Χταπόδι κρασάτο σε κενό αέρα (sous vide) και λιαστό μοσχάτο Σάμου
Το χταπόδι, στη διατροφή των Ελλήνων, έχει γράψει τη δική του ιστορία. Αποτελεί ένα από τα πιο νόστιμα και αγαπημένα νηστίσιμα πιάτα των νησιωτών, καθώς αφθονεί στην τροφοδότρα θάλασσα του Αιγαίου!
Πλούσιο σε ωμέγα-3 που ενισχύουν την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού, του κυκλοφορικού και του ορμονικού συστήματος κι έχουν ευνοϊκές επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία.
Το χταπόδι, αποτελεί επίσης σημαντική πηγή σιδήρου, χαλκού, βιταμινών Β6 και Β12, φωσφόρου, ψευδάργυρου, μαγνησίου και καλίου, ενώ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.
Υλικά για το χταπόδι
Χταπόδι 1500 gr.
2 σκελίδες σκόρδο
2 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι φρέσκο θυμάρι
6 κόκκους πιπέρι
6 κόκκους μπαχάρι
200 ml Samos Nectar, το γλυκό λιαστό μοσχάτο κρασί του Συνεταιρισμού της Σάμου
Προετοιμασία
Καθαρίζουμε και κόβουμε το χταπόδι.
Τοποθετούμε τα πλοκάμια σε sous vide (σακκουλίτσα μαγειρέματος) μαζί με όλα τα μυρωδικά, το γλυκό λιαστό και παλαιωμένο Samos Nectar και το μαγειρεύουμε στους 77°C για 4 ώρες (roner).
Μετά τις 4 ώρες, τοποθετούμε τη σακούλα σε παγωμένο νερό, για να σταματήσουμε το μαγείρεμα.
Με τι κρασί να το ταιριάξω; Βραβευμένο λευκό κρασί Samos Nectar
Το Samos Nectar είναι ένα από τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Παράγεται από υπερώριμο, λιαστό σταφύλι της ποικιλίας «άσπρο μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου». Οίνος φυσικώς γλυκύς, παλαιώνει 6 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Το χρώμα του είναι βαθύ κεχριμπαρένιο, με όμορφες πορτοκαλί ανταύγειες. Στη μύτη επικρατούν αρώματα σταφίδας, αποξηραμένων φρούτων, μελιού και ξηρών καρπών.
Καλή οξύτητα, μεγάλη επίγευση με νότες καπνού. Ελίσσεται μεταξύ των αρωμάτων σταφίδας, δαμάσκηνων και καβουρντισμένης κανέλλας, ενώ στη γεύση παρουσιάζονται στοιχεία καραμέλας βουτύρου, σταφίδας, καρυδιού, ώριμου πορτοκαλιού, ακόμα και γαρύφαλλου, μπλεγμένα με τη γλυκύτητα και «ντυμένα» με εκπληκτική μεταλλικότητα που δίνει μία εντελώς νέα διάσταση στα γλυκό αυτό λιαστό κρασί.
Μπορεί άνετα να συνοδεύσει πληθωρικά γλυκόξινα φαγητά αλλά και «δυνατά» γλυκά όπως ο μπακλαβάς και η καρυδόπιτα, επιδόρπια σοκολάτας και καραμέλας ή γλυκές δημιουργίες με καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς.
Ακόμη συνδυάζεται με έντονα τυριά όπως stilton (μπλε και λευκό), ωριμασμένες κεφαλογραβιέρες και διάφορα καπνιστά τυριά