Header Ads

Το πρώτο 5G ασθενοφόρο κερδίζει τα πιο κρίσιμα λεπτά

Σε περιπτώσεις επειγόντων περιστατικών, λίγα μόλις λεπτά είναι ικανά να σώσουν μια ζωή. Για έναν ασθενή που αντιμετωπίζει έκτακτη ανάγκη, η ταχύτητα ισοδυναμεί με τη διάσωσή του, τη νίκη του απέναντι στον χρόνο. Τι είναι, λοιπόν, αυτό που μπορεί να κάνει την ταχύτητα να αυξηθεί έως ότου καταφέρει να εκμηδενίσει τον χρόνο απόκρισης σε μία τέτοια ανάγκη; Μα δεν είναι άλλο από την τεχνολογία. Την τόσο παρεξηγημένη, αλλά τελικά… θαυματουργή επιστημονική πρόοδο του ψηφιακού κόσμου. 

Το πρώτο ασθενοφόρο τεχνολογίας 5G στην Ελλάδα, που παρουσίασε η COSMOTE σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Ericsson, έχει όλες τα εχέγγυα για να κάνει ακριβώς αυτό. Αξιοποιώντας τις πελώριες δυνατότητες του δικτύου πέμπτης γενιάς, το 5G ασθενοφόρο απέδειξε στην επιτυχημένη πιλοτική του εφαρμογή ότι υπάρχει τρόπος να μεταφέρουμε τον γιατρό… μέσα στο όχημα διακομιδής, κερδίζοντας υπερπολύτιμο και ζωτικό χρόνο. Η εφαρμογή περιελάμβανε την απομακρυσμένη εξέταση ασθενή μέσω COSMOTE 5G, από γιατρό στο Παράρτημα ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, κατά τα κρίσιμα λεπτά της διακομιδής του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, που βρισκόταν στον προαύλιο χώρο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. 

Μπορεί να ακούγεται ως χολιγουντιανή ταινία φαντασίας για έναν μελλοντικό ρομποτικό σύμπαν, αλλά χάρη στη 5G τεχνολογία είναι μια πραγματική δυνατότητα στον κόσμο του 2021. Εγκαθιστώντας 5G εξοπλισμό στο νοσοκομείο, αλλά και στο ασθενοφόρο, που αξιοποιεί την ειδική υποδομή 5GSA, που δημιουργήθηκε από την COSMOTE και το DT Group σε συνεργασία με την Ericsson, η απόκριση δικτύου σχεδόν εκμηδενίζεται.

Παράλληλα, ο διασώστης του ΕΚΑΒ έχει στη διάθεσή του στο ασθενοφόρο συσκευή υπερήχων, απτικό γάντι με αισθητήρες, οθόνη και ακουστικά για εικόνα και ήχο υψηλής ευκρίνειας, ενώ από την πλευρά του, ο γιατρός του νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, έχει στη διάθεσή του οθόνη, ακουστικά και ένα ειδικό χειριστήριο-joystick, που στέλνει σήμα στους αισθητήρες του γαντιού του διασώστη. Με αυτά τα εργαλεία, ο διασώστης μπορεί να πραγματοποιήσει την εξέταση του ασθενούς κατά τη διακομιδή του, φορώντας το γάντι και κρατώντας την κεφαλή υπερήχου, τη στιγμή που ο γιατρός, κουνώντας το χειριστήριο, καθοδηγεί το χέρι του διασώστη σαν να εξέταζε ο ίδιος τον ασθενή μέσα στο ασθενοφόρο! 

Μέσω COSMOTE 5G, η επικοινωνία χειριστηρίου-γαντιού, η μεταφορά εικόνας και ήχου, καθώς και των ενδείξεων του οργάνου υπερήχων, γίνονταν σε πραγματικό χρόνο, σε απόλυτο συγχρονισμό και χωρίς καμία καθυστέρηση, πράγμα που προβλέπεται σωτήριο για πολλούς ασθενείς που η υγεία τους ή ακόμη και η ζωή τους εξαρτάται από τα κρίσιμα λεπτά που περνούν μέχρι να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. 

«Πλέον οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες στο χώρο της επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας αποτελούν αναγκαιότητα, τόσο για τη βελτίωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των υγειονομικών στελεχών όσο και για τη παροχή υπηρεσιών δωρεάν δημόσιας υγείας για όλους τους ασθενείς. Η πιλοτική εφαρμογή του ασθενοφόρου με τεχνολογία 5G, θέτει τις βάσεις για τη μετεξέλιξη του ΕΚΑΒ σε μία υπηρεσία πρότυπο στα standards αντίστοιχων υπηρεσιών του επείγοντος του Εξωτερικού. Ο Διασώστης, που είναι ο βασικός πρωταγωνιστής στην αντιμετώπιση του επείγοντος περιστατικού, με τη χρήση της τεχνολογίας 5G, αποκτά όλα τα εχέγγυα που θα του δώσουν τη δυνατότητα της βέλτιστης επιχειρησιακής ετοιμότητας ώστε να ανταπεξέλθει στο ομολογουμένως δύσκολο καθημερινό έργο του», δήλωσε σχετικά ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ, κ. Νικόλαος Παπαευσταθίου.

Παρουσίαση στην ακαδημαϊκή κοινότητα

Την πιλοτική εφαρμογή του πρώτου 5G ασθενοφόρου παρακολούθησαν σε ζωντανή μετάδοση στο αμφιθέατρο του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλη ΔΕΠ του ΕΚΠΑ και προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, παρουσία του πρύτανη καθηγητή Μ. Α. Δημόπουλου, του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Ε. Πικουλή, του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, καθηγητή Ι. Εμμανουήλ και του Προέδρου του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, καθηγητή Γ. Κουρουπέτρογλου. Το ΕΚΠΑ συμβάλει στη διασύνδεση της έρευνας και της καινοτομίας μέσα από μια σειρά δράσεων, όπως οι κόμβοι ψηφιακής καινοτομίας, και έχει μακρόχρονη στρατηγική συνεργασία με την COSMOTE σε ερευνητικά έργα και υποδομές 5G.

Έχοντας παρακολουθήσει την πιλοτική εφαρμογή 5G μαζί με τα άλλα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθ. Μελέτιος-Αθανάσιος Δημόπουλος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η σημερινή επίδειξη συνδράμει στον εμπλουτισμό των καινοτόμων εφαρμογών που μπορούν να υποστηρίξουν οι νέες γενιές κινητών επικοινωνιών και που καθίστανται πολύ σημαντικές για την κοινωνία. Η περίπτωση χρήσης για τον τομέα της υγείας που επεκτείνει τις μέχρι σήμερα δυνατότητες της τηλεϊατρικής αποσκοπεί στην εγκαιρότερη διάγνωση και προσδιορισμό της θεραπείας ασθενών τόσο σε απομακρυσμένες περιοχές, όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που ο χρόνος απόκρισης και αντιμετώπισης του ασθενούς μπορεί να είναι καταλυτικής σημασίας.»

Το 5G θα φέρει καινοτόμες εφαρμογές

Το πιλοτικό 5G use case έδειξε στην πράξη πώς μπορεί να επιτευχθεί η ταχύτατη διάγνωση ενός ασθενή πριν ακόμη φτάσει στο νοσοκομείο, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο για τη θεραπεία του. Ταυτόχρονα, έδειξε πώς θα λειτουργούν οι καινοτόμες εφαρμογές του μέλλοντος που απαιτούν σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης δικτύου (latency), όπως αυτόνομη οδήγηση, αυτοματοποιημένη βιομηχανική παραγωγή Industry 4.0 κ.ά., που θα προσφέρει το 5G τα επόμενα χρόνια.

Ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Η COSMOTE έφερε πρώτη στην Ελλάδα το μέλλον των τηλεπικοινωνιών, το 5G. Δεν σταματάμε εδώ. Προετοιμαζόμαστε εντατικά για την επόμενη μέρα των δικτύων πέμπτης γενιάς. Τα επόμενα χρόνια, καινοτόμες εφαρμογές τηλεϊατρικής, που αξιοποιούν το σχεδόν μηδενικό χρόνο απόκρισης του 5G, θα βελτιώσουν σημαντικά τις υπηρεσίες Υγείας που απολαμβάνουμε και κατ’ επέκταση την ποιότητα ζωής μας. Μέσα από την έρευνα και την ανάπτυξη, παραμένουμε στην αιχμή της τεχνολογίας, φτιάχνοντας έναν κόσμο, καλύτερο για όλους».

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.