη Μάντισον. Ο άντρας της δολοφονείται στο σπίτι τους από έναν εισβολέα, που την αφήνει ετοιμοθάνατη. Η Μάντισον είναι έγκυος και χάνει το μωρό. Βιώνει ένα μεγάλο τραύμα και καταλήγει να συνδεθεί μεταφυσικά με τον δολοφόνο. Αρχίζει να έχει οράματα με τον εισβολέα και τους φόνους του. Προσπαθεί να βοηθήσει την αστυνομία να τον συλλάβει, ενώ λύνει το μυστήριο της παράξενης σύνδεσης μαζί του. Εντωμεταξύ παλεύει να μην πέσει η ίδια θύμα δολοφονίας.
Κάθε φόνος τον φέρνει πιο κοντά σ′ εσένα: η φράση αυτή συμπυκνώνει τη νέα προσθήκη στο σύμπαν του Conjuring που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του πολυσχιδή Τζέιμς Γουάν («Σε Βλέπω», «Παγιδευμένη Ψυχή», «Το Κάλεσμα»).
Όπως λέει ο σκηνοθέτης «Η Ενσάρκωση του Κακού είναι εμπνευσμένη από τις ταινίες που αγάπησα όταν ήμουν μικρός. Είναι μία αναφορά στο στυλ των θρίλερ του ’80 και του ’90 δια χειρός Μπράιαν Ντε Πάλμα και Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Ήθελα να το κάνω με τον δικό μου τρόπο. Ήταν η ευκαιρία να δοκιμάσω καινούρια πράγματα, να εξερευνήσω νέα θέματα και ιστορίες, ενώ πειραματίζομαι με διαφορετική αισθητική».
Στο θρίλερ που αναμειγνύει διαφορετικά είδη μυστηρίου πρωταγωνιστεί η Άναμπελ Γουόλις (Annabelle).
Παίζουν επίσης οι Τζέικ Εϊμπελ, Τζορτζ Γιανγκ, Μάντι Χάσον, Mικόλ Μπραϊάνα Γουάιτ.
«Η Ξηρασία»
Η Αυστραλία βιώνει τη χειρότερη ξηρασία εδώ κι έναν αιώνα, και στη μικρή πόλη της Κιβάρα έχει να βρέξει δύο ολόκληρα χρόνια. Ο αστυνομικός Άρον Φαλκ επιστρέφει στη γενέτειρά του για την κηδεία του καλύτερου παιδικού του φίλου και, παρά τη θέλησή του, αναγκάζεται να συμμετάσχει στην έρευνα για τα αίτια του θανάτου του. Καθώς τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται, ο Φαλκ υποχρεώνεται να έρθει αντιμέτωπος με μυστικά από το δικό του παρελθόν.
Κινηματογραφική μεταφορά από τον Ρόμπερτ Κόνολι του ομότιτλου πρώτου μυθιστορήματος της Τζέιν Χάρπερ (η οποία γεννήθηκε στη Βρετανία, αλλά εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία με την οικογένεια της σε ηλικία οκτώ ετών). Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, σε μετάφραση Χίλντας Παπαδημητρίου.
Παίζουν Ερικ Μπάνα, Ζενεβιέβ Ο′ Ράιλι, Κέιρ Ο′ Ντόνελ.
«Τρυφερέ Μου Ταυρομάχε»
Λίγο πριν την απόπειρα δολοφονίας του Πινοσέτ το 1986 στη Χιλή, μια παθιασμένη σχέση ανθίζει ανάμεσα σε μια μοναχική και γερασμένη trans γυναίκα και έναν νεαρό μεξικάνο επαναστάτη.
Η ταινία του Ροντρίγκο Σεπούλβεδα είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του συγγραφέα και εικαστικού Πέδρο Λεμεμπέλ.
Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βενετίας και Βραβείο Κοινού στους «Ανοιχτούς Ορίζοντες» του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Παίζουν Αλφρέντο Κάστρο, Λεονάρντο Ορτίσγκρις, Χουλιέτα Σίλμπερμπεργκ.
«After 3: Μετά την Πτώση»
Η τρίτη ταινία του «After που βασίζεται στα μπεστ σέλερ της Άνα Τοντ, βρίσκει την Τέσα να ξεκινά ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της. Όμως καθώς ετοιμάζεται να μετακομίσει στο Σιάτλ για την δουλειά των ονείρων της, η απρόβλεπτη και γεμάτη ζήλεια συμπεριφορά του Χάρντιν φτάνει σε επικίνδυνα επίπεδα την ήδη έντονη σχέση τους. Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο μπερδεμένη όταν ο πατέρας της Τέσα εμφανίζεται και σοκαριστικές αποκαλύψεις για την οικογένεια του Χάρντιν έρχονται στο φως. Τελικά η Τέσα και ο Χάρντιν πρέπει να αποφασίσουν αν αξίζει να αγωνιστούν για τη σχέση τους ή πρέπει να τραβήξει ο καθένας το δρόμο του.
Παίζουν Τζόζεφιν Λάνγκφορντ, Χίρο Φάινς Τίφιν.
«Ο Γιώργος του Κέδρου»
Ένα προσωπικό ταξίδι στον χρόνο μέσα από τις ματιές δύο γενεών κινηματογραφιστών, στο νησί της Δονούσας από τη δεκαετία του ’70 ως σήμερα.
«Canto Si Tu Cantas, Τραγουδώ Αν Τραγουδάς»
Ο Γιάννης και ο Πάρις γιορτάζουν την Ημέρα των Νεκρών, και μέρα της επετείου τους, στο λατινοαμερικάνικο café-teatral τους. Ένα σταυροδρόμι όπου συναντιούνται αγαπημένα πρόσωπα, μοναχικές υπάρξεις της διπλανής πόρτας, παράξενοι ταξιδιώτες... Οι ιστορίες όλων μπλέκονται, το παρελθόν συναντά το παρόν, η μουσική και ο χορός μεταμορφώνουν την πραγματικότητα. Καθώς πέφτει η νύχτα και η γιορτή κορυφώνεται μέχρι την έκσταση, το café γίνεται μια μικρή Κιβωτός που ταξιδεύει πέρα από το χώρο και το χρόνο, γεμάτη μνήμες, επιθυμίες και αποκαλύψεις.
Όπως αναφέρει ο Νίκος Κορνήλιος για την ταινία στο σημείωμα του Ζούμε τον καιρό της Αυτάρκειας, του «να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου». Ζούμε τον καιρό των αυτάρκων, αυτάρεσκων, μοναχικών ανθρώπων. Αυτό επιτάσσει η Ψυχολογία χέρι-χέρι με τη Βιοπολιτική. Αυτή η ταινία, αντίθετα, μιλάει για το Μοίρασμα: πραγμάτων, σωμάτων, συναισθημάτων. Τη μοιρασμένη ζωή ως την αληθινά βιωμένη ζωή. Για την αγάπη που διαρκεί μέσα στο χρόνο, για τη φιλία ως το υπέρτατο αγαθό, για την ηδονική συνεύρεση και συνύπαρξη με τους άλλους ως τη μόνη οδό για να τα έχουμε καλά με τον εαυτό μας.
Παίζουν Γιάννης Πετσόπουλος, Paris Ferraro, Βαγγέλης Ρόκκος, Θοδωρής Ματινόπουλος, Γιώργος Ντούσης, Νατάσα Γαβαλά, Ίρις Μπαγλανέα, Σοφία Καπράνου, Γαβριέλα Βασδέκη, Λάμπρος Αποστόλου, Δέσποινα Γαλανάκη, Σπύρος Τσίκνας, Δάφνη Μανούσου, Ιωάννα Μιχαλά, Σπύρος Βάρελης,
Νικόλας Χατζηβασιλειάδης, Νατάσα Ρουστάνη, Κatia Leclerc O’ Wallis,
Βάσω Καμαράτου, Ντίνος Φλώρος, Όλγα Λιατήρη, Esther Andre Gonsalez, Μιχάλης Σαββίδης, Αντωνία Βαλλιανάτου, Αναστασία Τσώμου, Ίρις Χατζηαντωνίου, Δημήτρης Σταματελόπουλος, Μαίρη Μαραγκουδάκη, Αδάμ Νάντα, Aurora Marion, Κιάρα Κωνσταντέλλου, Cristina Baptista και η Εβελίνα Αραπίδη.
«Paw Patrol: Η Ταινία»
Η ομάδα Paw Patrol για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Όταν ο μεγαλύτερος αντίπαλός τους, ο Χάμντιγκερ, γίνεται δήμαρχος στην κοντινή Πόλη της Περιπέτειας και φέρνει τα πάνω κάτω, ο Ράιντερ και τα αγαπημένα μας ηρωικά κουτάβια είναι πανέτοιμα να αντιμετωπίσουν την πρόκληση. Καθώς ένα κουτάβι θα πρέπει να αντιμετωπίσει το παρελθόν του στην Πόλη της Περιπέτειας, η ομάδα βρίσκει βοήθεια από μία καινούρια σύμμαχο: την πανέξυπνη, ράτσας ντάτσχουντ, Λίμπερτι.
Η σειρά έκανε το ντεμπούτο της το 2013 στο Nickelodeon. Πολύ σύντομα έγινε μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο. Σήμερα παίζεται σε 160 χώρες και έχει αμέτρητους φαν. Οι χαρακτήρες της ταινίας είναι δημιουργία του Κιθ Τσάπμαν («Μπομπ ο Μάστορας»).
Επανεκδόσεις
«Τρία Χρώματα: Η Μπλε Ταινία» (1993)
Η Ζουλί επιβιώνει από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν η κόρη της και ο σύζυγός της, ένας διάσημος συνθέτης. Στην προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τα νέα επώδυνα δεδομένα, προσπαθεί να κόψει κάθε δεσμό με το παρελθόν της, προκειμένου να είναι ελεύθερη και να ξεκινήσει από την αρχή. Ωστόσο, θα αναγκαστεί ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει αλήθειες για τη ζωή του εκλιπόντος συζύγου της, αλλά και για την ουσιαστική της ταυτότητα και σχέση με τους συνανθρώπους της.
Η Μπλε ταινία, η πρώτη της τριλογίας, αντιστοιχεί στο πρώτο από τα τρία χρώματα της Γαλλικής σημαίας, αυτό που συμβολίζει την ελευθερία. Ο Κισλόφσκι εδώ εστιάζει στο τι ακριβώς μπορεί να σημαίνει αυτό, στο τι χάνεται όταν κερδίζουμε την ελευθερία. Το να είσαι ελεύθερος σημαίνει να απαλλαγείς από ό,τι σε δέσμευε κάποτε, κάτι που εκ πρώτης όψεως μοιάζει θετικό, όμως δεν είναι απαραίτητα έτσι.
Με εκπληκτική ορχηστρική μουσική από τον στενό συνεργάτη του Κισλόφσκι, τον βραβευμένο Ζμπίγκνιεφ Πράισνερ, που εκπληρώνει μια σχεδόν αυτόνομη, φιλοσοφική λειτουργία μέσα στην ταινία, και με μια ευαίσθητη και ταυτόχρονα δυναμική ερμηνεία από τη Ζιλιέτ Μπινός, η Μπλε ταινία κατέκτησε τον Χρυσό Λέοντα στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, το Βραβείο Καλύτερης Κινηματογράφησης για τον Ιντζιάκ αλλά και το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας για την Μπινός.
Παίζουν Ζιλιέτ Μπινός, Μπενουά Ρεζάν, Εμανουέλ Ριβά, Φλοράνς Περνέλ, Σαρλότ Βερί.
«Μια γυναίκα εξομολογείται» (1974)
Η Μέιμπελ Λονγκέτι, σύζυγος του Νιλ, δεν έχει καμία συναισθηματική ή δημιουργική διέξοδο, καθώς αφιερώνει όλη την ύπαρξη της στην οικογένειά της. Περνά τις μέρες της περιμένοντας τον σύζυγο της να επιστρέψει από τη δουλειά και τα παιδιά από το σχολείο. Αυτή η εξάρτηση έχει βαρύ τίμημα. Παθαίνει νευρικό κλονισμό και εισάγεται σε ψυχιατρική κλινική. Στο μεταξύ εκείνος αγωνίζεται να κρατήσει την οικογένειά τους ενωμένη.
Τζον Κασαβέτης (υποψήφιος για Όσκαρ Σκηνοθεσίας), Τζίνα Ρόουλαντς (υποψήφια για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου) και Πίτερ Φολκ, σε μία ταινία που συζητήθηκε.
«Το Τελευταίο Ατού» (1951)
Ο Τσακ Τέιτουμ (Κερκ Ντάγκλας), ο οποίος έχει απολυθεί από επτά εφημερίδες λόγω κακής συμπεριφοράς καταλήγει να δουλεύει συντάκτης σε μία τοπική εφημερίδα του Νέου Μεξικού. Μετά από ένα χρόνο εργασίας στην εφημερίδα ο αδίστακτος άνδρας φαίνεται βαριεστημένος με τα χωρίς ενδιαφέρον γεγονότα που καλύπτει η εφημερίδα. Όταν του αναθέτουν ρεπορτάζ για το κυνήγι των κροταλιών που λαμβάνει χώρα στην περιοχή, ο Τσακ ανακαλύπτει ότι ένας άνδρας έχει παγιδευτεί σε μια παλιά ινδιάνικη κατοικία (μέσα σε μια υπόγεια σπηλιά). Βρίσκει τότε την ευκαιρία για να πιάσει την καλή, εκμεταλλευόμενος το δράμα του άνδρα και καθυστερώντας τη διάσωσή του. Τα ρεπορτάζ του Τσαρλς απασχολούν την κοινή γνώμη και ο Τσακ γίνεται διάσημος, μέχρι που κάτι πηγαίνει στραβά.
Το νουάρ του Μπίλι Γουάιλντερ -ένα αιχμηρό σχόλιο για τα media- με τους Κερκ Ντάγκλας, Τζαν Στέρλινγκ, Μπομπ Αρθουρ και Πόρτερ Χολ, έλαβε υποψηφιότητα για Όσκαρ Σεναρίου. Ο Γουάιλντερ βραβεύτηκε επίσης με Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.