«Αυτό που είδα, ελπίζω να μην το δει ποτέ κανένας», λέει ο Έλληνας Πρόξενος που επέστρεψε από τη Μαριούπολη
Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Μαριούπολη, ο τελευταίος διπλωμάτης της ΕΕ που εκκένωσε το πολιορκημένο ουκρανικό λιμάνι, δήλωσε την Κυριακή ότι η πόλη εντάσσεται στον κατάλογο των πόλεων που είναι ιστορικά καταγεγραμμένο ότι καταστράφηκαν σε πολέμους του παρελθόντος.
Ο Μανώλης Ανδρουλάκης έχει βοηθήσει δεκάδες Έλληνες υπηκόους να εγκαταλείψουν την ερειπωμένη πόλη μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έφυγε από τη Μαριούπολη (Τρίτη 15 Μαρτίου) και μετά από τετραήμερο ταξίδι μέσω Ουκρανίας πέρασε στη Ρουμανία μέσω Μολδαβίας, μαζί με άλλους 10 Έλληνες υπηκόους.
«Αυτό που είδα, ελπίζω να μην το δει ποτέ κανένας», είπε ο Ανδρουλάκης καθώς έφτασε (Κυριακή 20 Μαρτίου) στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου επανενώθηκε με την οικογένειά του.
«Η Μαριούπολη θα γίνει μέρος ενός καταλόγου πόλεων που καταστράφηκαν ολοσχερώς από τον πόλεμο· δεν χρειάζεται να τις ονομάσω - είναι η Γκέρνικα, το Κόβεντρι, το Χαλέπι, το Γκρόζνι, το Λένινγκραντ», είπε ο Ανδρουλάκης.
Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Ανδρουλάκης ήταν ο τελευταίος διπλωμάτης της ΕΕ που εγκατέλειψε τη Μαριούπολη, όπου πολλοί κάτοικοι έχουν παγιδευτεί κάτω από σφοδρούς βομβαρδισμούς για περισσότερες από δύο εβδομάδες, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να πάρουν τον έλεγχο της πόλης.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η πολιορκία της Μαριούπολης από τη Ρωσία είναι «ένας τρόμος που θα μνημονεύεται στους επόμενους αιώνες».
Τουλάχιστον 10 Έλληνες έχουν σκοτωθεί και αρκετοί έχουν τραυματιστεί από τότε που η Ρωσία άρχισε να επιτίθεται στη Μαριούπολη. Περισσότεροι από 150 Έλληνες πολίτες, πληρώματα σκαφών και Έλληνες υπήκοοι έχουν απομακρυνθεί με ειδικές επιχειρήσεις που οργάνωσαν οι ελληνικές διπλωματικές αρχές από την περιοχή, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.
Η Μαριούπολη, μια πόλη με περισσότερους από 400.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, είχε ιστορικά έναν σημαντικό πληθυσμό Ελλήνων που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο και τη ναυτιλία σε αυτή την περιοχή από τη βυζαντινή περίοδο.