Header Ads

Παράλυτος με κομμένο νωτιαίο μυελό κατάφερε να περπατήσει ξανά

Ένας παράλυτος άνδρας με κομμένο νωτιαίο μυελό κατάφερε να περπατήσει ξανά, χάρη σε ένα εμφύτευμα που αναπτύχθηκε από μια ομάδα Ελβετών ερευνητών.

Είναι η πρώτη φορά για κάποιον που έχει υποστεί πλήρη κοπή στο νωτιαίο μυελό που μπόρεσε να περπατήσει ξανά ελεύθερα.

Η ίδια τεχνολογία έχει βελτιώσει την υγεία ενός άλλου παράλυτου ασθενούς στο βαθμό που κατάφερε να γίνει πατέρας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Ο Μισέλ Ροκάτι έμεινε παράλυτος μετά από ένα ατύχημα με μοτοσικλέτα, πριν από πέντε χρόνια. Ο νωτιαίος μυελός του κόπηκε εντελώς - και δεν έχει καθόλου αίσθηση στα πόδια του.

Αλλά τώρα, μπορεί να περπατήσει ξανά, χάρη σε ένα ηλεκτρονικό εμφύτευμα που έχει προσαρτηθεί χειρουργικά στη σπονδυλική στήλη του.

 Κανένας με τέτοιο τραυματισμό δεν έχει καταφέρει στο παρελθόν να περπατήσει έτσι.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το εμφύτευμα δεν αποτελεί θεραπεία για τον τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης και ότι η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι πολύ περίπλοκη για να χρησιμοποιηθεί στην καθημερινή ζωή, αλλά το χαιρετίζουν ως σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

«Η τεχνολογία αυτή είναι δώρο για μένα», λέει ο ίδιος ο Μισέλ.

«Σηκώνομαι όρθιος, περπατάω όπου θέλω, μπορώ να ανεβοκατέβω τις σκάλες - έχω σχεδόν μια φυσιολογική ζωή».

Δεν ήταν μόνο η τεχνολογία που οδήγησε την ανάκαμψη του Μισέλ. Ο νεαρός Ιταλός έχει μια «ατσάλινη» αποφασιστικότητα. 

Η ταχύτητα της ανάρρωσης του νεαρού Ιταλού εξέπληξε τον νευροχειρουργό Τζόσελιν Μπλός από το Laboratoire de Neurothérapies et Neuromodulation - LNTM που εισήγαγε το εμφύτευμα και προσάρτησε τα ηλεκτρόδια σε μεμονωμένες νευρικές ίνες.

Τα νεύρα του νωτιαίου μυελού στέλνουν σήματα από τον εγκέφαλο στα πόδια. Μερικοί άνθρωποι παραλύουν όταν τα νεύρα καταστρέφονται λόγω τραυματισμού.

Στην περίπτωση του Μισέλ δεν υπάρχει κανένα σήμα στα πόδια του, επειδή ο νωτιαίος μυελός έχει κοπεί εντελώς. Αλλά το εμφύτευμα στέλνει σήματα απευθείας στα πόδια του, που του επιτρέπουν να περπατήσει, όταν αυτό είναι ενεργοποιημένο.

Μέχρι στιγμής εννέα άτομα έχουν λάβει το εμφύτευμα και έχουν ανακτήσει την ικανότητά τους να περπατούν. Κανείς τους δεν το χρησιμοποιεί σταθερά στην καθημερινότητά του, γιατί η χρήση του είναι ακόμη πολύ περίπλοκη. Αντίθετα, το χρησιμοποιούν για να εξασκήσουν το περπάτημα, το οποίο ασκεί τους μυς τους, βελτιώνει την υγεία τους - και συχνά, αποκαθιστά λίγο την ικανότητά τους για κίνηση.

Ο Ντάβιντ Μ′ Ζεε ήταν ένας από τους πρώτους ασθενείς που έλαβαν το εμφύτευμα. Όπως και ο Μισέλ, ήταν σε θέση να περπατήσει με το εμφύτευμα.

Η υγεία του Ντέιβιντ βελτιώθηκε σε τέτοιο βαθμό που κατάφερε να αποκτήσει ένα κοριτσάκι με τη σύντροφό του Τζανίν, κάτι που δεν ήταν δυνατό μετά το ατύχημά του, το 2010.

Η κόρη του, Ζωή, είναι πλέον ενός έτους. «Είναι πραγματικά όμορφο!» λέει με υπερηφάνεια.

Η οικογένεια έχει δώσει στον Ντέιβιντ τεράστια χαρά. Και το εμφύτευμα τον έχει βοηθήσει πολύ.

Μένει ακόμη πολύς δρόμος για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία συστηματικά, ώστε να βοηθήσει παράλυτα άτομα να περπατήσουν, σύμφωνα με τον καθηγητή Γκρεγκουάρ Κουρτίν, ο οποίος ηγήθηκε της ομάδας που ανέπτυξε την τεχνολογία στην École Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL).

«Αυτή δεν είναι μια θεραπεία για τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού. Αλλά είναι ένα κρίσιμο βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων. Θα τους δώσουμε την ικανότητα να στέκονται, να κάνουν κάποια βήματα. Δεν είναι αρκετά, αλλά είναι μια σημαντική βελτίωση».

Μια θεραπεία θα απαιτούσε αναγέννηση του νωτιαίου μυελού, πιθανώς με θεραπείες με βλαστοκύτταρα, οι οποίες βρίσκονται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο της έρευνας.

Ο καθηγητής Κουρτίν πιστεύει ότι η τεχνολογία εμφυτεύματός του θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με θεραπείες αναγέννησης νεύρων, μόλις θα είναι έτοιμες.

Πηγή: BBC

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.