Οικονόμου για ρωσική εισβολή: Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις και να εξισώνουμε το θύτη με το θύμα
Σε πλήρη εναρμόνιση με τους εταίρους και συμμάχους της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση για την αποστολή αμυντικού υλικού και ανθρωπιστικής βοήθειας. «Η χώρα οφείλει να είναι απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά τον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται. Δεν πρέπει να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου, καταγγέλλοντας παράλληλα το ρωσικό αναθεωρητισμό.
Απαντώντας σε ερώτηση για την απουσία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, από την σύσκεψη που ελήφθη η απόφαση να αποσταλεί στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, ο Γιάννης Οικονόμου χαρακτήρισε «ιστορίες για αγρίους» κάποια σενάρια που διακινούνται και ξεκαθάρισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για να ασχολείται κανείς με παραμύθια και ίντριγκες. Η κυβέρνηση ενιαία έχει λάβει πολύ καθαρή και ανυποχώρητη στάση απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία όχι μόνο με λόγια αλλά με πράξεις».
Όπως εξήγησε ο Γιάννης Οικονόμου, «η κυβέρνηση διείδε τις εξελίξεις και διάβασε σωστά το νέο περιβάλλον, προχωρώντας εγκαίρως σε δράσεις που οι καιροί κελεύουν: Δηλαδή σε ένα πρόγραμμα εξοπλισμών για τη θωράκιση της Ελλάδας στη νέα γεωπολιτική πραγματικότητα. Τώρα ακολουθούν, η μια μετά την άλλη, οι χώρες στην Ευρώπη».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η αμυντική θωράκιση της χώρας δεν είναι απλά αυτοσκοπός αλλά όρος επιβίωσης και ευημερίας του ελληνισμού. «Το ιστορικό και γεωγραφικό υπόστρωμα της περιφέρειάς μας είναι εν δυνάμει επικίνδυνο. Για αυτό και διεθνιστικές αφέλειες και ερασιτεχνισμοί είναι καταστροφικοί και δεν συγχωρούνται. Η ασφάλεια, σε κάθε επίπεδο, είναι το μέγιστο ζητούμενο και η απόλυτη προτεραιότητα. Και ούτως ή άλλως, η αμυντική ικανότητα της Ελλάδας την κάνει παράγοντα με τεράστια επιρροή στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης και της Μεσογείου», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου.
Κατά την ενημέρωση που έκανε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε λεπτομερώς στις θέσεις που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο κατά τη έκτακτη σύσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όσο και κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Επίσης εστίασε στην πρόταση του πρωθυπουργού για τη δημιουργία ειδικού μηχανισμού στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών της ΕΕ, απέναντι στις ανατιμήσεις της ενέργειας οι οποίες επηρεάζονται και από την κρίση στην Ουκρανία.
Οι ελληνικές προτάσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια
Μεταξύ των μέτρων που μπορούν να ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ορισμένα:
-Να δημιουργηθεί ένα ταμείο το οποίο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από μελλοντικές εισροές από τα δικαιώματα ρύπων, προκειμένου να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να στηρίξουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
-Να γίνουν συντονισμένες αγορές αερίου από την Ε.Ε.
-Να υπάρξει εξαίρεση από δημοσιονομικούς κανόνες για το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση, για μια σειρά από δαπάνες και ενεργειακές, ενδεχομένως και αμυντικές.
Επίσης, ανάμεσα στα άλλα -σε συνέχεια της πρότασης του Κυριάκου Μητσοτάκη - προτείνεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να προχωρήσει συλλογικά στη λήψη έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις μεγάλες ανατιμήσεις τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις.
«Είναι σαφές για την Ελλάδα ότι πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε επίπεδο η προσπάθεια ανακούφισης των καταναλωτών με αυξημένη ευαισθησία για τις κρίσεις ακρίβειας που πυροδοτεί και ο πόλεμος», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου, ενώ αναφέρθηκε με λεπτομέρειες και στο θέμα του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας. Σύμφωνα λοιπόν με τον Γιάννη Οικονόμου, από την εξέταση των δεδομένων μέχρι στιγμής διαπιστώνεται ότι:
-Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται δίχως διαταραχές.
-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά και οι υπόλοιπες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο, βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερα φορτία LNG.
-Η πληρότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.
-Υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου μέσα από τον αγωγό TAP.
-Οι λιγνιτικές μονάδες της Δ.Ε.Η., πέρα από την καθημερινή εξορυκτική δραστηριότητα, έχουν σημαντική διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη.
-Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών μονάδων είναι ικανοποιητικά.
-Οι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, έχουν δυνατότητα λειτουργίας και με diesel.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για το προσφυγικό κύμα»
Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε και στο κύμα προσφύγων από την Ουκρανία που μέρος του φτάνει και στη χώρα μας, σημειώνοντας ότι «είμαστε προετοιμασμένοι για τις προσφυγικές ροές». Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμένεται το αμέσως επόμενο διάστημα να ενεργοποιηθούν διατάξεις για 12μηνη άδεια παραμονής και εργασίας στη χώρα.
Αύριο Τρίτη 1/3 ο πρωθυπουργός ενημερώνει τη Βουλή
Σε έκτακτη συνεδρίαση στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο το πρωί τα πολιτικά κόμματα και τον ελληνικό λαό. «Ελπίζουμε και ευχόμαστε να πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση. Με σύνεση και αποφασιστικότητα , με ενότητα και φυσικά με εθνική αυτοπεποίθηση», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου ενώ τόνισε ότι «ο έμπρακτος αναθεωρητισμός της Ρωσίας, τον οποίο ο Πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να στηρίξει θεωρητικά σε ιστορικά και πολιτικά δεδομένα, είναι δομικά αναχρονιστικός. Μας γυρίζει βίαια σε ένα θολό παρελθόν, πόνου και στερήσεων. Σε ένα παρελθόν βίας και πολέμου, σε ένα παρελθόν εθνικισμού». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνώς συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανένα τρόπο και κατέληξε: «Αν η τάση αυτή δεν σταματήσει εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες, σε κάθε επίπεδο».
Το μπρίφινγκ από τον Γιάννη Οικονόμου ξεκίνησε με αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου στην απώλεια της Μαριέττας Γιαννάκου. «Με την παρουσία και τις δράσεις της, στα πρώτα χρόνια της ΟΝΝΕΔ, στις κομματικές μας οργανώσεις, στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, στη θητεία της στο ελληνικό και ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεχώρισε για το ήθος, το καθαρό πολιτικό της λόγο, την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Θα την θυμόμαστε με αγάπη και θαυμασμό για τα όσα πρόσφερε και πέτυχε, αλλά και με θαυμασμό και σεβασμό για την γενναιότητά της απέναντι στις περιπέτειες της υγείας της. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας σε όλους τους οικείους της», σημείωσε ο Γιάννης Οικονόμου.