«Δίδυμες απειλές»: Ανησυχία για «τσουνάμι» κρουσμάτων από τις παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα του κορονοϊού
Ο γενικός διευθυντής του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας είπε την Τετάρτη πως ανησυχεί σχετικά με τη δημιουργία ενός «τσουνάμι» κρουσμάτων Covid-9 από τις παραλλαγές Όμικρον και Δέλτα του κορονοϊού, εκφράζοντας ωστόσο ελπίδες πως ο κόσμος θα αφήσει πίσω του τη χειρότερη φάση της πανδημίας το 2022.
Δύο χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση του κορονοϊού, κορυφαίοι αξιωματούχοι της υπηρεσίας του ΟΗΕ προειδοποίησαν πως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να θεωρείται με βεβαιότητα πως η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση, με βάση τα αρχικά δεδομένα. Η συγκεκριμένη παραλλαγή είχε πρωτοαναφερθεί τον προηγούμενο μήνα στο νότιο τμήμα της Αφρικής, και είναι ήδη κυρίαρχη στις ΗΠΑ και σε τμήματα της Ευρώπης.
Με 92 από τις 194 χώρες- μέλη του ΠΟΥ να μην έχουν καταφέρει να εμβολιάσουν το 40% του πληθυσμού τους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, κάλεσε τους πάντες σε έναν νέο «πρωτοχρονιάτικο στόχο» (new year’s resolution)για την πρόοδο μιας εκστρατείας για τον εμβολιασμό του 70% των πληθυσμών των χωρών μέχρι τις αρχές του Ιουλίου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σε ισχύ από την Πέμπτη τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για 3 Ιανουαρίου
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 που κατεγράφησαν παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 11% την περασμένη εβδομάδα σε σχέση με την προηγούμενη αυτής, με περίπου 4,99 εκατομμύρια να αναφέρονται από τις 20-26 Δεκεμβρίου. Τα νέα κρούσματα στην Εύρωπη, που αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ του συνόλου, ήταν 3% πάω, ενώ αυτά στην Αμερική αυξήθηκαν κατά 39%. Επίσης υπήρξε αύξηση 7% στην Αφρική. Γενικότερα, υπάρχει σταδιακή αύξηση παγκοσμίως από τον Οκτώβριο.
«Η Δέλτα και η Όμικρον είναι τώρα δίδυμες απειλές που αυξάνουν τα κρούσματα σε αριθμούς ρεκόρ, οδηγώντας σε εξάρσεις νοσηλειών και θανάτων...ανησυχώ πολύ πως η Όμικρον, η οποία είναι πιο μεταδοτική και κυκλοφορεί ταυτόχρονα με τη Δέλτα, οδηγεί σε ένα τσουνάμι κρουσμάτων» είπε ο Τέντρος σε μια online συνέντευξη Τύπου. Αυτό, όπως είπε, θα φέρει «τεράστια πίεση στους εξαντλημένους υγειονομικούς και σε συστήματα υγείας που βρίσκονται στα πρόθυρα κατάρρευσης».
Ο ΠΟΥ ανέφερε, στο πλαίσιο της εβδομαδιαίας επιδημιολογικής αναφοράς του, πως ο «συνολικός κίνδυνος» σε σχέση με την Όμικρον «παραμένει πολύ υψηλός». Επικαλέστηκε αξιόπιστα στοιχεία που δείχνουν ότι έχει πλεονέκτημα ανάπτυξης σε σχέση με την παραλλαγή Δέλτα.
Όπως σημειώθηκε, παρατηρήθηκε πτώση κρουσμάτων στη Νότια Αφρική, ενώ αναφέρθηκε πως αρχικά δεδομένα από αυτή τη χώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Δανία υποδεικνύουν μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας με την Όμικρον- τονίζοντας ωστόσο πως χρειάζονται περισσότερα δεδομένα.
Ο Δρ. Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, υπογράμμισε πως απαιτείται προσοχή, τονίζοντας ότι θα είναι σημαντικό τις προσεχείς εβδομάδες να υπάρξει καταστολή της μετάδοσης και των δύο παραλλαγών στο ελάχιστο δυνατόν.
Ο Ράιαν είπε πως οι μολύνσεις με Όμικρον άρχισαν σε μεγάλο βαθμό μεταξύ νεαρότερης ηλικίας ατόμων, «μα αυτό που δεν έχουμε δει είναι το κύμα της Όμικρον να εδραιώνεται πλήρως στον ευρύτερο πληθυσμό. Και είμαι λίγο ανήσυχος για να κάνω θετικές προβλέψεις μέχρι να δούμε πόσο καλά θα λειτουργήσει η προστασία από τα εμβόλια σε αυτούς τους γηραιότερους και πιο ευάλωτους πληθυσμούς».
Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ δεν προέβησαν σε συγκεκριμένα σχόλια ως προς τις αποφάσεις από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για τη μείωση της διάρκειας καραντίνας. Ο Ράιαν είπε ότι αυτές οι επιλογές είναι στην κρίση των χωρών που προβαίνουν σε αυτές, λαμβάνοντας υπόψιν επιστημονικούς, οικονομικούς και άλλους παράγοντες. Όπως είπε, η μέση περίοδος επώασης ως τώρα ήταν μεταξύ πέντε και έξι ημερών.
«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί ως προς την αλλαγή τακτικών και στρατηγικών άμεσα με βάση αυτά που βλέπουμε» για την Όμικρον, είπε ο Ράιαν.
Ο Τέντρος υπογράμμισε εκ νέου πως ο τερματισμός των ανισοτήτων στην υγεία παραμένει το «κλειδί» για τον τερματισμό της πανδημίας. Όπως σημείωσε, το ότι δεν επετεύχθη ο στόχος του 40% φέτος στους εμβολιασμούς δεν είναι μόνο ντροπή από ηθικής άποψης, μα κόστισε ζωές και έδωσε στον ιό ευκαιρίες να κυκλοφορεί ανεξέλεγκτος και να μεταλλαχθεί. Όπως τόνισε οι χώρες πρέπει να μοιράζονται τα εμβόλια με μεγαλύτερη ισότητα και προειδοποίησε ότι η έμφαση στις αναμνηστικές δόσεις από τις πλούσιες χώρες θα μπορούσε να προκαλέσει έλλειψη στις φτωχότερες.
Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters