Το αργό πετρέλαιο εκτοξεύεται και το ρούβλι καταρρέει λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία
Το αργό πετρέλαιο εκτινάχθηκε ενώ το ρούβλι κατέγραψε βουτιά σχεδόν 30%, πέφτοντας σε ιστορικό χαμηλό τη Δευτέρα, μετά τις νέες σκληρές κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού ορισμένων τραπεζών της από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT.
Η ζήτηση για ασφαλή οικονομικά «καταφύγια» ενίσχυσε τα ομόλογα μαζί με το δολάριο και το γιεν ενώ το ευρώ βυθίστηκε, αφού ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έθεσε τις πυρηνικές ένοπλες δυνάμεις σε συναγερμό την Κυριακή, την τέταρτη ημέρα της μεγαλύτερης επίθεσης σε ευρωπαϊκό κράτος από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η αύξηση των εντάσεων ενέτεινε τους φόβους ότι ο εφοδιασμός πετρελαίου από τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο θα μπορούσε να διαταραχθεί, εκτοξεύοντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent κατά 4,21 δολάρια προς τα πάνω ή 4,3%, στα 102,14 δολάρια.
Οι μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού υποχώρησαν αφού πέρασαν την πρωινή συνεδρίαση ως επί το πλείστον στο «πράσινο», ευθυγραμμιζόμενες με τις μετοχές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας 225 υποχώρησε 0,25%, ενώ τα κινεζικά blue chips διολίσθησαν 0,36%. Ωστόσο, ο δείκτης αναφοράς της Αυστραλίας σημείωσε αύξηση 0,64%, ενισχυμένος από τις ενεργειακές μετοχές. Ο δείκτης περιφερειακών μετοχών MSCI έχασε 0,58%.
«Είχαμε κατακλυσμό πολύ αρνητικών πληροφοριών το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο Κάιλ Ρόντα, αναλυτής αγοράς στην IG Australia. «Μιλάμε για κινδύνους χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και πασπαλίζουμε πάνω από αυτό την απειλή πυρηνικού πολέμου». «Η αστάθεια είναι αυξημένη», είπε. «Η δράση των τιμών είναι απίστευτα ασταθής», εξήγησε.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε περίπου κατά 9 μονάδες βάσης στο 1,89%, και οι ισοδύναμες αποδόσεις της Αυστραλίας υποχώρησαν περίπου κατά 6 μονάδες βάσης στο 2,177%.
Το ευρώ υποχώρησε κατά 1,1% στα 1,11465 δολ. και στα 128,785 γιεν, ενώ τα ευαίσθητα στον κίνδυνο δολάριο Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας υποχώρησαν 0,78% και 0,88%, αντίστοιχα.
Το ρούβλι υποχώρησε έως και 29,67% στο ιστορικό χαμηλό των 119,5 ανά δολάριο.
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο περισσότερο από 1% σε περίπου 1.909 δολάρια μετά τη ζήτηση για ασφαλέστερα περιουσιακά στοιχεία.
«Αυτή η αστάθεια θα συνεχιστεί για λίγο ακόμη, μέχρι να καταλαγιάσει η σκόνη», εκτίμησε ο Σέιν Ολιβερ, επικεφαλής οικονομολόγος της AMP Capital.
Την ίδια ώρα, η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα ανέβασε το επιτόκιο στο 20% από 9,5%, προκειμένου να αντισταθμίσει την υποτίμηση στο ρούβλι και την αύξηση του πληθωρισμού.