Η ΕΕ θα στείλει μαχητικά στην Ουκρανία: Τι αεροπλάνα μπορεί να είναι, γιατί και από πού
Η ΕΕ σκοπεύει να προμηθεύσει την Ουκρανία με «μαχητικά τζετ» κατόπιν σχετικού αιτήματος, είπε την Κυριακή ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, σε κάτι που θεωρείται ότι θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική εξέλιξη ως προς τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Όπως είπε ο Μπορέλ, η Ουκρανία χρειάζεται τύπους αεροσκαφών που η ουκρανική πολεμική αεροπορία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει- «ξέρουμε τι είδους αεροσκάφη, και κάποιες χώρες- μέλη έχουν τέτοια» σημείωσε.
#BREAKING EU countries will provide 'fighter jets' to Ukraine under Brussels funding: Borrell pic.twitter.com/tkmHfrhhlf
— AFP News Agency (@AFP) February 27, 2022
Η ουκρανική πολεμική αεροπορία διαθέτει σοβιετικής προέλευσης μαχητικά MiG και Sukhoi, και κάποιες χώρες- μέλη της ΕΕ που ήταν στο παρελθόν μέλη του Συμφώνου της Βαρσοβίας εξακολουθούν να διαθέτουν τέτοια, είτε σε υπηρεσία είτε σε αποθήκευση. Επιπλέον μαχητικά θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμα για τους Ουκρανούς, που φαίνονται να έχουν εμποδίσει τους Ρώσους να αποκτήσουν αεροπορική υπεροχή ως τώρα, μα έχουν υποστεί απώλειες.
Ειδικότερα, ο στόλος των μαχητικών της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας αποτελείται από ένα μείγμα σοβιετικής προέλευσης MiG-29 Fulcrum και Su-27 Flanker.Καμία χώρα της ΕΕ δεν διαθέτει Su-27, οπότε ο πιθανότερος «υποψήφιος» είναι το MiG-29, και το συγκεκριμένο αεροσκάφος διαθέτουν σε υπηρεσία η Πολωνία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία. Ως εκ τούτου, τέτοια μαχητικά θεωρείται πως θα μπορούσαν να δοθούν σχετικά γρήγορα στην Ουκρανία- και αξίζει να σημειωθεί πως αν και τα βουλγαρικά δεν έχουν δει παρά μέτριους εκσυγχρονισμούς, τα πολωνικά και σλοβακικά MiG-29 έχουν αναβαθμιστεί σημαντικά. Σημειώνεται πως και άλλες χώρες της ΕΕ είχαν στο παρελθόν MiG-29 και μπορεί να έχουν ακόμα κάποια σε αποθήκευση- ωστόσο σε αυτή την περίπτωση είναι άγνωστο το πόσος χρόνος θα χρειαζόταν για να είναι ξανά κατάλληλα για χρήση σε επιχειρήσεις. Από την άλλη, ακόμα και έτσι θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγές ανταλλακτικών.
Όπως υπογραμμίζεται σε σχετικό δημοσίευμα του War Zone, η Πολωνία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία έχουν επί της προκειμένης το επιπλέον πλεονέκτημα ότι είναι μέλη του ΝΑΤΟ που είναι σε διαδικασία αντικατάστασης των στόλων των MiG-29 τους- αν και η Πολωνία πρόκειται να παραλάβει τα πρώτα της F-35Aμέχρι το 2024, ενώ η Σλοβακία και η Βουλγαρία θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα νέα τους F-16 το 2023 και το 2025. Ως προς την αποδυνάμωση των αεροποριών τους που θα είχε κάτι τέτοιο ως αποτέλεσμα, οι χώρες αυτές θα μπορούσαν να ζητήσουν βοήθεια από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, όπως πχ γίνεται από τις χώρες της Βαλτικής (Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία), που δεν έχουν δικά τους μαχητικά και βασίζονται σε συμμαχικά. Ωστόσο πρέπει να επισημανθεί πως κάτι τέτοιο (αποστολή ΝΑΤΟϊκών MiG-29 στην Ουκρανία) θα προϋπέθετε αφαίρεση κάποιου ευαίσθητου εξοπλισμού του ΝΑΤΟ προηγουμένως, για λόγους ασφαλείας. Ακόμη, υπάρχει και το ενδεχόμενο αποστολής παλαιών μεν, αναβαθμισμένων δε, MiG-21 από τη Ρουμανία και την Κροατία, επίσης μέλη του ΝΑΤΟ (αν και η ουκρανική αεροπορία δεν χρησιμοποιεί τον τύπο, είναι «γνώριμος», ειδικά δεδομένου ότι εταιρείες στη χώρα συντηρούν τέτοια μαχητικά για άλλες χώρες). Επίσης, υπάρχουν και τα αρκετά «ηλικιωμένα» πολωνικά Su-22.
Επίσης, υπάρχει και το ενδεχόμενο ο Μπορέλ να χρησιμοποίησε πιο «ελεύθερα» τον όρο «μαχητικά τζετ» και να εξετάζεται και η αποστολή και άλλων στρατιωτικών τζετ, όπως το Su-25 Frogfoot, που είναι αεροσκάφος αεροπορικής υποστήριξης (για να χτυπά εχθρικές επίγειες δυνάμεις), χρησιμοποιείται επίσης από την Ουκρανία και το διαθέτει ακόμα η Βουλγαρία.
Υπενθυμίζεται πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ στέλνουν στρατιωτικό εξοπλισμό διαφόρων ειδών στη χώρα για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή- και πρόσφατα αναφέρθηκε ότι παρελήφθησαν και πύραυλοι αέρος-αέρος για τα υπάρχοντα μαχητικά της Ουκρανίας.
Ουκρανικά μαχητικά και αεράμυνες φέρονται να έχουν καταρρίψει αρκετά ρωσικά αεροσκάφη, μεταξύ άλλων οδηγώντας και στην εμφάνιση του «αστικού θρύλου» (τουλάχιστον, μέχρι νεοτέρας) για το «Φάντασμα του Κιέβου», έναν Ουκρανό «άσσο» με πολλές καταρρίψεις ρωσικών αεροσκαφών κατά την εισβολή. Επίσης, η Ουκρανία χρησιμοποιεί και τουρκικά drones Bayraktar ΤΒ2.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To «Φάντασμα του Κιέβου»: Ο «αστικός θρύλος» του άγνωστου Ουκρανού πιλότου Mig-29 που καταρρίπτει ρωσικά μαχητικά
Εάν η Ρωσία δεν μπορεί να αποκτήσει αεροπορική υπεροχή- και, δεδομένης της ρωσικής υπεροπλίας στον αεροπορικό τομέα, είναι αξιοθαύμαστο το ότι οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αποτρέπουν κάτι τέτοιο- τότε ουκρανικά αεροσκάφη θα μπορούν να πλήττουν τα εχθρικά στρατεύματα, να παρέχουν υποστήριξη στις ουκρανικές δυνάμεις εδάφους και να χτυπούν ρωσικές εφοδιοπομπές οι οποίες είναι απαραίτητες για τις επιχειρήσεις των ρωσικών δυνάμεων εισβολής.