Νέα έρευνα: Ενας πολύ σημαντικός λόγος που πρέπει να εξακολουθούμε να φοράμε μάσκες
Έχουν περάσει δύο μήνες από τότε που χαλάρωσαν οι περιορισμοί για τον κορονοϊό και για μερικούς, συμπεριλαμβανομένων και πολιτικών προσώπων, αυτό σημαίνει ότι, σε σχέση με τους παλιούς κανόνες, ρίχνουμε λίγο νερό στο κρασί μας - ειδικά όταν πρόκειται για μάσκες προσώπου.
Παρόλο που δεν είναι πλέον υποχρεωτικό (εκτός από τις δημόσιες συγκοινωνίες στο Λονδίνο και σε γενικά περιβάλλοντα υγειονομικής περίθαλψης, εκτός εάν - για κάποιο λόγο - εξαιρούμαστε), οι μάσκες προσώπου εξακολουθούν να συνιστώνται σε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους και πολλά καταστήματα και καφετέριες εξακολουθούν να ζητούν από τους πελάτες τους να φορούν μία.
Στην χώρα μας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ πρέπει να φοράμε μάσκα όταν:
επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους, κλειστούς χώρους, όπως εμπορικά καταστήματα, παντοπωλεία, εμπορικά κέντρα, νοσοκομεία, ιατρεία διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κλπ.
μετακινούμαστε με μέσα μαζικής μεταφοράς
εργαζόμαστε σε κλειστούς χώρους, συνεργαζόμαστε με άλλα άτομα και ερχόμαστε σε επαφή με το κοινό (π.χ τράπεζες, super-market κλπ)
όταν εισερχόμαστε σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας
Το να φοράμε μια μάσκα μπορεί να μην μας κάνει πάντα να αισθανόμαστε πιο άνετα, αλλά νέες μελέτες συνεχίζουν να δείχνουν ότι οι μάσκες όχι μόνο προστατεύουν τους άλλους, αλλά μειώνουν τις πιθανότητές μας να προσβληθούμε από τον ιό.
Οι άνθρωποι που δεν φορούν καλύμματα προσώπου σε κλειστούς χώρους έχουν μιάμιση φορά περισσότερες πιθανότητες να βρεθούν θετικοί στον κορονοϊό από εκείνους που χρησιμοποιούν μάσκα.
Αυτό σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (UK), μετά από εξέταση των χαρακτηριστικών εκείνων που βρέθηκαν θετικοί το δεκαπενθήμερο που έληξε στις 11 Σεπτεμβρίου.
Η καθηγήτρια Τρίσα Γκρίνχαλγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι η χρήση καλής εφαρμογής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους «σίγουρα προστατεύει τους άλλους από τα μικρόβιά μας», με τις μελέτες να τονίζουν ότι μειώνει τις εκπομπές ιών από το βήχα και το φτέρνισμα περίπου 20 φορές.
«Θα αναμενόταν επίσης να προστατεύσει τον χρήστη σε κάποιο βαθμό (για παράδειγμα μειώνοντας την ποσότητα του ιού που εισπνέουμε, προκαλώντας έτσι ασυμπτωματική ή ήπια ασθένεια και όχι σοβαρή)», συμπλήρωσε.
Η καθηγήτρια Τρίσα Γκρίνχαλγκ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε ότι η χρήση καλής εφαρμογής μάσκας σε εσωτερικούς χώρους «σίγουρα προστατεύει τους άλλους από τα μικρόβιά μας», με τις μελέτες να τονίζουν ότι μειώνει τις εκπομπές ιών από το βήχα και το φτέρνισμα περίπου 20 φορές.
«Εάν φοράμε μάσκα, ας βεβαιωθούμε ότι δεν έχει κενά στο πλάι, διαφορετικά είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματική».
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιέιλ έχουν επίσης δημοσιεύσει αποτελέσματα από μια ελεγχόμενη δοκιμή σε τυχαίο «δείγμα» που πραγματοποιήθηκε σε 600 χωριά στο Μπαγκλαντές. Στους κατοίκους σε ορισμένα χωριά δόθηκαν χειρουργικές μάσκες, σε άλλες έλαβαν υφασμάτινες μάσκες.
Ο Τζέσιον Αμπάλοκουκ, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Στα χωριά (που δόθηκαν) χειρουργικές μάσκες, είδαμε μείωση της Covid κατά 12% συνολικά και μείωση 35% μεταξύ των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω».
Η τελευταία έκθεση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (UK) βασίζεται στην τακτική της έρευνα σχετικά με τη μόλυνση, η οποία συνεχώς σαρώνει ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα νοικοκυριών για να παρακολουθεί τον κορονοϊό. Περίπου 170.000 άτομα τεσταρίστηκαν το δεκαπενθήμερο έως τις 11 Σεπτεμβρίου και περίπου ένας στους 90 βρέθηκε θετικός.
Η έκθεση διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που είχαν λάβει μία ή δύο δόσεις εμβολίου ήταν λιγότερο πιθανό να βρεθούν θετικοί σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν εμβολιαστεί. Τα άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως με κορονοϊό ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να βρεθούν θετικά σε σύγκριση με εκείνα χωρίς προηγούμενη λοίμωξη Covid-19.
Οι νεότερες ηλικιακές ομάδες ήταν επίσης πιο πιθανό να βρεθούν θετικές από εκείνες που ανέφεραν κοινωνικά αποστασιοποιημένη επαφή με 11 ή περισσότερα άτομα ηλικίας 18 έως 69 ετών εκτός των νοικοκυριών τους.
Τα άτομα που ζούσαν σε ένα σπίτι τριών ή περισσότερων (ατόμων) ήταν επίσης πιο πιθανό να βρεθούν θετικοί.