Header Ads

Κοζάνη: Το κόστος παραγωγής φέρνει μείωση στο γάλα

Την ανησυχία τους εκφράζουν οι κτηνοτρόφοι στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης για την αύξηση του κόστους παραγωγής που φτάνει έως και στο 65% σε πολλές των περιπτώσεων. Μάλιστα οι κτηνοτρόφοι επιλέγουν να σφάζουν τα ζώα τους ώστε να μειωθεί το κόστος που απαιτείται για να κρατήσουν τα κοπάδια τους, με αποτέλεσμα να περιορίζεται και η παραγωγή του γάλακτος που φτάνει έως και 10%.

Ο Αντώνης Διαμαντίδης και ο Μπάμπης Γαλλίδης, κτηνοτρόφοι στην περιοχή των Καραγιαννίων, μέλη του κτηνοτροφικού Συλλόγου Π.Ε Κοζάνης, μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισαν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι κτηνοτρόφοι είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Aν και πασχίζουν να μειώσουν το κόστος για να κρατήσουν το επάγγελμα που ως επί τω πλείστον είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, πολλοί είναι εκείνοι που το εγκαταλείπουν, ενώ όσοι παραμένουν επιλέγουν να μειώσουν το ζωικό κεφάλαιο για να μπορέσουν να αντέξουν απέναντι στο κόστος. Μέχρι και 5 τόνους λιγότερο γάλα μας λένε οι κτηνοτρόφοι της περιοχής παραδίδεται  από την κάθε κτηνοτροφική μονάδα και ενώ φαίνεται η μείωση να ξεπερνά το 2% το επόμενο διάστημα θα αγγίξει το 10% ίσως και περισσότερο.

Οι μικρές αυξήσεις που δόθηκαν στο γάλα και στο κρέας δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να βοηθήσουν τους κτηνοτρόφους απέναντι στα υπέρογκα έξοδα, έχοντας παράλληλα προβλήματα με την μείωση των βοσκοτόπων λόγω της επέκτασης των ΑΠΕ, από τις επιθέσεις των άγριων ζώων αρκούδας και λύκου, ενώ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν και με την έλλειψη εργατικών χεριών αφού περιζήτητοι είναι πλέον οι βοσκοί, με τους μισθούς να ξεπερνούν μαζί με τα ένσημα τους τα 1000 ευρώ, παρέχοντας τους παράλληλα διατροφή και στέγη. Οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, όπως επισημαίνουν, αν και καλλιεργούν οι ίδιοι προϊόντα που θα χρησιμοποιηθούν για τις ζωοτροφές φαίνεται πλέον και σ αυτόν τον τομέα το κόστος να έχει υπερδιπλασιαστεί. Υπογραμμίζουν πως ο χειμώνας θα είναι δύσκολος για τους κτηνοτρόφους και τους καταναλωτές σε ότι αφορά τις τιμές των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων ενώ κάνουν λόγο και για ελλείψεις, αν συνεχιστεί η ενεργειακή κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη.

www.ertnews.gr

Η συνέχεια εδώ
Από το Blogger.