«Πόλεμος λέξεων» μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με αφορμή την Ουκρανία
Οι ΗΠΑ έχουν περικυκλώσει τη Ρωσία με στρατιωτικές βάσεις τους και μονίμως προκαλούν υστερία στα ρωσικά σύνορα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε ετήσιο συνέδριο για τη δημόσια διπλωματία με τίτλο «Διάλογος στο όνομα του μέλλοντος».
«Το ότι μας κατηγορούν για ασκήσεις, τις οποίες διεξάγουν οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας στο δικό τους κυρίαρχο έδαφος, εκείνες οι χώρες, οι οποίες συγκεντρώνουν στα σύνορά μας μεταξύ άλλων στρατεύματα και πολεμικά μέσα σε τεράστιους αριθμούς από την άλλη πλευρά του ωκεανού και το ότι οι ΗΠΑ μας περικύκλωσαν από όλες τις πλευρές με στρατιωτικές τους βάσεις, είναι ήδη γεγονότα, που μάλλον κάθε μαθητής τα γνωρίζει. Και παρ′ όλ′ αυτά μονίμως αναπτύσσεται αυτή η υστερία», είπε ο Ρώσος υπουργός απαντώντας στις πολυάριθμες επικρίσεις κατά της Ρωσίας για τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και τη Μαύρη Θάλασσα.
«Η προσπάθεια της Δύσης να διατηρήσει την ηγεμονία της με κάθε μέσο έρχεται σε αντίθεση με την αντικειμενική πορεία της ιστορίας, διότι υπάρχουν η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, υπάρχουν κέντρα ανάπτυξης και στην Αφρική και στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας. Διαμορφώνεται μια πολυπολική παγκόσμια τάξη, όπου θα υπάρχουν αρκετά κέντρα οικονομικής ανάπτυξης, πολιτικής επιρροής», δήλωσε ο Σ.Λαβρόφ, συμπληρώνοντας ότι η χώρα του τάσσεται υπέρ τις αναζήτησης συμφωνιών και συμβιβαστικών αποφάσεων.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική και στη νέα συμφωνία AUKUS μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, εκτιμώντας ότι στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού «όπου έως πρόσφατα κυριαρχούσαν οι θετικές, εποικοδομητικές, ενοποιητικές τάσεις, οι τάσεις αναζήτησης συναίνεσης και συμβιβασμού, εισάγονται ανοιχτά επιθετικά σχήματα για την ανάσχεση κάποιων χωρών από άλλες χώρες».
Μάλιστα ο Σ. Λαβρόφ αναφέρθηκε στις συμμαχίες της Ρωσίας με χώρες της Ασίας, πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, στο πλαίσιο των BRICS, αλλά και την «τρόικα» Ρωσία, Ινδία, Κίνα (ΡΙΚ), η οποία «διατηρεί τη σημασία της» και σε πρόσφατη τριμερή συνάντηση υιοθέτησε εκτενές κοινό ανακοινωθέν, με το οποίο οι τρεις χώρες τάσσονται «υπέρ του εκδημοκρατισμού των διεθνών σχέσεων».
Προειδοποιήσεις από ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε νέα ρωσική επίθεση στην Ουκρανία θα έχει«σοβαρές συνέπειες», καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ συναντώνται για να συζητήσουν τις προθέσεις της Μόσχας που συγκεντρώνει στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αναμένεται να ενημερώσει του 29 ομολόγους του για την εικόνα που έχουν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών για την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, που δεν είναι μέλος της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας.
Σε συνέντευξη Τύπου με τον Λετονό ομόλογό του Έντγκαρς Ρίνκεβικς στη Ρίγα πριν από την έναρξη της διήμερης συνόδου, ο Μπλίνκεν εξέφρασε ανησυχία για τις «ασυνήθιστες» τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων.
«Ενδεχόμενες ενέργειες κλιμάκωσης από τη Ρωσία θα είναι μεγάλη ανησυχία για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπως και για τη Λετονία και ενδεχόμενη νέα επίθεση θα προκαλούσε σοβαρές συνέπειες», είπε.
Η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία δύο φορές φέτος έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση. Τον Μάιο, τα ρωσικά στρατεύματα εκεί έφθαναν τις 100.000, στον μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών από την εποχή της προσάρτησης της Κριμαίας το 2014, σύμφωνα με Δυτικούς αξιωματούχους.
Η Μόσχα απορρίπτει ως εμπρηστικές τις υπόνοιες ότι ετοιμάζεται για επίθεση, λέει ότι δεν απειλεί κανέναν και υπεραμύνθηκε του δικαιώματός της να αναπτύξει στρατεύματα όπως επιθυμεί.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε πριν από τις συνομιλίες πως οι προθέσεις της Ρωσίας δεν είναι σαφείς.
«Βλέπουμε δυνάμεις ενισχυμένων ικανοτήτων, βλέπουμε μονάδες τεθωρακισμένων, μη επανδρωμένα αεροσκάφη [drones], συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου και βλέπουμε ετοιμοπόλεμα ρωσικά στρατεύματα δεκάδων χιλιάδων ανδρών», πρόσθεσε.
Λίγο προτού μπει στην αίθουσα των συνομιλιών, ο Γ. Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι «απρόκλητη και ανεξήγητη» και κάλεσε τη Μόσχα να δείξει διαφάνεια και να μειώσει την ένταση στην περιοχή.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ είχε πως η Ουκρανία είναι ένας «υψηλής αξίας» εταίρος του ΝΑΤΟ και πως η συμμαχία θα προσφέρει «εκπαίδευση, ικανότητα και δέσμευση στο Κίεβο, αλλά είναι σημαντικό να διακρίνουμε ανάμεσα στην Ουκρανία και τους συμμάχους των Βαλτικών χωρών που απολαμβάνουν τις αμοιβαίες εγγυήσεις άμυνας ως μέλη του ΝΑΤΟ».
Η Ρωσία θα καταβάλει «υψηλό τίμημα» αν χρησιμοποιήσει βία εναντίον της Ουκρανίας, και η Δύση έχει δείξει ήδη ότι μπορεί να διαχειριστεί οικονομικές, χρηματοπιστωτικές και πολιτικές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας, τόνισε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Θα υπάρξει υψηλό τίμημα για τη Ρωσία αν χρησιμοποιήσει πάλι βία εναντίον της ανεξαρτησίας του έθνους, της Ουκρανίας» δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους κατά την άφιξή του στη σύνοδο.
«Έχουμε διαφορετικές επιλογές και έχουμε δείξει στην πορεία των χρόνων, στις αντιδράσεις στην προηγούμενη χρήση από τη Ρωσία στρατιωτικής βίας εναντίον της Ουκρανίας, ότι μπορούμε να συντηρήσουμε βαριές οικονομικές και χρηματοπιστωτικές κυρώσεις, πολιτικές κυρώσεις. Και επίσης το γεγονός πως έχουμε αυξήσει την παρουσία μας εδώ στην περιοχή, τόσο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας όσο και στην περιοχή της Βαλτικής, στον αέρα ή στην ξηρά και στη θάλασσα, είναι μια ευθεία αντίδραση στη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας» σημείωσε.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP