Header Ads

Η Κομισιόν κλείνει το μάτι στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου

Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού χρειάζεται «κοινή προσέγγιση» και θα πρέπει να γίνουν οι «κατάλληλες συζητήσεις», δήλωσε την Τετάρτη η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχετικά με το ποια είναι η θέση της όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά της covid-19, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι η υποχρεωτικότητα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών και ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να κάνει οποιαδήποτε σύσταση γι′ αυτό το θέμα.

Ωστόσο, απάντησε ότι η ίδια προσωπικά πιστεύει ότι είναι «κατανοητό» και ίσως «κατάλληλο» να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση -«πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ». Προσέθεσε, επίσης, ότι «είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση -είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».

Συγκεκριμένα η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ως εξής:

«Αν με ρωτούσατε ποια είναι η προσωπική μου άποψη, θα σας έλεγα ότι δύο ή τρία χρόνια πριν δεν θα μπορούσα ποτέ να σκεφτώ αυτό που ζούμε σήμερα με αυτή την τρομερή πανδημία.

Έχουμε τα εμβόλια που σώζουν ζωές αλλά δεν χρησιμοποιούνται όσο θα έπρεπε παντού. Αυτό έχει ως συνέπεια ένα τεράστιο κόστος για την υγεία. Αν κοιτάξετε τους αριθμούς, έχουμε σήμερα το 77% των ενηλίκων στην ΕΕ που έχουν πλήρως εμβολιαστεί και το 66% του γενικού πληθυσμού. Αυτό σημαίνει ότι το 1/3 του ευρωπαϊκού πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί, δηλαδή περίπου 150 εκατομμύρια άνθρωποι. Αυτό είναι πολύ. Φυσικά, δεν μπορούν όλοι να εμβολιαστούν. Υπάρχουν πολύ μικρά παιδιά, για παράδειγμα, ή κάποιοι οι οποίοι δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους, όμως η μεγάλη πλειονότητα μπορεί να το πράξει.

Είναι κατανοητό και κατάλληλο να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΕ. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση. Είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει».

Πηγή: ΑΠΕ

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.