Τι θα συζητήσουν Πούτιν και Μπάιντεν την Πέμπτη
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτινθα συζητήσουν την Πέμπτη, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς η Ουάσινγκτον διαμορφώνει, μαζί με Ευρωπαίους συμμάχους της, μια κοινή αντίδραση στη συγκέντρωση στρατευμάτων από τη Ρωσία στα σύνορα με την Ουκρανία.
Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν ένα εύρος θεμάτων, περιλαμβανομένων επερχόμενων συνομιλιών για την ασφάλεια μεταξύ των χωρών τους και της τεταμένης κατάστασης στην Ευρώπη, ανακοίνωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου. Η τηλεφωνική συνομιλία αναμένεται να λάβει χώρα στις 10.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Η Χορν είπε πως ο Μπάιντεν μίλησε με ηγέτες ανά την Ευρώπη, για την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας, ενώ αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν σε επαφή με το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και τον ΟΑΣΕ.
Η Μόσχα έχει προκαλέσει ανησυχία στη Δύση λόγω της συγκέντρωσης δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών κοντά στην Ουκρανία τους τελευταίους δύο μήνες. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία, τμήμα της Ουκρανίας το 2014, και υποστηρίζει τους αυτονομιστές που πολεμούν κατά των δυνάμεων του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται πως σχεδιάζει εισβολή στην Ουκρανία και τονίζει ότι έχει δικαίωμα να κινεί τα στρατεύματά της στην επικράτειά της όπως επιθυμεί.
Η Μόσχα, η οποία ανησυχεί για αυτό που χαρακτηρίζει ως επανεξοπλισμό της Ουκρανίας από τη Δύση, έχει πει ότι επιθυμεί νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις πως το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί προς τα ανατολικά και ότι συγκεκριμένα επιθετικά όπλα δεν θα αναπτυχθούν στην Ουκρανία ή σε άλλες γειτονικές χώρες.
Οι αμερικανικές ανησυχίες δεν έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης Μπάιντεν. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν πει πως, παρά αναφορά το Σαββατοκύριακο πως η Ρωσία θα αποσύρει περίπου 10.000 στρατιώτες από τα σύνορα με την Ουκρανία, είχαν δει λίγα στοιχεία που να το υποστηρίζουν αυτό ως τώρα.
«Είμαστε σε περίοδο κρίσης εδώ και μερικές εβδομάδες δεδομένου της συγκέντρωσης ρωσικών δυνάμεων, και θα χρειαστεί υψηλό επίπεδο εμπλοκής για διευθετηθεί αυτό και να βρούμε οδό αποκλιμάκωσης» είπε ένας από τους αξιωματούχους, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Η πηγή αυτή είπε ότι ο Πούτιν ήταν αυτός που ζήτησε τη συνομιλία με τον Μπάιντεν. «Όταν ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε να μιλήσει με τον πρόεδρο Πούτιν το 2021, ο πρόεδρος Πούτιν είπε ναι, ας μιλήσουμε. Και όταν ο πρόεδρος Πούτιν λέει πως ενδιαφέρεται για επαφή και τηλεφωνική συνομιλία, ο πρόεδρος Μπάιντεν λέει ναι».
Ο Μπάιντεν αναμένεται να επαναλάβει κατά τη συνομιλία πως οι ΗΠΑ θα προβούν άμεσα σε οικονομικού χαρακτήρα ενέργειες εναντίον της Ρωσίας σε περίπτωση εισβολής. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος προωθεί την απευθείας διπλωματία ως εναλλακτική.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν είναι σε εκτενείς συνομιλίες με την Ουκρανία, καθώς και μια σειρά συμμάχων στο ΝΑΤΟ, περιλαμβανομένων χωρών που συνορεύουν με τη Ρωσία, σύμφωνα με τη Χορν.
Ο Μπάιντεν θεωρείται πως πιθανώς θα μιλήσει σύντομα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, είπε άλλος ένας αξιωματούχος. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, μίλησε με τον Ουκρανό ηγέτη την Τετάρτη και εξέφρασε «ακλόνητη στήριξη στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας» σύμφωνα με εκπρόσωπο.
Ρωσία και ΝΑΤΟ αναμένεται να έχουν συνομιλίες στις 12 Ιανουαρίου, με ευρεία συνάντηση όπου θα συμμετέχουν η Μόσχα, η Ουάσινγκτον και άλλες ευρωπαϊκές χώρες να έχει οριστεί για τις 13 Ιανουαρίου.
Ο Πούτιν έχει συγκρίνει τις σημερινές εντάσεις με την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962. Η Ουάσινγκτον θεωρεί κάποιες από τις απαιτήσεις του, μεταξύ των οποίων οι περιορισμοί στην επέκταση του ΝΑΤΟ, ως απαράδεκτες.
Οι συζητήσεις μεταξύ του Πούτιν και του Μπάιντεν είναι πιθανό να αγγίξουν και άλλα θέματα, όπως οι συνεχιζόμενες συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, είπε Αμερικανός αξιωματούχος.