ΠΟΥ: Το εμβόλιο απάντηση στην Ομικρον, όχι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε τις χώρες να ενισχύσουν την ικανότητα των υγειονομικών συστημάτων τους και να εμβολιάσουν τους πολίτες τους για να καταπολεμήσουν την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού λόγω της παραλλαγής Ομικρον, επισημαίνοντας ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα μπορούσαν να τους εξασφαλίσουν λίγο χρόνο αλλά δεν συνιστούν απάντηση στο πρόβλημα.
Η Ομικρον έχει φτάσει ήδη στην Ασία, την Αφρική, την Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη ενώ έχει εξαπλωθεί σε επτά από τις εννέα επαρχίες της Νότιας Αφρικής, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά. Πολλές κυβερνήσεις έχουν αυστηροποιήσει τους ταξιδιωτικούς κανόνες για να κρατήσουν μακριά τη νέα παραλλαγή «ανησυχίας».
«Με τους συνοριακούς ελέγχους μπορεί να κερδίσουν χρόνο, αλλά κάθε χώρα και κάθε κοινότητα πρέπει να προετοιμαστεί για νέα έξαρση κρουσμάτων», διεμήνυσε ο Τακέσι Κασάι, διευθυντής του ΠΟΥ στον δυτικό Ειρηνικό, σε συνέντευξη Τύπου.
«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να βασίζονται μόνο σε μέτρα στα σύνορα. Αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι να προετοιμαστούν για αυτές τις παραλλαγές με πιθανή υψηλή μεταδοτικότητα. Μέχρι στιγμής οι διαθέσιμες πληροφορίες δείχνουν ότι δεν χρειάζεται να αλλάξουμε την προσέγγισή μας» τόνισε.
Ο Κασάι προέτρεψε τις χώρες να εμβολιάσουν πλήρως τις ευάλωτες ομάδες και να τηρήσουν προληπτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας και οι κοινωνικές αποστάσεις.
Η Ομικρον έχει χαρακτηριστεί ως «παραλλαγή ανησυχίας» από τον ΠΟΥ και οι επιστήμονες εξακολουθούν να συλλέγουν δεδομένα για να διαπιστώσουν πόσο σοβαρή και μεταδοτική είναι ακριβώς, καθώς διάφορα της Ευρώπης έχουν πληγεί από έξαρση χειμερινών λοιμώξεων εξαιτίας της πιο γνωστής παραλλαγής Δέλτα.
«Δεν έχω δει ακόμη αναφορές για θανάτους που σχετίζονται με την Ομικρον», είπε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ, Κρίστιαν Λιντμάιερ, σε ενημέρωση του ΟΗΕ στη Γενεύη.
Ωστόσο, οι κατασκευαστές εμβολίων θα πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανότητα προσαρμογής των σκευασμάτων τους για να εξασφαλίσουν προστασία έναντι της Ομικρον, είπε.
Ο Ουγκούρ Σαχίν, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής BioNTech, που κατασκευάζει εμβόλιο για την COVID μαζί με την Pfizer (PFE.N), ανέφερε ότι η εταιρεία θα πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμόσει τα εμβόλια σχετικά γρήγορα. Ο Σαχίν είπε, επίσης, ότι τα τρέχοντα εμβόλια θα πρέπει να συνεχίσουν να παρέχουν προστασία από σοβαρές ασθένειες, παρά τις μεταλλάξεις.
Σχεδόν 264 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην κεντρική Κίνα στα τέλη του 2019 και 5,48 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
Πισωγύρισμα και ανεμβολίαστοι
Τα ποσοστά εμβολιασμού ποικίλλουν από χώρα σε χώρα, αλλά υπάρχουν ανησυχητικά κενά στις φτωχότερες χώρες. Η Ινδονησία, η τέταρτη πιο πυκνοκατοικημένη χώρα στον κόσμο και κάποτε επίκεντρο της COVID-19 της Ασίας, έχει εμβολιάσει πλήρως μόνο περίπου το 35% του πληθυσμού της.
Ο επικεφαλής ιατρός της Αυστραλίας, Πολ Κέλι, εκτίμησε ότι η Ομικρον είναι πιθανό να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως μέσα στους επόμενους μήνες, αλλά σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι είναι πιο επικίνδυνη από την Δέλτα.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε μέτρα για την προστασία από την εξάπλωση του ιού. Από τη Δευτέρα, οι διεθνείς αεροπορικοί ταξιδιώτες που φτάνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ COVID-19 24ωρου - εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι.
Λιγότερο από το 60% του πληθυσμού των ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί πλήρως, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά μεταξύ των πλούσιων χωρών.
Οι παγκόσμιοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν επιταχυνθεί με το Χονγκ Κονγκ, την Ολλανδία, τη Νορβηγία και τη Ρωσία, μεταξύ άλλων, να ανακοινώνουν νέα μέτρα την Πέμπτη.
Εκτός από τον όλεθρο στον ταξιδιωτικό κλάδο, η λήψη νέων αυστηρών μέτρων έχει σφυροκοπήσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές και έχει υπονομεύσει τις μεγάλες οικονομίες τη στιγμή που άρχιζαν να ανακάμπτουν από τα συνεχόμενα lockdown.
Ο οικονομολόγος της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάικλ Σόντερς, ο οποίος ψήφισε υπέρ της αύξησης των επιτοκίων τον περασμένο μήνα, δήλωσε την Παρασκευή ότι θα ήθελε περισσότερες πληροφορίες για την Ομικρον προτού αποφασίσει πώς θα ψηφίσει αυτόν τον μήνα.
Η Γερμανία δήλωσε ότι θα απαγορεύσει τους μη εμβολιασμένους από όλες τις επιχειρήσεις εκτός από τις βασικές, και η νομοθεσία που θα καθιστά υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για όλους θα εκπονηθεί στις αρχές του επόμενου έτους.
Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, υπέβαλαν σχέδια για να προσφέρουν ενισχυτικές δόσεις του εμβολίου, αλλά, όπως και οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, είναι αμφιλεγόμενα.
Πολλοί επιστήμονες λένε ότι ο τρόπος για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού είναι να διασφαλίσουμε ότι οι φτωχότερες χώρες έχουν πρόσβαση στα εμβόλια και όχι να δίνουμε γενικά ενισχυτικές δόσεις στους ανθρώπους των πλουσιότερων χωρών.