Γιατί η τιμή του καφέ μπορεί να φτάσει στα ύψη
Λες και ο καφές δεν ήταν ήδη αρκετά ακριβός, μια σειρά παραγόντων αυξάνει το κόστος καλλιέργειας παραγωγής του και θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή του στην καφετέρια της γειτονιάς.
Κολλημένη για χρόνια κοντά στα 0,85 - 1 ευρώ το κιλό, η τιμή που πληρώνουν οι χονδρέμποροι του καφέ για να τον αγοράσουν διπλασιάστηκε στα τέλη Ιουλίου, φτάνοντας σε ύψη που δεν είχαν καταγραφεί από το 2014. Αν και οι τιμές έχουν χαλαρώσει λίγο, παραμένουν αυξημένες σε περίπου 1,65 ευρώ ανά λίβρα.
Οι λάτρεις του καφέ που πληρώνουν ήδη κοντά στα 6 ευρώ ή και περισσότερα για ένα σακουλάκι στο σούπερ μάρκετ ή 5 ευρώ για ένα φλιτζάνι στην καφετέρια μπορεί να δουν ακόμη υψηλότερες τιμές το προσεχές διάστημα.
Τι συνέβη
Μια παρατεταμένη ξηρασία που ακολούθησε δύο παγετούς τον Ιούλιο άνοιξε μια τρύπα στην παραγωγή καφέ της Βραζιλίας, εκτοξεύοντας αμέσως τις τιμές χονδρικής του δημοφιλούς κόκκου Arabica σε πάνω από 2 δολάρια ανά λίβρα. Ο παγετός θα επηρεάσει σημαντικά τη συγκομιδή 2022-23, εκτιμούν οι ειδικοί.
Οι παγετοί της Βραζιλίας ήρθαν να προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού στην αλυσίδα εφοδιασμού, στην έλλειψη εμπορευματοκιβωτίων αποστολής, στην έλλειψη εργατικού δυναμικού και άλλα εμπόδια στην παραγωγή. Προσθέστε σε όλα αυτά το αυξανόμενο κόστος σχεδόν στα πάντα και έχετε ένα πικρό φλιτζάνι του καφέ.
Συνήθως ήταν απλά υπόθεση προσφοράς και ζήτησης, λένε οι αναλυτές, αλλά αυτό μοιάζει με «τέλεια καταιγίδα».
Γιατί μπορεί να αυξηθούν κι άλλο οι τιμές λιανικής
Ενώ είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το ακριβές μέγεθος της απώλειας σοδειάς στη Βραζιλία, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2 - 6 εκατομμυρία λιγότερα σακουλάκια καφέ. Αυτό είναι περίπου το 12% της παραγωγής του μεγαλύτερου παραγωγού Arabica στον κόσμο - τον κόκκο που χρησιμοποιείται για την μεγάλη πλειοψηφία του καφέ που πωλείται παγκοσμίως. Οι χαμηλότερες προμήθειες σχεδόν πάντα σημαίνουν υψηλότερες τιμές.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες, εάν οι καταναλωτές δεν δουν να αυξάνονται οι τιμές του καφέ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί το 2022, καθώς η κατά κεφαλή ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί.
Οι άνθρωποι που αγοράζουν φρέσκους κόκκους καφέ στο παντοπωλείο της γειτονιάς πιθανότατα θα δουν μια ακόμη πιο αισθητή αύξηση στις τιμές, επειδή περίπου το μισό κόστος αυτής της σακούλας στο ράφι προέρχεται αποκλειστικά από τον ίδιο τον κόκκο. Ωστόσο, σε μεγάλες καφετέριες, το κόστος των κόκκων αντιπροσωπεύει μόνο το 5% ενός φλιτζανιού ζεστού καφέ, οπότε οι επιχειρήσεις αυτές ίσως να μην χρειαστεί να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος στους καταναλωτές, τουλάχιστον όχι άμεσα.
Είναι σίγουρο ότι θα αυξηθούν οι τιμές λιανικής;
Φαίνεται πιθανό, αν και οι υψηλότερες τιμές του καφέ στη διεθνή χονδρική αγορά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι οι τιμές στο αγαπημένο σας ρόφημα θα ανέβουν. Η κατεστραμμένη καλλιέργεια στη Βραζιλία απέχει τουλάχιστον ένα χρόνο από τη συγκομιδή - χρόνος άφθονος για να εξομαλυνθούν πολλά από τα προβλήματα που εντοπίζονται σήμερα
Οι υψηλότερες τιμές στη διεθνή αγορά μπορούν συχνά να τονώσουν την παραγωγή - οι αγρότες θα έχουν περισσότερα χρήματα για να επενδύσουν στην καλλιέργειά τους - και αν υπάρχει περισσότερος καφές στην αγορά, οι τιμές θα υποχωρήσουν. Αλλά αυτό θα εξαρτηθεί επίσης από το αν οι μεγάλες αλυσίδες πώλησης καφέ θα έχουν αρκετό απόθεμα για να τα βγάλουν πέρα, όσοι οι τιμές παραμένουν αυξημένες.
Για παράδειγμα, η Starbucks - ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής καφέ στον κόσμο - πιστεύει ότι δεν θα χρειαστεί να αυξήσει τις τιμές της. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καφέ με έδρα το Σιάτλ είπε ότι η εταιρεία του έχει προμήθεια 14 μηνών, η οποία λέει ότι είναι αρκετή για το 2021 και το μεγαλύτερο μέρος του 2022.
Τι γίνεται με τις τοπικές καφετέριες
Ακόμη και οι μικρότερες, ανεξάρτητες καφετέριες υπογράφουν συμβόλαια για να αγοράζουν τους κόκκους τους πολύ νωρίτερα, αρκετά νωρίς ώστε όταν προκύπτουν ελλείψεις όπως αυτές στη Βραζιλία, να μην παραλύουν. Προμηθεύονται επίσης από άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο, οπότε τα κενά από ένα μέρος μπορούν συχνά να καλυφθούν από ένα άλλο.
Κάποιοι λιανοπωλητές λένε ότι δεν σκοπεύουν να αυξήσουν τις τιμές αλλά πολλές επιχειρήσεις είναι πιθανό να προβούν σε αυξήσεις λόγω των ανεβασμένων τιμών και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.