Σύνοδος G-20: Οι ηγέτες εγκρίνουν την παγκόσμια συμφωνία ελάχιστου εταιρικού φόρου
Οι ηγέτες των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου (G20) θα εγκρίνουν μια συμφωνία του ΟΟΣΑ για την επιβολή παγκόσμιου ελάχιστου εταιρικού φόρο 15%, όπως έδειξαν τα προσχέδια συμπερασμάτων της διήμερης συνόδου κορυφής της Ρώμης, με σκοπό να τεθεί σε ισχύ το 2023.
″Καλούμε το Περιεκτικό Πλαίσιο του ΟΟΣΑ/G20 για τη διάβρωση της φορολογικής βάσης και τη μετατόπισης κερδών να αναπτύξει γρήγορα τους κανόνες και τα πολυμερή μέσα όπως συμφωνήθηκαν στο Λεπτομερές Σχέδιο Εφαρμογής, με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι νέοι κανόνες θα τεθούν σε ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023 », αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο είδε το Reuters.
Τα συμπεράσματα πρόκειται να εγκριθούν επίσημα την Κυριακή.
Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο, 136 χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή ελάχιστου φόρου σε παγκόσμιες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των κολοσσών του Διαδικτύου όπως η Google , η Amazon, το Facebook, η Microsoft ή η Apple, ώστε να είναι πιο δύσκολο γι ’αυτούς να αποφύγουν τη φορολογία ιδρύοντας γραφεία σε χώρες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή.
«Αυτή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή φορολογική συμφωνία, είναι μια αναμόρφωση των κανόνων της παγκόσμιας οικονομίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους υψηλόβαθμος αξιωματούχος των ΗΠΑ.
O Μπόρις Τζόνσον καλεί την Ρώμη να προχωρήσει σε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε το Σάββατο τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της κλιματικής μετάβασης ώστε να βοηθήσει τις αναπτυσσόμενες χώρες να υιοθετήσουν πράσινη τεχνολογία, όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.
Σε συνάντησή τους στο περιθώριο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, που πραγματοποιείται υπό την φιλοξενία του Μάριο Ντράγκι, ένας εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε: ”Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της εξάλειψης της χρήσης του άνθρακα ώστε να διατηρηθεί ζωντανός ο στόχος του 1,5 βαθμού Κελσίου (Σ.τ.Σ: δηλαδή, να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου)”.
″Ο πρωθυπουργός προέτρεψε τον ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι, να δεσμευτεί για μεγαλύτερη χρηματοδότηση για το κλίμα ώστε να βοηθηθούν οι αναπτυσσόμενες χώρες να αναπτυχθούν με έναν τρόπο καθαρό και βιώσιμο”.
Mάριο Ντράγκι: “Δεν μπορούμε να δράσουμε μόνοι. Χρειάζεται πολυμερής συνεργασία”
Στην ανάγκη διεθνούς συνεργασίας για την επίλυση των μεγαλύτερων προβλημάτων του πλανήτη, αναφέρθηκε ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι κατά την παρέμβασή του στην σύνοδο της G20 η οποία διεξάγεται στην Ρώμη.
″Η πολυμερής συνεργασία είναι η καλύτερη απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Σε μεγάλο βαθμό είναι και η μόνη λύση. Αρχίζοντας από την πανδημία και φτάνοντας μέχρι μια δίκαιη και σωστή φορολόγηση. Όλα αυτά δεν μπορούμε να τα πετύχουμε μόνοι, δεν πρόκειται για εφικτή επιλογή”, τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός. Ζήτησε παράλληλα ”να γίνει κάθε τι δυνατό, για να ξεπεραστούν οι διαφορές με επιστροφή στο πνεύμα που οδήγησε στην δημιουργία της G20.
O Mάριο Ντράγκι υπογράμμισε ότι παρά την επιτυχία των εκστρατειών εμβολιασμού η πανδημία κορονοϊού δεν τελείωσε και ότι υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην διανομή των εμβολίων. ”Στις χώρες με υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, πάνω από το 70% του πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Στις φτωχές χώρες το ποσοστό αυτό πέφτει κατακόρυφα στο 3%”, είπε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός.
Ο ίδιος δήλωσε αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος να εμβολιαστεί, κατά της covid 19 το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού μέχρι το τέλος του έτους και έθεσε ως επόμενο, αναγκαίο στόχο να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού του πλανήτη μέχρι τα μέσα του 2022.
″Ως προεδρεύουσα της G20 η Ιταλία εργάστηκε για να υπάρξει μια δικαιότερη οικονομική ανάκαμψη” δήλωσε τέλος ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης με αναφορά στην δέσμευση φαρμακευτικών εταιριών να προμηθεύσουν με εμβόλια τις χώρες υπό ανάπτυξη και στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο, παγκόσμιο και πιο δίκαιο φορολογικό σύστημα.
O Πούτιν ζητά την επιτάχυνση της αμοιβαίας αναγώρισης των εμβολίων κατά της COVID-19
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε το Σάββατο από τις χώρες της G20, των 20 μεγαλύτερων οικονομιών παγκοσμίως που συναντώνται στη Ρώμη, να επιταχύνουν την αμοιβαία αναγνώριση των εμβολίων που παράγει η καθεμιά τους κατά της COVID-19.
Ο Πούτιν, ο οποίος απευθύνθηκε στη σύνοδο μέσω τηλεδιάσκεψης, είπε ακόμη ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) πρέπει να λαμβάνει ταχύτερα αποφάσεις για την έγκριση των εμβολίων.
″Προτείνουμε να ζητήσουμε από τους υπουργούς Υγείας της G20 να βρούνε τάχιστα μια λύση για την αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών εμβολιασμού”, είπε ο Πούτιν.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, οι συνεχιζόμενες μεταλλάξεις του κορονοϊού καθιστούν απαραίτητο έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει στα εμβόλια να προσαρμόζονται γρήγορα στις παραλλαγές του ιού.
″Με δεδομένο ότι ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται πρέπει να βρούμε μηχανισμούς για την συστηματική και γρήγορη αναβάθμιση των εμβολίων”.
Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε επίσης ότι πολλές χώρες εξακολουθούν να μάχονται για να αποκτήσουν πρόσβαση στα υπάρχοντα εμβόλια.
″Αυτό συμβαίνει, μεταξύ άλλων, εξαιτίας του αθέμιτου ανταγωνισμού, του προστατευτισμού και του γεγονότος ότι ορισμένες χώρες, κάποιες εκ των οποίων συμμετέχουν και στην G20, δεν είναι έτοιμες να αναγνωρίσουν αμοιβαία τα εμβόλια και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, θεωρώ”, κατέληξε ο Πούτιν.
Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Sputnik