Header Ads

Κικίλιας: Θετικά τα μηνύματα για τη νέα τουριστική χρονιά

.

Θετικά είναι τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές για τη νέα τουριστική χρονιά, τονίζει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι για την επόμενη χρονιά ο στρατηγικός σχεδιασμός και η σταδιακή υλοποίησή του έχει ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα τουριστική περίοδος για την Ελλάδα, με τον υπουργό Τουρισμού να σημειώνει ότι έχει διαμηνύσει προς τους Έλληνες ξενοδόχους αλλά και στους δήμους και στις περιφέρειες, πως πρέπει να «είμαστε έτοιμοι» εκείνη την περίοδο.

Αυτή την περίοδο το υπουργείο Τουρισμού ετοιμάζεται για τη διεθνή τουριστική έκθεση του Λονδίνου, την WTM, με τον Βασίλη Κικίλια να εκφράζει την αισιοδοξία του, ότι θα υπάρξουν καλές συμφωνίες για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι και στην WTM, όπως και σε όλες τις τουριστικές αγορές, θα δοθεί έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως στα city breaks και τον high end τουρισμό, ενώ θα αναδειχθούν και οι λιγότερο γνωστοί προορισμοί.

Στη συνέντευξη του, ο υπουργός δίνει το στίγμα των δράσεων του υπουργείου για το ζήτημα της εποχικότητας του τουριστικού προϊόντος, αλλά και με ποιο τρόπο θα απαντηθούν οι προκλήσεις του βιώσιμου τουρισμού.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός τόνισε, αναφερόμενος στη φετική τουριστική χρονιά, πως «τα αποτελέσματα δικαιώνουν τις προσδοκίες όλων μας, οπότε τα μηνύματα για την επόμενη χρονιά είναι αισιόδοξα. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο, οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 79,2% και οι εισπράξεις κατά 135,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020. Αν πάρουμε σαν χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό το 2019, βρισκόμαστε στο 50% των εισπράξεων συνολικά, αλλά με αυξητική τάση προς το τέλος. Δηλαδή τον Αύγουστο, οι εισπράξεις έφτασαν στο 75,8% εκείνων του Αυγούστου του 2019, τον Σεπτέμβριο η πληρότητα στα ξενοδοχεία πανελλαδικά ήταν πάνω από 65%, ενώ από τις κρατήσεις και τις συμφωνίες που κάνουμε -αυτήν την περίοδο- για ορισμένους δημοφιλείς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη και η Ρόδος, θα πάμε καλά και τον Νοέμβριο».

«Για την επόμενη χρονιά ο στρατηγικός σχεδιασμός και η σταδιακή υλοποίησή του έχει ήδη ξεκινήσει. Τα πρώτα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές είναι πολύ θετικά. Ενδεικτικά σας αναφέρω τη Γαλλία, καθώς μετά από συμφωνία με την Transavia, η εταιρεία αυξάνει κατά 50% τις διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις σε σχέση με το 2019, με νέους προορισμούς, όπως η Σκιάθος, ενώ και η Air France θα αυξήσει κατά πολύ τις διαθέσιμες αεροπορικές της θέσεις. Επίσης, έπειτα από συνεχείς συναντήσεις με Βρετανούς tour operators, ταξιδιωτικά γραφεία και αεροπορικές εταιρείες, θα έχουμε περισσότερες πτήσεις και νέους προορισμούς από τη Μεγάλη Βρετανία. Παράλληλα, βρισκόμαστε σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την άλλη άκρη του Ατλαντικού, αναφορικά με τις αεροπορικές συνδέσεις από τις ΗΠΑ, που φέτος αυξήθηκαν. Στο πλαίσιο αυτό, έχω διαμηνύσει σαφώς προς τους Έλληνες ξενοδόχους αλλά και στους δήμους και στις περιφέρειες, πως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τη νέα τουριστική σεζόν από τα μέσα Μαρτίου του 2022» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε, δίνεται έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού, όπως στα city breaks και τον high end τουρισμό, «προτάσσουμε την ποιότητα και την υψηλού επιπέδου φιλοξενία, «φωτίζουμε» λιγότερο γνωστούς προορισμούς. Αυτά τα στοιχεία προβάλλουμε σε όλες τις αγορές του εξωτερικού και αυτό θα κάνουμε και στην WTM, που είναι μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις τουρισμού σε όλον τον κόσμο. Να είστε σίγουρος, θα έχουμε καλές συμφωνίες για την Ελλάδα στο Λονδίνο».

Παράλληλα είπε πως «υπάρχουν προορισμοί που έχουν φτάσει στα απόλυτα όριά τους και αν θέλουμε να προστατεύσουμε τον πυρήνα του προϊόντος μας, θα πρέπει να ενεργήσουμε ανάλογα. Όπως σας είπα ήδη, δόξα τω Θεώ, έχουμε τόσους πολλούς ελκυστικούς προορισμούς που το πρόβλημα δεν θα είναι ποτέ το «πού», αλλά το «πώς». Πώς θα συντονιστούμε ώστε δεκάδες νησιά να δέχονται επί περισσότερους μήνες τους επισκέπτες που δέχονται μόνον κάθε Αύγουστο. Πώς θα δημιουργήσουμε τις κατάλληλες φιλικές περιβαλλοντικά νέες υποδομές φιλοξενίας και πώς θα αναβαθμίσουμε τις παλιές, ώστε η τουριστική ανάπτυξη να είναι βιώσιμη. Πράσινη ενέργεια, πολιτικές υδάτινων πόρων, υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων και λυμάτων. Με δυο λόγια, δεν αρκεί η προσβασιμότητα σε έναν προορισμό, αλλά χρειάζονται σοβαρές υποδομές ώστε να υποδεχτεί και τώρα και στο μέλλον νέους επισκέπτες».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.