Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε τον μεγαλύτερο πύραυλο από το 2017, οι ΗΠΑ καλούν σε συνομιλίες
Η Βόρεια Κορέα επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ότι εκτόξευσε έναν βαλλιστικό πύραυλο Hwasong-12, το ίδιο όπλο με το οποίο είχε απειλήσει κάποτε να στοχεύσει την αμερικανική επικράτεια του Γκουάμ, πυροδοτώντας νέους φόβους ότι το κράτος με τα πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να ξαναρχίσει τις δοκιμές μεγάλης εμβέλειας.
Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς (IRBM) αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τις αρχές της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας την Κυριακή. Ηταν η έβδομη δοκιμή που διεξήγαγε η Βόρεια Κορέα αυτόν τον μήνα και η πρώτη φορά που εκτόξευσε πυρηνικά ικανό πύραυλο αυτού του μεγέθους από το 2017.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν ότι οι κλιμακούμενες δοκιμές πυραύλων από την Πιονγκγιάνγκ θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόδρομο για την επανέναρξη των δοκιμών πυρηνικών όπλων και διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων (ICBM) και υποσχέθηκαν να δώσουν μια απροσδιόριστη απάντηση «σχεδιασμένη για να δείξουμε τη δέσμευσή μας στους συμμάχους μας», δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.
«Δεν είναι μόνο αυτό που έκαναν χθες, είναι το γεγονός ότι αυτό έρχεται μετά από έναν σημαντικό αριθμό δοκιμών αυτόν τον μήνα», είπε ο αξιωματούχος, ενώ προέτρεψε την Πιονγκγιάνγκ να συμμετάσχει σε απευθείας συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις.
Η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτή στη διπλωματία, αλλά ότι οι πρωτοβουλίες της Ουάσιγκτον υπονομεύονται από την υποστήριξή της στις κυρώσεις και σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και συσσώρευση όπλων στη Νότια Κορέα και την ευρύτερη περιοχή.
Εν μέσω πυρετώδους διπλωματίας το 2018, συμπεριλαμβανομένων των συνόδων κορυφής με τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, είχε δηλώσει ότι θα αναστείλει τις πυρηνικές δοκιμές και τις εκτοξεύσεις πυραύλων μεγαλύτερου βεληνεκούς.
Ο Κιμ λέει τώρα ότι δεν δεσμεύεται πλέον από αυτό το μορατόριουμ αφού οι συνομιλίες σταμάτησαν το 2019 και η Βόρεια Κορέα άφησε να εννοηθεί αυτόν τον μήνα ότι θα μπορούσε να ξαναρχίσει αυτές τις δοκιμές επειδή οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν δείξει κανένα σημάδι εγκατάλειψης των «εχθρικών πολιτικών» τους.
Δεν είναι σαφές εάν οι πύραυλοι IRBM, όπως ο Hwasong-12, συμπεριλήφθηκαν στο μορατόριουμ του Κιμ, αλλά κανένας τέτοιος δεν είχε δοκιμαστεί από το 2017.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, είπε ότι η πρόσφατη πυραυλική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας θυμίζει τις αυξημένες εντάσεις το 2017, όταν η χώρα πραγματοποίησε πολλαπλές πυρηνικές δοκιμές, εκτόξευσε τους μεγαλύτερους πυραύλους, λαμβάνοντας απειλές «φωτιάς και οργής» από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Οι δοκιμές πυραύλων της Βόρειας Κορέας, συμπεριλαμβανομένων βαλλιστικών πυραύλων μέσου βεληνεκούς, αποτελούν άμεση και σοβαρή απειλή για εμάς και σοβαρή πρόκληση για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», τόνισε ο υπουργός Αμυνας της Νότιας Κορέας, Σου Γουόκ.
Ο Ιάπωνας ομόλογός του, Νόμπουο Κίσι, υπογράμμισε ότι η Βόρεια Κορέα κλιμακώνει την προκλητικότητα της προς τη διεθνή κοινότητα και είπε ότι η «αξιοσημείωτη βελτίωση» της στην πυραυλική τεχνολογία «δεν μπορεί να γίνει ανεκτή».
Ενίσχυση της πυραυλικής ικανότητας
Η δοκιμή της Κυριακής «επιβεβαίωσε την ακρίβεια, την ασφάλεια και την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα του παραγόμενου οπλικού συστήματος τύπου Hwasong-12», μετέδωσε το βορειοκορεατικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Κατά την κάλυψη της εκτόξευσης από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν έγινε καμία αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες, ούτε στην παρουσία του Κιμ στις δοκιμές. Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι οι δοκιμές γίνονται για αυτοάμυνα και δεν στοχεύουν σε καμία συγκεκριμένη χώρα.
Ο Κιμ υποσχέθηκε πριν από την Πρωτοχρονιά να ενισχύσει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Βόρειας Κορέας στο πλαίσιο της διεθνούς αβεβαιότητας που προκαλείται από τις «εχθρικές πολιτικές» των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους.
Η Βόρεια Κορέα έχει δηλώσει προηγουμένως ότι ο Hwasong-12 μπορεί να φέρει «μια βαριά πυρηνική κεφαλή μεγάλου μεγέθους» και οι αναλυτές εκτιμούν ότι έχει βεληνεκές 4.500 χλμ.