Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης υποχρεωτικότητας εμβολίου, αν χρειαστεί
H απόφαση για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των άνω των 60 ελήφθη γιατί σε αυτή την ομάδα υπήρξε χαμηλή ανταπόκριση, διότι όλα το προηγούμενο διάστημα εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια πειθούς και διότι η νέα μετάλλαξη προκαλεί παγκόσμια ανησυχία εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στο πλαίσιο τη τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.
Προσδοκούμε στην τάχιστη ανταπόκριση των πολιτών άνω των 60 και ευχόμαστε να μην χρειαστεί να επιβληθεί ούτε ένα πρόστιμο επισήμανε ο κ. Οικονόμου. «Η επιβολή του προστίμου δεν είναι ο σκοπός του μέτρου, δεν έχει τιμωρητικό και πολύ περισσότερο εισπρακτικό χαρακτήρα. Στόχος μας είναι να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας έτσι ώστε και οι ίδιοι να θωρακιστούν αλλά και να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία κι όχι να πληρώνουν πρόστιμα οι συμπολίτες μας».
Απαντώντας σε ερώτηση για σενάρια περί κλεισίματος γηπέδων ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση ενώ σχετικά με τη δυνατότητα να γίνεται η αναμνηστική δόση στο τετράμηνο είπε ίσως και μέσα στην εβδομάδα να γνωρίζουμε τις σχετικές αποφάσεις.
Σε ερώτηση για την καθολική υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ή την επέκτασή της σε άλλες ομάδες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η υποχρεωτικότητα είναι το έσχατο μέσο για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης η οποία εκτιμάται και αξιοποιείται ανάλογα με τη δυναμική της πανδημίας. «Η κυβέρνηση πήρε αυτή τη γενναία και υπεύθυνη απόφαση για αυτή την ηλικιακή κατηγορία (άνω των 60), υπάρχει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εξέλιξης και υλοποίησης της απόφασης αυτής, υπάρχουν όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η χώρα, συνεχίζεται η προσπάθεια για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στις άλλες κατηγορίες και βεβαίως η μεγάλη προσπάθεια για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Εδώ είμαστε τώρα, με αυτόν τον τρόπο προχωρούμε και είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται για την πανδημία να το κάνουμε».
Σχολιάζοντας δημοσίευμα που αναφέρεται σε καταγγελίες υπαλλήλου της Frontex είπε «Η ελληνική κυβέρνηση όποια καταγγελία έρχεται από έγκριτες και αξιόπιστες πηγές την αξιολογεί και τα εντεταλμένα της όργανα, όπως για παράδειγμα η Αρχή Διαφάνειας, κάνουν τη δουλειά τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους».
«Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση ασκεί μια αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική η οποία έχει πετύχει να έχουμε μια εικόνα σήμερα πολύ διαφορετική από αυτή που είχαμε στο παρελθόν, με πολύ θετικό αποτύπωμα σε όλες τις διαστάσεις του προσφυγικού -μεταναστευτικού. Από την άλλη η κυβέρνηση καθημερινά δίνει δείγματα για την ανθρωπιστική της ευαισθησία που είναι παράδοση και κουλτούρα της χώρας μας, σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση και το να σταθούμε στο πλευρό ανθρώπων που δοκιμάζονται. Θυμίζω ότι η χώρα μας είναι η πρώτη και από τις λίγες που με συντονισμένη πρωτοβουλία έφερε στην Ελλάδα 700 γυναίκες από το Αφγανιστάν που η ζωή τους απειλούνταν και χθες στον Έβρο διασώθηκαν πολίτες με τα παιδιά τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες που κινδύνευε η ζωή τους. Η χώρα μας στο πεδίο του ανθρωπισμού έχει δώσει και δίνει συνεχώς εξετάσεις και ακολουθεί μια μεταναστευτική πολιτική σεβόμενη τους κανόνες δικαίου, αυστηρή, δίκαιη που θωρακίζει τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα απέναντι σε παράνομες μεταναστευτικές ροές» πρόσθεσε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι για να μπορεί να εκδοθεί πιστοποιητικό νόσησης είναι απαραίτητο πια το μοριακό test και ότι εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν αποφάσεις για την αναμνηστική δόση στους τέσσερεις μήνες από τον εμβολιασμό.
Τέλος ο κ. Οικονόμου για τη θνησιμότητα ασθενών εκτός ΜΕΘ είπε «Οπως έχει αποσαφηνιστεί από δηλώσεις του κ. Πλεύρη και της κ. Γκάγκα και από τους ειδικούς, όπου γίνεται διασωλήνωση ασθενούς εκτός ΜΕΘ, γίνεται με όρους και προϋποθέσεις παρακολούθησης που πρέπει να υπάρχουν σε χειρουργικά κρεβάτια. Δεν υπάρχουν στη γνώση μας στατιστικά, επιστημονικώς αποδεδειγμένα, που να δικαιολογούν κάποια διαφορά στις στατιστικές πιθανότητες για την τραγική κατάληξη».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ)