Οδικός χάρτης καραντίνας: 10 tips για να διατηρήσετε την ισορροπία σας
Μόλις έμαθες ότι το τεστ Covid σου είναι θετικό και μπαίνεις σε 10ήμερη (τουλάχιστον) καραντίνα. Πολλά μπορεί να συμβούν, αλλά και όχι. Σίγουρα πάντως, θα είναι 10 μέρες αρκετά δύσκολες, ειδικά αν είσαι εντελώς μόνος/η στο σπίτι. Τι μπορείς να κάνεις λοιπόν, για να μην είναι τόσο ανυποφορο αυτό το διάστημα;
Παρακάτω θα βρεις μερικά tips για να είναι η καραντίνα σου -αν σε βρει και σένα ο ακατανόμαστος ιός- όσο πιο ομαλή γίνεται, με λιγότερο στρες και καλύτερη ψυχολογία.
1.Το σπίτι θα είναι ο κόσμος σου για 10 μέρες, οπότε προσπάθησε -για να μη σε πάρει από κάτω-, να απολαμβάνεις όσο γίνεται τον εγκλεισμό σου σε αυτό. Πώς; Διάλεξε μια γωνιά που θα είναι η «έδρα» σου μέσα στο σπίτι. Φρόντισε να είναι ένα σημείο που σου αρέσει να κάθεσαι, κατά προτίμηση με φυσικό φως, σχετικά τακτοποιημένο και καθαρό για να νιώθεις πιο όμορφα. Δηλαδή αν δεν είσαι τελείως χάλια, απόφυγε την ολοήμερη παραμονή στο κρεβάτι.
2. Από την πρώτη μέρα της καραντίνας, ξεκίνα να μιλάς καθημερινά με γιατρό-κατά προτίμηση πνευμονολόγο. Είναι καλό να σε συμβουλεύει για την πορεία των συμπτωμάτων σου και θα σε βοηθήσει και ψυχολογικά να νιώθεις ότι κάποιος έστω και από μακριά σε προσέχει. Α, και αν σου πει να πας στο νοσοκομείο, μη διανοηθείς να σκεφτείς ”Καλά μωρέ θα πάω αύριο-ίσως είμαι και καλύτερα και τελικά το αποφύγω”. Ούτε καν. Αν στο πει, έφυγες επί τόπου.
3. Φασίνες, πλυντήρια, χαλιά-όλα μπορούν να περιμένουν. Μην την πατήσεις και συ νομίζοντας ότι επειδή έχεις στην αρχή ένα ελαφρύ συναχάκι, μπορείς να κάνεις όλες τις δουλειές που άφηνες τόσο καιρό σε εκκρεμότητα. Η έντονη σωματική δραστηριότητα μπορεί να σε ”ρίξει” χειρότερα και να επιτείνει συμπτώματα που έτσι κ αλλιώς δεν θα είναι ευχάριστα (μυαλγίες, διαρκή κόπωση, κ.α.)
4. Φρόντισε να έχεις από πριν στο σπίτι αποσυμφορητικό μύτης, ντεπόν, θερμόμετρο που δουλεύει (ναι, είχα 4 με τελειωμένη μπαταρία και ευτυχώς δούλευε το 5ο) και οξύμετρο. Ειδικά το τελευταίο, για 10 μέρες θα το ”παντρευτείς”. Μετά, εννοείται θα το καταχωνιάσεις στο ντουλάπι και δε θα θέλεις να το ξαναδείς μπροστά σου.
5.Όσο δεν αισθάνεσαι εντελώς ράκος, κάνε μπάνιο τακτικά και άλλαζε ρούχα/πιτζάμες. Εκτός από την υγιεινή, το αίσθημα της καθαριότητας βελτιώνει σημαντικά την κακή ψυχολογία, ενώ το ζεστό μπανάκι χαλαρώνει από το έντονο στρες της νόσησης.
6. Προσπάθησε να μη βλέπεις/διαβάζεις/ακούς ειδήσεις. Ακόμα και αν περνάς τον κορονοϊό σου ελαφριά, ο καταιγισμός τίτλων όπως ”Παράγοντες που οδηγούν τους εμβολιασμένους στη ΜΕΘ”, “42χρονη χωρίς υποκείμενα νοσήματα υπέκυψε μετά από σκληρή μάχη”, κλπ. είναι σίγουρο πως θα σε ξεκάνουν.
7. Μπορεί να μην έχεις γεύση ή/και όσφρηση, δηλαδή να μην απολαμβάνεις το φαγητό, όμως χρειάζεται να τρως καλά για να στυλωθείς. Οπότε, τρώγε. Υγιεινά, κατά προτίμηση.
8. Το ίδιο ισχύει με τον ύπνο. Καλές οι σειρές και οι ταινίες που δεν προλαβαίνεις να δεις εκτός καραντίνας, όμως δε χρειάζεται να βρυκολακιάζεις. Κοιμήσου και ξεκουράσου όσο περισσότερο μπορείς.
9. Μίλα με τους ανθρώπους που σου λείπουν και γενικά μοιράσου ό,τι σε στρεσάρει. Αν όμως σε κουράζει η διαρκής επικοινωνία, απλά κλείσε για κάποιες ώρες το κινητό. Ναι, έχεις κόσμο που νοιάζεται για σένα και αυτό είναι τέλειο, μπορεί όμως να γίνει εξαντλητικό να μιλάς όλη τη μέρα για τα συμπτώματά σου. Επίσης προσπάθησε να μην επηρεάζεσαι από αυτά που λένε οι φίλοι και γνωστοί σου για περιπτώσεις κρουσμάτων που γνωρίζουν. Όλοι έχουν να σου πουν ένα ”Α, ο τάδε όταν νόσησε, έπαθε αυτό και εκείνο και μπλα μπλα μπλα”, όμως θα τρελαθείς αν δεν φιλτράρεις την εισερχόμενη πληροφορία. Μιλάς με τον γιατρό σου. Φτάνει.
10. Φτιάξε μια ρουτίνα καθημερινότητας και προσπάθησε να την τηρείς. Αυτό θα σου δώσει μια αίσθηση ότι έχεις πρόγραμμα και δεν περνάει άσκοπα ο χρόνος σου. Μπορεί να είναι ψευδαίσθηση, όμως θα σε κρατήσει σε εγρήγορση και ξέρεις-αυτό είναι πολύ σημαντικό για αυτές τις 10 μέρες απομόνωσης και αδράνειας.
Δέκα μέρες μόνος/μόνη με κορονοϊό στο σπίτι-ακούγεται λίγο θρίλερ και είναι κιόλας. Περισσότερο γιατί εκτός από όλα τα σωματικά που μπορεί να βιώνεις, έχεις να διαχειριστείς το άγχος του τι θα σου συμβεί αύριο και πως θα εξελιχθούν τα συμπτώματά σου.
Επίσης αυτή την απογοήτευση, ότι ο κόσμος γύρω σου συνεχίζει να ζει, ενώ εσύ είσαι σε κατάσταση pause, συν τη μοναξιά που πραγματικά δεν παλεύεται.
Τα παραπάνω tips σίγουρα δεν θα κάνουν την καραντίνα ρόδινη. Μπορεί όμως να σε βοηθήσουν να διατηρήσεις την ισορροπία, που σίγουρα έχεις ανάγκη.