Header Ads

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανάμεικτα αποτελέσματα από τους ρωσικούς πυραύλους, καθώς ο κόσμος παρατηρεί

Η Ρωσία χρησιμοποίησε εκατοντάδες ισχυρούς και ακριβείς βαλλιστικούς πυραύλους τις πρώτες ημέρες της επίθεσής της στην Ουκρανία, μα αναλυτές και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι μεγάλο μέρος των ουκρανικών αμυνών παραμένει ακέραιο- και πολλές χώρες ανά τον κόσμο παρατηρούν.

Η χρήση βαλλιστικών πυραύλων μικρής εμβέλειας (SRBM)πιθανότατα παρακολουθείται στενά ως «case study» στον πραγματικό κόσμο από την Κίνα, τη Βόρεια Κορέα και άλλες χώρες που ανέπτυσσαν ως τώρα όλο και πιο ισχυρά οπλοστάσια τέτοιων πυραύλων τα τελευταία χρόνια. Επίσης, και δυτικές κυβερνήσεις που βλέπουν τη Ρωσία ως αντίπαλο επιδιώκουν να συλλέξουν δεδομένα για την αποτελεσματικότητα των πυραύλων στη μάχη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Live: ”Κρίσιμο 24ωρο” για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία

Η Ρωσία είχε εκτοξεύσει πάνω από 320 πυραύλους ως το πρωί της Κυριακής, στην πλειονότητά τους SRBM, είπε Αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς των ΗΠΑ, οι αρχικές ώρες της ρωσικής εισβολής την προηγούμενη εβδομάδα περιελάμβαναν πάνω από 100 πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ξηρά και θάλασσα, κυρίως SRBM μα επίσης πυραύλους cruise και πυραύλους εδάφους- αέρος.

Αυτό θα καθιστούσε τη συγκεκριμένη περίπτωση αυτήν του πιο έντονου βομβαρδισμού με SRBM μεταξύ δύο χωρών τα εδάφη των οποίων συνορεύουν σε μια σύγκρουση, είπε ο Ανκίτ Πάντα, του Carnegie Endowment for International Peace.

«Αυτό που έχουμε δει στην Ουκρανία αντιστοιχεί στο πώς πολλά στρατιωτικά κατεστημένα σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Κίνας και της Βόρειας Κορέας, μπορεί να σκέφτονται τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων ακριβείας σε μελλοντικές συγκρούσεις» είπε σχετικά.

Πύραυλοι ακριβείας

Η Ρωσία πιθανότατα χρησιμοποίησε τον μόνο SRBM που έχει σε ενεργό υπηρεσία, τον Iskander-M, είπε ο Τίμοθι Ράιτ, αναλυτής/ ερευνητής του International Institute for Strategic Studies (IISS). Ο Iskander είχε πρωτοχρησιμοποιηθεί στη μάχη το 2008 στη Γεωργία, και είναι σχεδιασμένος για να υπερνικά τις αντιπυραυλικές άμυνες πετώντας σε χαμηλή τροχιά και κάνοντας ελιγμούς εν πτήσει για να πλήξει στόχους σε απόσταση μέχρι και 500 χλμ με ακρίβεια 2-5 μέτρων, σύμφωνα με το Center for Strategic and International Studies (CSIS).

«Μάλλον είναι ικανός να στοχεύσει με ακρίβεια και να καταστρέψει αυτό εναντίον του οποίου εκτοξεύεται» είπε ο Ράιτ, προσθέτοντας πως η Ρωσία φαίνεται να διαθέτει περίπου 150 εκτοξευτές, που μπορούν να εξαπολύσουν επίσης πυραύλους cruise.

Φαίνονται να υπάρχουν επίσης στοιχεία πως η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τον OTR-21 Tochka, έναν SRBM που είχε θεωρηθεί πως είχε αποσυρθεί, είπε. «Αν ήταν σε αποθήκευση, η Ρωσία ίσως αποφάσισε να τους χρησιμοποιήσει αντί να τους κάνει παλιοσίδερα».

Το τι στόχευσαν οι πύραυλοι και πόση ζημιά προκάλεσαν παραμένει ασαφές εν μέσω της σύγχυσης του εν εξελίξει πολέμου, μα αναλυτές λένε ότι φαίνονται να έχουν υπάρξει πλήγματα σε ουκρανικές αεροπορικές βάσεις.

«Βλέπουμε κάποιες ζημιές σε αεροδρόμια, και φαίνεται αρκετά ακριβές» είπε ο Τζέφρι Λιούις, ερευνητής πυραύλων στο James Martin Center for Nonproliferation Studies (CNS).

Κάποια πλήγματα από άγνωστα όπλα σε αεροπορικές βάσεις φάνηκαν σχετικά περιορισμένης κλίμακας, ωστόσο, και σε κάποιες περιπτώσεις και εν δυνάμει λανθασμένα, όπως σε περιπτώσεις χτυπημάτων εναντίον αεροσκαφών σε αποθήκευση αντί αεροσκαφών σε υπηρεσία, είπε ο Τζόζεφ Ντέμπσεϊ, αμυντικός ερευνητής στο IISS.

Η Ουκρανία έχει ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικούς πυραύλουςS-300v, που έχουν επίσης αντιβαλλιστικές δυνατότητες, είπε ο Ράιτ. Είναι ασαφές εάν κάποιοι από αυτούς χρησιμοποιήθηκαν εναντίον των ρωσικών πυραύλων, και κάποια οχήματα S-300v φαίνονται να έχουν καταστραφεί από πλήγματα, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε την Κυριακή πως υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιοι ρωσικοί πύραυλοι είχαν αποτυχημένες εκτοξεύσεις. «Δεν είναι η πλειονότητα» είπε. «Μα πιστεύουμε όντως ότι ένας αριθμός από τις εκτοξεύσεις τους δεν ήταν επιτυχείς».

Η Ρωσία δεν έχει επιδείξει τις πλήρεις αεροπορικές και πυραυλικές τους δυνατότητες και πιθανότατα θα εντείνει τα κύματα πληγμάτων της τις επόμενες ημέρες για να υποβαθμίσει τις άμυνες της Ουκρανίας που επιζούν ακόμα, μεταξύ των οποίων αντιαεροπορικές μονάδες που έχουν καταρρίψει αρκετά ρωσικά αεροσκάφη, ανέφερε το Institute for the Study of War.

«Η Ρωσία δεν εγκλώβισε επιτυχώς στο έδαφος την ουκρανική αεροπορία ούτε αχρήστευσε τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, κάτι που επέτρεψε αρκετές ουκρανικές επιτυχίες» σύμφωνα με τη σχετική αναφορά. «Η ρωσική αποτυχία στο να πληγούν εκτενώς βασικά ουκρανικά assets είναι μια εξέλιξη- έκπληξη ως προς τις αναμενόμενες ρωσικές επιχειρήσεις και πιθανότατα επέτρεψε σκληρότερη ουκρανική άμυνα».

Διεθνείς επιπτώσεις

Ως ο κληρονόμος του σημαντικού πυραυλικού οπλοστασίου της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, η Ρωσία διαθέτει το ευρύτερο οπλοστάσιο βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise στον κόσμο, σύμφωνα με το CSIS.

Μα άλλες χώρες αγοράζουν ή αναπτύσσουν και αυτές νέους, δικούς τους πυραύλους, λόγω προβληματισμών ασφαλείας και μιας επιθυμίας να μειώσουν την εξάρτηση από άλλους προμηθευτές.

Πριν τελειώσει η δεκαετία, η Ασία ιδιαίτερα θα είναι γεμάτη συμβατικούς πυραύλους που πετούν πιο μακριά και πιο γρήγορα, πλήτουν σκληρότερα και είναι πιο εξελιγμένοι από ποτέ άλλοτε.

Η Κίνα παράγει μαζικά τον DF-26, ένα όπλο πολλαπλής χρήσης με εμβέλεια μέχρι και 4.000 χλμ, ενώ οι ΗΠΑ αναπτύσσουν νέα όπλα με σκοπό την αντιμετώπιση του Πεκίνου στον Ειρηνικό.

Η Ταϊβάν και η Ιαπωνία επίσης ενισχύουν τις πυραυλικές τους δυνατότητες, καθώς και συστήματα άμυνας με σκοπό την αντιμετώπιση πυραυλικών απειλών.

Ο υπουργός Άμυνας της Νότιας Κορέας είπε τη Δευτέρα πως η χώρα θα επιτάχυνε την ανάπτυξη πολλαπλών «μακράς εμβέλειας, υψηλής ακριβείας και υψηλής ισχύος βαλλιστικών πυραύλων...και θα αποκτούσε δυνατότητες συντριπτικών πληγμάτων σε στρατηγικούς στόχους» για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο οπλοστάσιο της Βόρειας Κορέας.

Αν και δεν έχει δοκιμάσει τους μεγαλύτερης εμβέλειας διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους (ICBM) από το 2017, η Βόρεια Κορέα έχει βγάλει μια σειρά από νέους SRBM, περιλαμβανομένου ενός που φαίνεται να έχει επηρεαστεί από το σχέδιο του Iskander.

Σαν τον Iskander, οι τελευταίοι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας, μεταξύ των οποίων «πολυηχητικά» όπλα που δοκιμάστηκαν τον Ιανουάριο, είναι σχεδιασμένοι να είναι ταχύτεροι και πιο ευέλικτοι από παλαιότερα όπλα, επιτρέποντάς τους να αποφεύγουν εν δυνάμει αντιπυραυλικές άμυνες.

Αναλυτές λένε πως αν και τέτοιοι SRBM δεν μπορούν να φτάσουν στις ΗΠΑ, πιθανότατα θα έβλεπαν χρήση στο πρώτο κύμα εάν ξεσπούσε πόλεμος, πλήττοντας αεράμυνες, αεροπορικές βάσεις και άλλους στόχους, παρόμοια με τον τρόπο που η Ρωσία χρησιμοποίησε τους πυραύλους της στην εν εξελίξει εισβολή. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Βόρειας Κορέας και της Κίνας κρατούν σημειώσεις αυτή τη στιγμή» είπε ο Μάρκους Γκαρλάουσκας, πρώην στέλεχος των αμερικανικών υπηρεσιών ασφαλείας στη Βόρεια Κορέα.

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.